Американската TrillerNet придоби българската платформа за стрийминг Fite

Сделката е най-големият екзит за фонда LAUNCHub Ventures

Коста Йорданов, съосновател и изпълнителен директор на Fite
Коста Йорданов, съосновател и изпълнителен директор на Fite
Коста Йорданов, съосновател и изпълнителен директор на Fite    ©  Надежда Чипева
Коста Йорданов, съосновател и изпълнителен директор на Fite    ©  Надежда Чипева
Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

Поредна сделка в българската предприемаческа екосистема стана факт, след като компанията за стрийминг на бойни спортове Fite беше придобита от американската TrillerNet. В страната тя оперира през дружеството "Флипс медиа", а сред първите инвеститори в бизнеса е фондът LAUNCHub Ventures. Цената на сделката не е обявена, но по думите на фонда е най-голямата продажба от портфолиото им до момента. По източници от пазара оценката на бизнеса е няколко десетки милиона долара, което го прави и една от най-големите продажби на българска технологична компания. Вложение във Fite има и друг български фонд - BrightCap Ventures.

Американският собственик

Новият собственик на Fite е американската компания TrillerNet, която притежава приложението за споделяне на видеа Triller, стрийминг услугата TrillerTV и онлайн платформата за излъчване на бойни спортове Triller Fight Club. Сделката е част от стратегията на компанията за разширяване на портфолиото от видео и стрийминг услуги в областта на развлекателното съдържание и бойните спортове. "С придобиването на Fite внедряваме в TrillerNET тяхната технология, ценна база от клиенти и партньори и един от най-опитните екипи в областта. Сделката олицетворява амбициите ни не само да разширим Triller FightClub и разпространението на Fite, но и да променим начина, по който се доставя музикално, спортно и развлекателно съдържание до публиката", коментира за медиите Боби Сарневещ, съсобственик на Triller.

"Като партньори на Fite, станахме свидетели на амбицията им да станат световен лидер в разпространението на спортно съдържание. Не бихме могли да бъдем по-щастливи от резултата, който е една от най-големите продажби в местната екосистема", казва Любен Белов, партньор в LAUNCHub Ventures.

През последната година TrillerNet придоби редица международни бизнеси. Паралелно с Fite, компанията приключи сделка за придобиване и маркетинг платформата Amplify.ai, с която цели да предостави по-подробна информация на рекламодателите за ефективността на рекламите им в платформите, съобщава Reuters. През март пък TrillerNet стана собственик на музикалната стрийминг платформа Verzuz. По информация на Reuters сделките на американската компания през последните 18 месеца се равняват общо на 250 млн. долара.

Развитието наFite

Българската компания е създадена през 2012 г. под името Flipps и започна дейността си като платформа за дистрибуция на онлайн видеосъдържание. Няколко години по-късно екипът фокусира бизнеса си върху бойните спортове и създаде стрийминг платформата Fite. Компанията има офиси в България и САЩ. В страната отчита 1.4 млн. лв. приходи за 2019 г. и печалба от над 100 хил. лв. Собственик на българското дружество е американската Flipps Media.

Платформата има над 10 млн. потребители и за последните пет години е излъчила над 5 хил. спортни събития на живо. По данни от Crunchbase Fite има общо набрано финансиране в размер на 11.2 млн. долара. Сред първите инвеститори в компанията е българският фонд LAUNCHub, който впоследствие влага пари в още няколко рунда. Сред инвеститорите са също Тим Дрейпър от Силициевата долина, който е финансирал компании като Hotmail, Skype, Tesla, SpaceX и др., фондът Earlybird, както и българският BrightCap Ventures. "Подкрепата на LAUNCHub Ventures през годините беше много важна за продължителния успех на бизнеса ни. Сигурен съм, че ще видим още много продажби през следващите години сред другите компании от портфолиото им", коментира съоснователят и изпълнителен директор на Fite Коста Йорданов. Това е вторият exit (излизане от инвестиция чрез продажба) на LAUNCHUB Ventures за последния месец. В края на март фондът обяви и продажбата на друга компания от портфолиото си - Cleanshelf, която беше купена от германската софтуерна група LeanIX. През последните години LAUNChub Ventures излязоха и от компании като Cloudpipes, BGMenu, Connecto и др.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    shtekman avatar :-|
    shtek
    • + 5

    Сделката е за 51 милиона долара, 50% кеш и 50% акции в трилър, според информацията от Бианор

    Нередност?
Нов коментар