🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

К: Бизнес | Чуждите инвестиции намаляват с близо 61%, "Озон" навлиза на седем нови пазара през 2022 г.

И още: Токът поевтиня, eMAG отваря нов физически магазин, Русия може да глоби Google до 20% от оборота

Логистичен център Озон
Логистичен център Озон
Логистичен център Озон    ©  Надежда Чипева
Логистичен център Озон    ©  Надежда Чипева
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Всяка делнична вечер "Капитал" обобщава най-важните бизнес и пазарни новини, които са се случили в България и по света. По-долу е селекцията за днес:

Подбор от събитията в България, които имат значение, може да прочетете тук.

Най-важните световни събития - тук.

"Озон ентъртейнмънт" ще навлезе на седем нови пазара през 2022 г.

Българският онлайн търговец "Озон ентъртейнмънт" ще се разшири към пазарите в Хърватия и Гърция до началото на 2022 г., обяви пред портала SeeNews Емил Вагенщайн, главен маркетинг директор на компанията. До края на следващата година дружеството ще навлезе на още пет пазара, като ще има и английска версия за Европа, добави мениджърът пред изданието, без да дава повече подробности. Групата очаква да генерира около 45 млн. евро продажби от стоки през 2021, увеличение от около 70%. През миналата година компанията, основана от Иво Джоков, пусна румънска страница, през която продава основните си продукти в областта на гейминга, аудио и играчки. В края на миналата година "Озон ентъртейнмънт" отвори логистичен център в Елин Пелин, в който са инвестирани 4 млн. евро (на снимката).

eMAG отваря втори физически магазин в София

eMAG ще отвори в четвъртък втория си физически обект в София. Той е в Paradise Center, а през него клиентите на платформата за електронна търговия ще могат да пазаруват, получават и преглеждат продуктите си. Тъй нареченият от eMAG шоурум има 450 кв.м търговска площ и ще работи между 10 и 22 ч. Складовата наличност на място ще поддържа към 4000 артикула. Обектът в Paradise Center е вторият такъв на eMAG в България след този в "Сердика център", който започна да работи миналата година.

Число

190 евро/мВтч

е борсовата цена на тока в България за утре. Това е рязък спад от 23% спрямо абсолютния рекорд вчера, но въпреки това нивото остава извънредно високо. На фона на съседните държави българската цена е необяснимо ниска, защото в Румъния е 264 евро/мВтч, а в Гърция 228. Днес в Северна Европа цените са ниски (60 евро/мВтч в Германия), защото явно има вятър за централите.

Русия заплаши Google с глоба до 20% от приходите

Глоба до 20% от годишните приходи на Google в Русия може да бъде наложена на технологичната компания заради неизтриването на "незаконно съдържание", съобщи руският комуникационен регулатор Роскомнадзор. Досега Москва по-скоро санкционираше Google със символични наказания. Компанията се съобрази с искане за изтриване на приложение за т.нар. умно гласуване - кампания на критика на Кремъл Алексей Навални - преди изборите за Думата през септември, с което си навлече критики от опозицията и неправителствени организации в Русия и по света, съобщи "Дневник". Ако стане факт, новата глоба ще е между 5 и 20% от оборота, или 240 млн. долара.

"Хийтроу" ще вдигне летищните такси с над 50%

Авиационният регулатор ще разреши на лондонското летище "Хийтроу" да повиши таксите с до 56% в следващите пет години, съобщи Bloomberg. Решението веднага предизвика гневни реакции на авиокомпаниите, които обвиниха оператора, че е "алчен монополист". Напрежението между двете страни е от 2020 г., когато летищните власти поискаха почти двойно повишение, за да се финансира допълнителни разходи и инвестиционната програма на най-натовареното европейско летище. Според превозвачите част от тежестта трябва да се поеме и от акционерите. Ако плановете бъдат приети, средно таксата на пътник ще се повиши от 24.50 до 34.40 паунда. И в крайна сметка тежестта най-вероятно ще бъде поета от тях през цените на билетите.

Число

797

млн. лв. са преките чуждестранни инвестиции до август. Те са с 1.23 млрд. лв. под отчетеното за същия период на 2020 г., като обаче обичайно текущите данни впоследствие се ревизират нагоре. Отделно тази година на показателя тежи продажбата от CEZ на бизнеса й в България.

Снимка на деня

Apple представи два нови модела на лаптопите си MacBook Pro, в които са използвани собствените процесори на компанията Apple Silicon. Технологичната компания започна прехода си от Intel миналата година, когато прехвърли устройствата си от по-нисък клас към собствения си M1 чип. Тази година преоборудва своите лаптопи и устройства от висок клас към новите си M1 Pro и M1 Max процесори.

Пазари

Индексите на Уолстрийт са на 5-6-седмични върхове

Добрите финансови отчети са в основата на доброто представяне във вторник - Dow Jones 30 се повиши с 0.2% до 35395, а S&P500 с 0.3% до 4498 пункта, маркирайки рекорди за последния месец и половина. Сред причините за растежа бяха по-добри от очакваните резултати на компании от циклични индустрии като Johnson & Johnson и Procter & Gamble.

Bitcoin се устреми към историческия си рекорд

Очакванията за одобрение на все повече борсово търгувани фондове дава тласък в цената на криптовалутата. Днес биткойн е нагоре с 2.3% до почти 63 хил. долара.

Все още няма коментари
Нов коментар

Още от Капитал