НА ЖИВО от 09:00 ч.:
Среща на бизнеса от Черноморието

"Бианор холдинг" продаде дела си в стрийминг услугата FITE за 7.5 млн. долара

Българската компания се разделя с 14.3% от дружеството Flipps Media. Купувач е американската TrillerNet

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Българската IT компания за разработване на мобилни приложения "Бианор холдинг" е продала дела си във Flipps Media, също българска компания, която стои зад стрийминг услугата за спортни събития FITE. "Бианор" държеше 14.3% от регистрираната в САЩ компания Flipps Media, а тя от своя страна бе 100% собственик на българското дружество "Флипс медиа". Купувач е американската TrillerNet, която през април обяви, че купува услугата FITE, т.е. Flipps Media. TrillerNet работи в същата сфера - излъчване на спортни събития.

Цената на 14-процентовия дял на "Бианор" е за 7.5 млн. долара, което прави общата цена на сделката за Flipps Media около 52.5 млн. долара. Дялове в компанията имаха и два български фонда - LAUNCHub и BrightCap Ventures. Цената на акция е 1.38 долара, като от тях 0.66 цента ще бъдат изплатени в акции в TrillerNet, а 0.72 цента - кеш. "Бианор холдинг" ще получи и варанти на дружеството купувач на стойност 0.3521 долара на акция от капитала на "Флипс".

Основната дейност на "Бианор" е разработката на видеострийминг решения и платформи. Компанията е листната на Българската фондова борса, като за 2020 г. приходите на холдинга са се повишили с почти 30% до 4.25 млн. лв., но при понижение на печалбата с 28% до 177 хил. лв. Причината са повече разходи за възнаграждения и външни услуги. След новината за сделката акциите й рязко поскъпнаха - с 35% до 13.5 лв. Компанията няма мажоритарен собственик, а с най-големи дялове са няколко физически лица, сред които Костадин Йорданов (32.15%), който е съосновател на компанията и най-голям акционер.

"За момента няма да заместваме тази инвестиция с друга. Фокусът ни е създаване на видеострийминг решения и платформи, както и сложни решения за отбранителната индустрия", коментира пред "Капитал" Тереза Трифонова, директор връзки с инвеститорите в "Бианор".

Сделката за стрийминг услугата FITE бе първоначално обявена през април като най-голямата продажба от портфолиото на фонда LAUNCHub до момента. Дяловете и на LAUNCHub, и на другия български фонд в компанията, BrightCap Ventures, остават с неясен размер и съответно стойност.

Flipps Media е основана през 2012 г., като първоначално работи като дистрибутор на видеосъдържание. Впоследствие се насочва към разработването на стрийминг услугата за бойни спортове FITE, която предава основно бокс, ММА и кеч събития. Компанията има офиси в България и САЩ, като за 2019 г. приходите на българското дружество "Флипс медиа" са 1.4 млн. лв. при печалба 100 хил. лв. Платформата има над 10 млн. потребители и над 5 хил. излъчени събития на живо. Според Crunchbase компанията е имала 11.2 млн. долара набрани преди придобиването от страна на TrillerNet.