🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

AstraZeneca иска одобрение за коктейла си от антитела срещу COVID-19

САЩ купиха 700 хил. дози от превантивното лекарство за 726 млн. долара

Британско-шведската фармацевтична компания AstraZeneca ще поиска одобрение на "коктейла от антитела", който компанията разработва, след като тестовете показаха, че той има голям успех в предотвратяването на симптоматично прекарване на COVID-19. Данните от последните тестове на превантивното лекарство сочат, че медикаментът показва 77% намаление в симптоматичните боледуване от коронавируса в сравнение с плацебо, приложено на контролната група. Това е първото лекарство, което не е ваксина, но показва добри резултати в превенцията на вируса, съобщава Financial Times.

Участие в тестовете са взели 5197 души, като нито един от групата, получила лекарството, не е развил симптоматичен ковид-19, а три четвърти от тях са имали и съпътстващи заболявания, за които се знае, че потискат имунния отговор срещу пандемичния вирус. 5127 души от взелите участие в теста не са прекарвали заболяването, което потвърждава казаното от компанията през юни. Тогава, при предишен тест на лекарството, само че при вече прекарали вируса пациенти, резултатите не бяха обнадеждаващи, но компанията вярваше, че това ще се промени при случаи на ранно превантивно поставяне, както е и в последния тест. Три са случаите на тежко прекарване на вируса от контролната група, получила плацебо, като сред тези хора има и двама починали от вируса.

Заместител на ваксина

Лекарството, което за момента носи името AZD7442, би било заместител на ваксината за хора, чиито съпътстващи заболявания правят поставянето й непрепоръчително. То би дало едногодишен имунитет, а прилагането му е чрез мускулна инжекция. Мене Пангалос, ръководител на научноизследователската и развойна дейност на производителя на лекарства, заяви, че са необходими "допълнителни подходи" за тези, които ваксините срещу ковид не могат да защитят. Той каза, че компанията е "много насърчена" от данните, публикувани в петък.

Развитието на ваксини върви с бързи темпове, като освен AstraZeneca, която разработи ваксината си в партньорство с Оксофордския университет, препарати са разработени и от Pfizer, Moderna, Johnson & Johnson, а налична е и руската "Спутник V". Създаването на ефективно лечение, независимо дали превантивно или актуално, обаче не върви със същите темпове. Затруднението се крие във факта, че т.нар. "коктейли от антитела" са едновременно изключително трудни за създаване, но и скъпи.

САЩ имат подписано споразумение с британско-шведската компания, според което 700 хил. дози от медикамента ще бъдат доставени в страната срещу 725 млн. долара. Въпреки това медикаменти, които предотвратяват прекарване на различни вируси, са доказано ефективни. Подобен такъв, даващ спокойствие от HIV, е с 99% ефективност. Компанията, която се сблъска с предизвикателства при пласирането на ваксината си срещу COVID-19, също работи по пренасочване на съществуващите лекарства за борба с вируса.