🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Инвеститорите във Pfizer и Moderna вече са притеснени за цените на акциите им

Промяната в пазара на ваксини ще окаже влияние върху двете компании

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Инвеститорите във Pfizer и Moderna трябва да се подготвят за спад в приходите, а оттам и за спад в стойността на акциите им, твърдят борсови анализатори. Прогнозата е по-дългосрочна, за след 2023 г., когато се очаква пандемията да е овладяна и на пазара да има повече видове ваксини. Двете компании бяха едни от първите, които разработиха ваксина, като Pfizer постигна това благодарение на съвместната си работа с германската BioNTech.

"Цената на пазара е такава, сякаш тези компании ще правят 20 милиарда долара годишно почти за неопределено време", казва Кори Касимов, биотехнологичен анализатор в JPMorgan. "Цените на акциите на тези компании се ръководят повече от инерцията и заглавията, свързани с варианти, бустери и пълно одобрение, а не с факти."

Икономика на бустерите

Мнението, че ще са нужни ежегодни допълнителни дози, които да засилват имунитета срещу ковид-19, не е широко разпространено. Възрастните хора, както и тези със съпътстващи заболявания са тези, които евентуално биха имали нужда от ежегодна ваксина, но техният брой е незначителен в сравнение със сегашното търсене на препаратите. В скорошно изявление JPMorgan обяви, че продажбите на ваксина против COVID-19 на Pfizer "е малко вероятно да бъдат устойчиви в близост до сегашните нива в дългосрочен план", докато анализаторите на SVB Leerink "виждат ограничения в перспективите за растеж на Pfizer поради натиск на конкуренцията".

Приходите от ваксината срещу коронавируса са огромна част от общия оборот на американската компания. Делът само от нея се очаква да надхвърли 20% от цялата печалба за 2021 г. В момента компанията е оценена на 250 млрд. долара, но прогнозите на експерти са, че това ниво трудно ще се задържи. Друг аспект, който ще окаже влияние върху финансовите резултати на Pfizer, са и изтичащите патенти на две от най-популярните им лекарства. Разредителят на кръвта Eliquis губи патента си през 2027 г., а година по-рано това ще се случи и с раковото лекарство Ibrance.

Ситуацията при Moderna е по-особена от тази, в която се намира Pfizer. Ваксината срещу коронавируса беше първото одобрено лекарство на компанията, като то покачи оценката на компанията до 175 млрд. долара. "Ако тяхната панреспираторна програма не започне да произвежда някои продукти най-късно през 2024 г., ще започнете да изпитвате известна болка от цената на акциите", казва Хартадж Сингх, старши анализатор по биотехнологии в Oppenheimer, позовавайки се на плановете на Moderna за разработване на една ваксина, насочена към няколко респираторни заболявания, включително грип и ковид-19. Според него може да станем свидетели на повторение на случая на Gilead. Американската компания разработи лекарство против хепатит C, но след края на терапията заболелите нямат нужда от допълнителни дози. Това намали търсенето, следователно и стойността на компанията. Тя бе оценена на 173 млрд. долара през 2015 г., когато лекарството бе одобрено, а днес е 90 млрд. долара.

Този тип сметки срещат и широка критика, защото от икономическа гледна точка фармацевтичните компании правят повече пари от третиране, а не излекуване на пациентите - нещо силно укоримо от морална гледна точка.

И двата фармацевтични производителя знаят, че сегашните нива на приходи не могат да се задържат в нормална обстановка. Именно поради тази причина пазарът за ваксини започва да изглежда все повече като пазара на лекарства в САЩ. Фармацевтичните компании започнаха масирана реклама, за да спечелят на своя страна пациентите и лекарите - Pfizer и Moderna наемат нов персонал, за да популяризират продукта си. През миналия месец Pfizer привлече служители за продажби, за да рекламира своя бустер, докато Moderna разширява и маркетинговия си екип в САЩ.

Един фармацевтичен инвеститор заяви, че "същата динамика", която засегна Gilead, се играе на пазара на ваксини срещу COVID-19. "Изключително трудно е, след като постигнете такъв голям успех от един продукт. Уолстрийт е доста брутален и той не дава голяма оценка за нещо, което смята, че е с ограничена продължителност на живот", заявява той за Financial Times.

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    gmalinov avatar :-?
    gmalinov
    • - 1
    • + 4

    Мдаа, казано е в прав текст дори в статията - "фармацията печели от болни пациенти, не от излекуваните (напълно)". Та кой каквото ще да си говори, аз поне съм убеден, че и с Ковид-а се подходи търгашки - да има там нещо, да им слагаме през 6 месеца (и да печелим милиарди) , а ако може и доживот, мдаа. И после що хората не вярвали...

    Нередност?
  • 2
    antipa avatar :-?
    D-r D
    • - 1
    • + 5

    Биг фармата взе да се стряска, че корона вирусът ще вземе да се окаже, че не е очакваната куче-касичка, ли?

    Нередност?
  • 3
    epk1515013158546444 avatar :-|
    Венцеслав Ралев
    • - 2
    • + 1

    Колега, именно благодарение на т. нар. Биг Фарма постигаме огромни успехи в лечението на много тежки заболявания. Време е да оставиш начина на мислене на товарищ Никита Хрушчов. Умен човек си, уж.

    Нередност?
Нов коментар