🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

К: Бизнес | "Еврофутбол" на Васил Божков е във фалит, нов голям скок на цената на газа от ноември

И още: Метали, уран и криптовалути поскъпват, храните и заведенията изместват дрехите от централните улици на София

   ©  Цветелина Белутова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Всяка делнична вечер "Капитал" обобщава най-важните бизнес и пазарни новини, които са се случили в България и по света. По-долу е селекцията за днес:

Подбор от събитията в България, които имат значение, може да прочетете тук.

Най-важните световни събития - тук.

"Еврофутбол" е в несъстоятелност

Букмейкърът, контролиран от Васил Божков, е неплатежоспособен и е обявен в несъстоятелност. Това е решил Софийски градски съд на 6 октомври, а фалитът е вписан в Търговския регистър на 11-и, откогато тече 7-дневен срок за обжалване пред апелативен съд. Процедурата е поискана от дружеството "Ботел" заради скромно вземане от под 22 хил. лв. Но експертизата е открила, че краткотрайните активи едва покриват краткотрайните пасиви към края на 2020 г., а над тях стои потенциално вземане от над 350 млн. лв. за платени по-ниски хазартни такси през годините. "Ботел" (което е било регионален представител на "Еврофутбол" за два столични района) се притежава от компанията "Саневиан", която е собственост на семейство Боян, Цветомир и Стефан Найденови. Братята и баща им Стефан бяха дългогодишни бизнес партньори на Божков. В края на 2019 г. обаче между тях избухна конфликт, а Боян и Цветомир Найденови подадоха сигнали до прокуратурата, на базата на които започна разследване срещу Божков. Лицензът на компанията за спортни залози беше отнет и тя спря работа.

Colliers: Храните и заведенията изместват дрехите от централните улици на София

За пет години доминацията на наематели на магазини от модни компании е свършила и в обектите на централните софийски улици са навлезли заведения и други обекти за храни и напитки. Ковид пандемията вдига интереса към отделните обекти и така се появяват малки супермаркети, зеленчукови магазини, за ядки, пекарни, месарници и т.н. Това са изводите от проучване на консултантската компания Colliers, проведено в средата на годината. На бул. Витоша пандемичната 2020 е рекордна както за празните площи, така и за новите откривания. Цените и за миналата, и за първото полугодие на тази година са средно 50 евро на квадрат, докато до 2019 нивата са били 55 евро. Същият тренд при наемите се вижда и на "Съборна" и "Калоян" - ако преди са били 70 евро/кв.м, то през пандемията са 63. И докато "Граф Игнатиев" още не може да се възстанови от дългия ремонт, то оживление се наблюдава на "Солунска", която беше приключена по-рано.

Нов голям скок на цената на газа

От ноември природният газ ще е с 32% по-скъп, ако регулаторът приеме предложението на "Булгаргаз" за цена от 126.76 лева/мВтч. Този ръст идва след аналогичен през октомври, когато цената се вдигна с 36%. А на годишна база повишението е близо 450% - през ноември 2020 г. газът струваше 28.5 лв./мВтч. Малко успокоение е, че държавният доставчик предвижда едноцифрено намаление през декември.

Борсовият ток остава скъп

И днес борсовата цена на тока е висока, почти без промяна - 210.77 евро/мВтч, което е 0.2% над вчерашното ниво. Цената този път не е сред най-високите в Европа, като във всички средиземноморски държави, включително в съседна Гърция, е малко над това ниво. Традиционно най-евтин е токът в Полша - днес той е само 87.23 евро/мВтч, или с 33% надолу.

Alitalia прави последния си полет днес, от утре я наследява ITA

Трансформацията идва след години на трудности на националния авиопревозвач на Италия, които пандемията задълбочи. През лятото пропаднаха преговорите между правителството и Еврокомисията за начина на спасяване на националния превозвач и беше взето решение за създаване на нов - Italia Trasporto Aereo (ITA). Тя обаче е отделна компания, с което се гарантира, че няма да погасява спасителните фондове, които правителството наля на фалиралия превозвач - над 1.3 млрд. евро, които ЕК също разследва как са отпуснати.

ПАЗАРИ

Уранът поскъпна до близо 9-годишен връх

Причината е енергийната криза и бумът в цените на газ и петрол. Това принуждава все повече политици и организации да отправят призиви за натоварване на мощностите на атомните централи. Днес концентрата на уран поскъпва до 48.31 долара за либра (454 г). Това все пак е далеч от рекорда му от 140 долара, постигнат през юни 2007 г.

Златото удари 1800 долара за унция - месечен рекорд

Движението нагоре е заради лекото поевтиняване на долара и спада на доходността по американските облигации. Очакванията за забавяне на глобалния растеж и задържане на висока инфлацията за по-дълъг период също дадоха тласък на цените по информация на Tradingeconomics.

Биткойн на рекордни нива от май

Цените на криптовалутите продължават да се увеличават през октомври. Биткойнът е поскъпнал с над 30% от началото на месеца и се търгува за повече от 57 хил. долара за монета, най-високата цена от май тази година насам. Общата капитализация на криптопазара достигна 2.4 трлн. долара. Междувременно данни от CCAF показват, че САЩ изместват Китай от лидерското място по добив на биткойн глобално.

Цветните метали на най-високи цени от 2008 г.

Цените на металите също се покачват, водени от цинка, който достигна най-високото си ниво от 2007 г. насам. Цената на цветния метал на борсата в Лондон се е повишила с над 12% от началото на седмицата. Алуминият също е на най-високото си ниво от близо 13 години, като високите цени вече създават проблеми на преработвателите на металите в Китай. "Високите цени на металите вече се предават по веригата от производителите към преработвателите, които трябва да прехвърлят разходите в сектора надолу по веригата," каза Лу Чженфенг, лидер на китайска преработвателна фирма, на конференция в Китай, цитиран от Reuters.