🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

"Спиди" планира да раздаде дивидент за над 28 млн. лв.

Ако бъде гласуван, това ще е едно от най-големите разпределения на печалби на публична компания за последните години

Бумът в онлайн търговията заради ковид подпомогна бизнеса на "Спиди".
Бумът в онлайн търговията заради ковид подпомогна бизнеса на "Спиди".
Бумът в онлайн търговията заради ковид подпомогна бизнеса на "Спиди".    ©  Надежда Чипева
Бумът в онлайн търговията заради ковид подпомогна бизнеса на "Спиди".    ©  Надежда Чипева
Бюлетин: Ритейл Ритейл

Всяка седмица получавайте най-важното и интересно от ритейл сектора във вашата поща

"Спиди" планира да разпредели едни от най-големите общи дивиденти за публична компания, правени през последните години. В неделя куриерската компания свика извънредно общо събрание на акционерите в две точки. Първата е за разпределяне на цялата печалба за 2020 г. и част от неразпределената в общ размер на 28.2 млн. лв., което прави по 5.25 лв. на акция преди облагане. Втората точка в ОСА е за избор на одитор на отчетите. Общото събрание ще се проведе на 17 септември, а право за участие в него имат акционерите, вписани като такива до 3 септември.

Индивидуалната печалба на компанията за миналата година е 22.5 млн. лв, а консолидираната - 26.8 млн. Приходите на ниво група се повишиха от 229 до 282.1 млн. лв. през миналата година. "Спиди", както и други куриерски компании успяха да се възползват от затварянето на икономиките заради пандемията от ковид. Голяма част от търговията се прехвърли онлайн, което изстреля и бизнеса с доставки.

През март "Спиди" стана мажоритарна собственост на френската компания Geopost, която притежава около 70% от капитала. След отправяне на задължителното търгово предложение към миноритарните акционери тя не успя да увеличи много дела си, тъй като едва един акционер с малко над 230 акции го прие, стана ясно в края на юни.

След началото на борсовата сесия в понеделник акциите на "Спиди" поскъпнаха с близо 3% до 87.5 лв.

През последните години големи дивиденти раздадоха "Софарма" - над 38 млн. за 2016 г., както и "Градус" с над 24 млн. за 2018 г.