Българската черешка към Холивуд: 2 млн. лв. на филм

Филмови продукции ще могат да възстановяват до 25% от разходите си в България от държавния бюджет, общо 15 млн. лв. на година

В "Ню Бояна", която разполага с различни декори и халета, досега са снимани десетки филми
В "Ню Бояна", която разполага с различни декори и халета, досега са снимани десетки филми
В "Ню Бояна", която разполага с различни декори и халета, досега са снимани десетки филми    ©  Цветелина Белутова
В "Ню Бояна", която разполага с различни декори и халета, досега са снимани десетки филми    ©  Цветелина Белутова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

До 2 млн. лв. на филм и общо 15 млн. лв. на година. Това е кройката на субсидията, която България е готова да дава на чужди и местни продукции, избрали да снимат в страната. Схемата предвижда компании (с регистрация в страната) да могат да получават обратно до 25% от направените тук разходи. Сега прилагането й е близо, защото вече има правилник към приетия през февруари Закон за филмовата индустрия. А вече се спрягат и световни имена на заинтересовани - Netflix и Disney, но няма никакви детайли. Със сигурност от помощта може да се възползва отдавна присъстващата на местния пазар "Ню имидж".

Преди първия дубъл

Целта на закона е за първи път в България да се предлага възстановяване на част от инвестициите по снимането на частни продукции - както такива на големи холивудски и други студиа, които идват в България, така и на български продуценти. Подробности около проекта бяха представени в Бояна от служебния министър на културата Велислав Минеков, представители на министерствата на икономиката и на финансите и изпълнителния директор на "Ню Бояна филм" Ярив Лернер.

Подобни схеми за възстановяване на инвестиции (тъй наречените rebates) има в много европейски държави. Отделените средства за първата година според правилника са общо 15 млн. лв. Всяка продукция ще може да кандидатства за възстановяване на направените разходи по снимането в България, като има таван на отпусканата сума от 2 млн. лв. Целта е да се стимулира филмопроизводството и да бъдат привлечени големи продукции, които да дават работа на български снимачни екипи, свързани индустрии като специални ефекти, екипировка, занаяти и др.

Преди да започне прилагането на закона обаче, е нужно създаването на нов отдел или независима комисия към Националния филмов център, през която да минават всички проекти. Там продуцентите ще представят плановете си за инвестиции и разходи по снимките в България, след което ще могат да получават и гаранция, че в бъдеще ще получат обратно до 25% от тези разходи. Тази гаранция може да служи и пред банки за получаване на заеми за снимките. Изплащането ще става след направените инвестиции, без да се дават пари предварително, подчертаваха представители на финансовото министерство и на икономиката. Само регистрирани в България дружества могат да кандидатстват по програмата.

Стимули разни

Според Ярив Лернер от "Ню Бояна филм" в България работят много кинопрофесионалисти и свързани подизпълнители и програмата за възстановяване ще помогне те да останат тук, а да не работят на чужди пазари. Той все пак подчерта, че тепърва предстои най-важната част - как ще бъде прилаган законът. Като пример той даде Румъния, която преди няколко години прие подобна схема за държавна помощ за кинопроизводство от 35% от направените инвестиции и бюджет от десетки милиони евро. Много кинопроекти кандидатстваха по нея, но досега правителството така и не им върна обратно обещаните средства. В Гърция също работи подобна програма, която възстановява 40% от направените разходи по снимането.

Ярив Лернер не разкри какви големи студиа и продуценти са потвърдили интереса си към новата програма, но допълни, че три големи компании вече следят напредъка по закона и са готови да инвестират.

За възстановяване по тази схема не могат да кандидатстват продукции, снимани със средства от държавата. Такава е друга програма - на Националния филмов център, която финансира български продукции и има отделен бюджет. В новия закон той е увеличен с 10 млн. лв. до 25 млн. лв. През тази година няма финансиран проект по тази програма, защото се бавеше правилникът за прилагане на новия закон.

Новият закон предвижда и отделна схема за субсидиране на снимките на телевизионни сериали, която обаче ще влезе в сила през 2022 г. след информиране на Европейската комисия

През годините за програма за rebates настояваха най-вече компании като "Ню Бояна филм" и BUFO, които привличат чужди продукции за снимки тук. Според тях такава схема е жизненоважна за оцеляването на този бизнес тук. На няколко пъти законът беше много близо до одобрение, като накрая това се случи през февруари тази година, когато Законът за филмовата индустрия беше приет на второ четене в парламента.

Американският пионер в Бояна

"Ню Бояна филм" е българското дружество на Nu Image, създадена от Ави Лернер преди 28 години, което купи киноцентъра в Бояна през 2006 г. Под шапката на "Ню Бояна филм" работят няколко свързани компании - от продуциране и снимане на собствени филми, през услуги за външни кино- и телевизионни и рекламни продукции и предоставяне на сцени и техника, видео- и компютърни ефекти до обучение и академия за млади професионалисти, които искат да се занимават с кино. В студиото са снимани (отчасти или изцяло) блокбъстъри като поредицата "Непобедимите", "Пътят обратно", "Код: Олимп", "Конан Варварина", "Черната далия", "Бодигард на убиеца", "Рамбо" и др., но и много европейски продукции като "Диригентът", "Да обичаш Пабло", сериали като "Плебс" и др.

Приходите на "Ню Бояна филм" за последната досега отчетена година - 2019 г., са 19 млн. лв., но с всички свързани компании и дейности оборотът надхвърля 40 млн. лв. В дружествата от групата тук работят около 400 души на постоянен договор, но в един филм като "Непобедимите 3" (изцяло сниман в България) са работили 2000 души.
3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    sfasaf avatar :-|
    sfasaf

    А като ще им възстановяваме пари, ще рекламират ли страната? Или пак ще показват България, а ще пишат "Русия", "Централна Азия" или неща от този род?

    Нередност?
  • 2
    sfasaf avatar :-|
    sfasaf

    Аз досега не съм видял филм сниман в България, който да показва страната в добра светлина. Да не говорим за онзи филм "I Spit on Your Grave 2", където българи изнасилват главната героиня.

    Нередност?
  • 3
    susedkata avatar :-|
    Любопитната Съседка

    Дотук,в България са снимани само треторазрядни холивудски екшъни, но и това е по-добре от нищо. За да идват да снимат по-качествени продукции, трябва да има и конкуренция вътре в България на няколко филмови студия. Засега имаме само едно единствено филмово студио в Бояна.

    Нередност?
Нов коментар