🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

GeoPost отправя втора оферта да изкупи акциите на останалите акционери в "Спиди" по 80 лв.

Задължителното предложение е с над 20 лв. отгоре на предишното и с около 5 лв. над пазарната цена в последните дни

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

След като през март френската куриерска компания GeoPost стана мажоритарен собственик в българската "Спиди" с близо 70% дял, тя е готова и със задължителното си търгово предложение към миноритарните акционери. Офертата е за изкупуване на всички 1 623 711 акции, които GeoPost не притежава по 80 лв. за акция. Това означава, че френската компания е готова да плати още близо 130 млн. лв. за пълен контрол в "Спиди", а оценката на българския куриер скача до 430 млн. лв.

Предложение с продължение

През януари GeoPost отправи доброволно търгово предложение при 58.67 лв. за акция, което оценяваше "Спиди" на 315 млн. лв. Неговата цел обаче беше френският инвеститор да упражни опцията си да придобие 45% от българското дружество от "Спиди груп" - компания, контролирана от основателя на куриера Валери Мектупчиян. Заради очакването за второ задължително търгово предложение при по-висока цена, офертата не беше приета от нито един друг акционер.

Така Мектупчиян и други мениджъри чрез "Спиди груп" вече получиха 142 млн. лв. и си запазиха още 20% дял. Засега не е ясно дали обаче те имат планове, а и възможност да приемат новото предложение. Причината е, че мениджърското дружество има отделно споразумение с GeoPost, според което има опция със срок осем години от 2023 г. натам да продаде своя дял на GeoPost. След изтичането й през 2032 г. пък GeoPost ще има опция със срок една година да купи дела. Оценката е аналогична на тази в предишното им споразумение, по което Geopost придоби 45% - 8x нормализираната EBITDA, намалена с консолидирания нетен финансов дълг, за финансовата година, която предхожда датата на упражняване на съответната опция. Всичко това говори, че "Спиди груп" възнамерява да запази своя дял от над ⅕ от компанията, офертата реално е към останалите близо 10% свободно търгувани акции.

Щедра оценка

По закон търговото продължение е задължително когато акционер премине праг от 33, 50 или 67% от капитала и то трябва да отговаря на определени условия. Предложената цена не може да е по-ниска: от последната цена на акция, платена от предложителя; от средната претеглена пазарна цена на акция за последните шест месеца; справедливата цена на акция, изчислена чрез различни приети методи.

Според обосновката на френската куриерска компания всички те са не просто изпълнени, но и офертата 80 лв. за акция е доста отгоре. Последната цена платена от GeoPost е 58.67 лв. - нивото предишното търгово предложение. Средната претеглена пазарна цена на акциите на "Спиди" на БФБ за последните шест месеца е изчислена на 61.4876 лв. А справедливата цена е изчислена от "Елана трейдинг", инвестиционния посредник обслужващ търговото, на 63.87 лв.

За последното те са представили детайлна обосновка на използваните методи. Най-скъпо е оценена "Спиди" ако се сравнява с пазарните множители на аналогични компании - 68.33 лв. По метода на дисконтираните парични потоци получената оценка е 64.52 лв.

Естествено все пак финална дума има Комисията за финансов надзор, която трябва да одобри търговото предложение или да поиска корекции. Чак след това компанията ще може официално да го отправи и акционерите, които желаят ще имат срок да го приемат и да продадат акциите си по фиксираната цена. Акциите на "Спиди" днес поскъпват с 6% до ниво 79.50 лв.

Печеливша от пандемията

"Спиди" приключи 2020 г. с 23.7% ръст на приходите до 282 млн. лв. EBITDA се повишава с 29.5% до 59.9 млн. лв., а при нетната печалба ръстът е още по-впечатляващ - 63% до 31 млн. лв. Тези числа са напълно обясними с бума онлайн търговия покрай ограниченията и затворените физически магазини. "Спиди" е единият от двата лидера на българския куриерски пазар с почти равен дял с този на "Еконт".

Прогнозите на компанията не са променени спрямо тези при предишното предложение. За 2021 и 2022 г. "Спиди" залага 7-8% ръст на продажбите при вътрешните доставки и 10-12% при международните. Тези числа са определени като консервативни заради очакваните трудности за бизнеса и забавяне на потребителските разходи. Над ¼ от приходите идват от международни доставки, който е доминиран от международни компании - DHL, TNT, UPS, но "Спиди" декларира 19% пазарен дял и амбиции за увеличаването му. Според представената в документа маркетингова стратегия за България и Румъния "Спиди" ще опитва да се рекламира като "икономична" международна услуга, като ще има и фокус върху нови съвременни и гъвкави решения.

Остава и заявката "Спиди" допълнително да се интегрира в мрежата на френската компания DPD, а мениджмънтът на компанията да се подсили и от представители на новия собственик, като обаче досегашните директори се предвижда да останат. Обявеният през януари план за 120 млн. лв. инвестиции за следващите 6 години пък е подсилен и сумата е увеличена на 135 млн. лв.

Все още няма коментари
Нов коментар