Киноцентърът в Бояна: Между Холивуд и Китай

Израелецът Ави Лернер, който притежава Nu Image и Millennium Films, продаде 51% от второто дружество на китайската Recon за 100 млн. долара.

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Темата накратко:

• Израелецът Ави Лернер, който притежава Nu Image и Millennium Films, продаде 51% от второто дружество на китайската Recon за 100 млн. долара.

• Всеки трети филм, сниман в българското киностудио през миналата година, е бил на Millennium.

• Приходите на приватизирания преди 12 години киноцентър последните години растат - до 50 млн. лв.

Сниманите в киноцентъра "Бояна" филми скоро ще получат по-лесен и пряк достъп до втория най-голям пазар в света - китайския. Такъв ще бъде най-видимият ефект от влизането на голям азиатски инвеститор в свързаната компания на собственика на киноцентъра Nu Image - Millennium Films.

За 100 млн. долара

Основателят на двете компании Ави Лернер продаде 51% в Millennium на китайската Recon Holding, собственост на предприемача Тони Ся. След сделката за 100 млн. долара 69-годишният израелец ще остане изпълнителен директор на независимата филмова компания, а Ся ще оглави управителния съвет. Идеята е след време азиатският инвеститор да получи пълен контрол над базираната в Лос Анджелис Millennium. Транзакцията не включва придобиване на дял в основната компания на Лернер - Nu Image, която преди 12 години купи киноцентъра в Бояна.

Millennium е създадена през 1996 г., като е отделена от по-старата компания на Лернер - Nu Image. Първоначално и двете фирми на кинопродуцента снимат нискобюджетни екшън филми, които не стигат до кината и са предназначени директно за видео и DVD. Но през годините амбициите му стават все по-големи и той привлича холивудски звезди за заглавията си. Днес Millennium е най-известна с поредицата си "Непобедимите" със Силвестър Сталоун, Джейсън Стейтъм и др. До момента трите филма имат най-големи приходи от портфолиото на компанията (виж таблицата). От 2011 г. досега продукциите на Millennium общо са събрали приходи от над 1.2 млрд. долара в цял свят. Именно каталогът от над 300 филма е най-апетитен за Recon, както и бъдещите проекти. Филмите и героите са много разпознаваеми в Китай - например сниманият в България "Механикът: Възкресение" привлече приходи от 50 млн. долара само на местния пазар, два пъти повече, отколкото в САЩ. "Китай се превръща в най-големия пазар за премиум филми и отдаваме голямо значение на страната като център на глобалната ни стратегия", обяви Ави Лернер в изявление след сделката. В момента, включително и на кинофестивала в Кан, известни продуценти и компании активно търсят добри дистрибутори и сделки в азиатската страна. През февруари Millennium продаде за 10 млн. долара правата за разпространение на два свои бъдещи филма на друга китайска компания - Hishow Entertainment.

В интервю за Hollywood Reporter Ави Лернер казва, че сделката с Recon е част от плана му за оттегляне от компанията до две години. "Ще продължа да правя филми, но не искам да ръководя голяма група. От купувачите зависи кой ще управлява Millennium", твърди той. Според продуцента Nu Image ще продължи да управлява своите две филмови студиа - в България и Луизиана.

Купувачът Recon Holding е част от Recon Group, международен конгломерат с интереси в различни сектори - IT, имоти, здравеопазване, селско стопанство, инженерни услуги, финанси, спорт, развлечения и туризъм. Самият Ся влезе в новините с покупката на английския футболен клуб "Астън Вила" през миналата година. Финансови данни за групата му няма.

Ефектът върху Бояна

Сделката за Millennium ще има косвен ефект и върху българската "Ню Бояна филм", която управлява киноцентъра. През последните няколко години немалко от филмите на Millennium бяха снимани и в България, привлякоха световни звезди тук и осигуряваха сериозна част от бизнеса на студиото. Сред тях са две части от "Непобедимите", "Код: Лондон", "Конан Варварина", както и излизащите през тази година "Бодигард на убиеца" със Самюел Джаксън и Раян Рейнълдс, "Убиец на ловци" с Джерард Бътлър и Гари Олдман и др. Студиото се управлява от сина на Ави Лернер Ярив, който обяви пред "Капитал", че в България ще продължат да се снимат филми на Millennium (виж интервюто).

В Бояна Nu Image развива различни кинодейности, за които отговарят няколко свързани компании - от продуциране и снимане на собствени филми, през услуги за външни кино- и телевизионни продукции и предоставяне на сцени и техника, видео и компютърни ефекти, до обучение и академия за млади професионалисти, които искат да се занимават с кино. В момента за всичките фирми под шапката на "Ню Бояна филм" работят около 450 души, а общите приходи за 2015 г. (последната с отчет) са нараснали до около 50 млн. лв. от 33 млн. през 2014 г.

Ярив Лернер: Сделката няма никакъв ефект върху "Ню Бояна филм"

Очаквате ли сделката за Millennium да има ефект върху Nu Image и "Ню Бояна филм"?

- Сделката няма никакъв ефект върху "Ню Бояна филм", тъй като касае единствено Millennium и Recon. "Ню Бояна филм" е собственост на Nu Image, която е отделна компания.

Ще се снимат ли филми на Millennium в България през тази година?

- Досега през 2017 г. вече снимахме два филма на компанията и планираме още два. Ще подновим "#211" (беше спрян заради контузия на Никълъс Кейдж), а след това ще правим "Хелбой: Възходът на кръвната кралица". Има планове и за още един, но не знам кога ще започнат снимките по него.

Колко филма бяха снимани в Бояна през миналата година?

Участвахме в 18 проекта, от които 6 бяха на Millennium.

Каква е годината финансово за "Ню Бояна филм"?

Стартирахме добре и надминахме рекорда си за периода януари - април от миналата година.

Кой е най-скъпият филми, сниман в Бояна?

"Непобедимите 3" (общо 80 млн. долара бюджет, от които част са изхарчени в България - бел ред.). Но ще бъде задминат от "Хелбой".

Какви са очакванията ви за 2017 г.?

В момента изграждаме резервоар за подводни снимки и развиваме обучителната си програма. Също така наемаме много специалисти по специални ефекти заради "Хелбой". Така че 2017 г. стартира добре.
Все още няма коментари
Нов коментар