К: Бизнес | Заразата от Evergrande се разпростира на китайския имотен пазар, борсовият ток остава над 400 лв./мВтч

И още: Инфлацията в САЩ достигна 5.4%, Mercuria и CWP ще строят ВЕИ в България и региона

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Всяка делнична вечер "Капитал" обобщава най-важните бизнес и пазарни новини, които са се случили в България и по света. По-долу е селекцията за днес:

Подбор от събитията в България, които имат значение, може да прочетете тук.

Най-важните световни събития - тук.

Заразата Evergrande се разпростира и към други китайски имотни компании

S&P свали рейтингите на два от по-значимите представители на сектора - Greenland Holdings и E-house, като предупреди, че може да понижи и още оценката си. От края на септември Evergrande не успя да осигури плащания по главници за близо 150 млн. долара на падеж по пет от своите облигационни емисии и в момента тече 30-дневен срок, в който технически все още е само в просрочие. След изтичането му обаче всички 3.5 млрд. долара дългове на групата може да станат предсрочно изискуеми. Облигациите на Kaisa, която е втора по показателя с 3.2 млрд. долара задължения, пък се търгуват вече на 35% от номинала, което съответства на 60% доходност.

Mercuria и CWP ще изграждат заедно възобновяеми проекти в България и региона

Търговецът на горива и други борсови стоки Mercuria с приходи от над 100 млрд. евро и ВЕИ инвеститорът CWP ще обединят усилията си в изграждането на 2GW възобновяеми мощности в региона на Югоизточна Европа, обявяват двете страни в общо прессъобщение. Сред изброените проекти в развитие и бъдещи планове на CWP са големи вятърни и слънчеви паркове и такива за батерии за складиране на енергия в България, Сърбия, Румъния и Украйна.

Индустриалното производство в еврозоната падна до нива от преди пандемията

Данните на Евростат показват 1.6% понижение през август на месечна база, което съвпада с очакванията на анализаторите. Въпреки това те носят рискове за възстановяването на икономиката, като се наслагват с неизвестните около затлачените вериги на доставки на ключови суровини. Основен двигател за спада производството е Германия (-4.1%), където автоиндустрята от месеци страда от недостиг на полупроводници и други компоненти.

Инфлацията в САЩ се укорява до 5.4% на годишна база през септември

Данните са леко над очакванията за 5.3%, а ако се извадят волатилните цени на горивата и храните, то покачването е 4%. На месечна база пък ръстът на индекса на потребителските цени е 0.4%. Засега посланията откъм Федералния резерв остават, че не се планира промяна в паричната политика, тъй като институцията възприема ценовия шок като временен. Засилват се обаче и натискът към централните банки да са по внимателни с инфлацията, като в тази посока бяха и анализите на МВФ при публикуваните вчера прогнози за глобалната икономика.

Борсовата цена на тока стои на високо ниво от над 400 лв./мВтч

В днешната търговия тя е 210.39 евро/мВтч, което е 0.3% над вчерашното ниво. Цената този път не е сред най-високите в Европа, като във всички средиземноморски държави, както и в съседните Румъния и Сърбия, е малко над това ниво. Традиционно най-евтин е токът в Полша - днес е 129.23 евро/мВтч.

OPEC понижи прогнозите си за търсене на петрол глобално до края на 2021 г.

OPEC предвижда със 140 хил. барела на ден по-ниско от очакваното преди месец потребление до края на годината. Въпреки това организацията очаква цените да се покачат, тъй като "хедж фондовете и други парични мениджъри повишиха своите фючърси и опции на нетните дълги позиции през септември до най -високите си стойности от юли миналата година", отбелязва OPEC в месечния си репорт за месец октомври.

Графика на деня

Производството на мазут в рафинериите в ЕС се свива силно за 30 години

Преработката на петрол в мазут, който се ползва основно от кораби, спада през 2020 г. до 48.5 хил. килотона, което е спад от 62% спрямо 1990 г., показват данни на Евростат.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    ajsayder avatar :-|
    sim4o
    • - 1

    Защо не почне да работи ТЕЦ-2 и борсовият ток да падне?

    Нередност?
  • 2
    fpd1488699386518396 avatar :-|
    Ivan Mitev

    Държавната власт прилага неправилно знание за инфлация. С този подход успешното противодействие срещу общото повишение на цените на стоките и услугите е невъзможно.
    Нямането на необходима защита срещу щети от предоставени левове за ползване със срок за връщане е съществената причина за инфлацията в Република България.
    При голямо въздействие от паричната грешка е с поразяваща инфлация.

    Пример: Новите цени на електрическата енергия, природният газ, другите стоки и услуги са проявления на поразяваща инфлация.

    Все още обществеността коментира инфлацията (последицата), а е мълчалива за съществената причина.

    Защо бизнесът реално е за запазване на съществената причина за инфлацията, ала протестира срещу последици от изпълнение на тяхното желание?

    Нередност?
Нов коментар