"Бианор" купува софтуерните ITIDO и Databreathe

Компанията ще търси 9 млн. лв. от борсата за допълнителни придобивания

Спартак Кабакчиев, оперативен директор в "Бианор холдинг"
Спартак Кабакчиев, оперативен директор в "Бианор холдинг"
Спартак Кабакчиев, оперативен директор в "Бианор холдинг"    ©  Бианор
Спартак Кабакчиев, оперативен директор в "Бианор холдинг"    ©  Бианор
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Българската "Бианор холдинг" купува две местни софтуерни компании - ITIDO и Databreathe с които да подсили предлагането си на решения за клиенти. Сумата по сделките не е ясна, като от дружеството твърдят, че финалната цена на бизнесите зависи от изпълнението на допълнителни условия и по-детайлна информация ще бъде публикувана в бъдеще.

"Целта на тези и на евентуални бъдещи придобивания е създаването на голяма и силна група компании, която да носи дългосрочно стойност за нашите акционери", коментира пред "Капитал" Спартак Кабакчиев, оперативен директор в "Бианор холдинг". "Средносрочната ни цел е "Бианор холдинг" да се превърне в българската публична IT група с най-висока пазарна капитализация и да сме в топ 3 по приходи сред българските компании, предлагащи IT услуги."

В момента "Бианор холдинг" има пазарна капитализация от 13.3 млн. лв. на Българската фондова борса (БФБ). Според междинния консолидиран финансов отчет на компанията приходите на холдинга за 2022 г. са 4.65 млн. лв. "И двете сделки добавят стойност за акционерите на "Бианор холдинг", водейки практически веднага до удвояване на приходите на групата, ускоряване на техния ръст и значително увеличение на консолидираната печалба на акция", добавя Кабакчиев.

Оперативно независими

Придобитите дружества са различни по размер. Дружеството "Дейтабрийд", през което оперира Databreathe, има шестима служители към началото на 2023 г., а за 2021 г., последната налична в Търговския регистър, компанията отчита малко над 1 млн. лв. приходи и печалба от 12 хил. лв.. Тя работи в сферата на анализа на данни.

ITIDO, която работи през дружеството "АЙТИДО технолоджис", отчита 3.08 млн. лв. приходи за 2021 г., при 632 хил. лв. печалба. Служителите към началото на 2023 г. са 34.

Според Спартак Кабакчиев новозакупените фирми ще продължат да оперират като независими дъщерни компании в холдинга по модела на основната компания в групата - "Бианор сървисиз". "Оперативното управление остава изцяло в ръцете на настоящия мениджмънт на компаниите. Маркетингът, продажбите и техническото изпълнение на проектите ще останат изключително прерогатив на отделните дружества. Холдингът ще поеме общите административни задачи като счетоводни и юридически услуги, подбор на персонал, връзки с обществеността", коментира Кабакчиев.

Още 9 млн. лв. за придобивания

Двете сделки няма да бъдат последните придобивания за "Бианор". В средата на март холдингът пусна на борсата уведомление за предстоящо увеличение на капитала на обща стойност 9.2 млн. лв., които трябва да бъдат използвани за допълнителни сделки.

"Бианор" разполага с финансов ресурс за придобивания и заради излизането си от стрийминг услугата за бойни спортове FITE през 2021 г. Холдингът държеше 14.3% от дружеството Flipps Media, като делът бе продаден за 7.5 млн. долара. Част от сумата бе изплатена в акции на купувача - американската TrillerNet. Самата FITE е създадена от Коста Йорданов, който също така е съосновател и изпълнителен директор на "Бианор". FITE бе продадена на стрийминг компанията TrillerNet през април 2021 г., като общата цена на сделката, заедно с продадения дял на "Бианор", е 52.5 млн. долара.

Спартак Кабакчиев казва, че фокусът ще бъде насочен към технологични компании, които предоставят услуги в набелязани от "Бианор" ниши. "Разглеждаме компании с годишни приходи между 2 и 30 млн. лева, със стабилни EBITDA и положителен паричен поток. За нас е важно бизнесът да е устойчив и мениджмънтът да управлява добре бизнес рисковете. Критичен е човешкият фактор - стабилен и отдаден екип със сходна култура." Кабакчиев добавя, че компанията няма да бърза със сделките, все пак програмата е предвидена за следващите две години.

Все още няма коментари
Нов коментар