К: Бизнес | КФН одобри цената към малките акционери в ЧЕЗ, "Хаос софтуер" с награда Emmy

И още: Енергийната борса позволи рекорден дивидент за акционери на БФБ, август е бил силен за морските хотели

   ©  Надежда Чипева
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Всяка делнична вечер "Капитал" обобщава най-важните бизнес и пазарни новини, които са се случили в България и по света. По-долу е селекцията за днес:

Подбор от събитията в България, които имат значение, може да прочетете тук.

Най-важните световни събития - тук.

КФН одобри коригираните търгови предложения за "ЧЕЗ разпределение" и "ЧЕЗ електро"

Така акционерите в двете електроразпределителни дружества на борсата ще могат да получат по съответно 291 лв. и 26 904 лв. за акция, ако приемат офертата на новия мажоритарен собственик "Еврохолд". След покупката на българския бизнес на CEZ за 335 млн. евро в края на юли той отправи предложение с по-ниски цени, но регулаторът го блокира и предписа корекции при изчисляването на справедливата стойност. В резултат, ако всички миноритарни акционери приемат офертата, сумата, която трябва да плати холдингът, се покачва с около 5.3 млн. евро до общо 117.36 млн. евро за остатъчните 33% в двете дружества. Новите изчисления също оставиха много инвеститори недоволни, но КФН този път не наложи забрана.

БФБ ще раздаде рекорден дивидент заради печалбата на енергийната борса

Общото събрание на акционерите реши 3.62 млн. лв. да се разпределят като 6-месечен дивидент. Това прави по 0.55 лв. на акция. За първото полугодие на годината БФБ има печалба 4.86 млн. лв. спрямо 1.78 млн. година по-рано. Причината е постъпилият дивидент от Българската енергийна борса през първите 6 месеца - за малко над 5.2 млн. лв. Основен акционер в БФБ е държавата в лицето на Министерството на финансите, което държи 50.05%, близо 15% са в инвестиционните посредници и банките, а останалите са във физически и юридически лица. На БФБ се търгуват акции, облигации и други ценни книжа на публичните компании в България. Преди години част от нея стана и енергийната борса, която повиши и финансовите й резултати.

Борсовата цена на тока стои на високо ниво около 400 лв./мВтч

В днешната търговия тя е 209.67евро/мВтч, което е 3% над вчерашното високо ниво. Цената е третата най-висока в Европа, като по-висока е стойността в Гърция (216.7евро/мВтч) и в Сърбия (217.29 евро/мВтч), където обаче на борсата се търгуват минимални количества. Традиционно най-евтин е токът в Полша - днес е 143 евро/мВтч.

Българската "Хаос софтуер" получи технологична награда на тв академията Emmy

Софтуерът за 3D визуализация V-Ray на българската компанията Chaos Group получи технологична награда Emmy (Engineering Emmy) от Академията за телевизионни изкуства и науки в САЩ за изключителни постижения във въвеждането на фотореалистични визуални ефекти в телевизионните филми и сериали. Продуктът е използван в много филми и сериали като "Аватар", "Игра на тронове", "Странни неща" и др., а се използва в най-различни индустрии като архитектурата, продуктовия дизайн, рекламата и други. Наградата ще бъде връчена на 21 октомври по време на церемония в Лос Анджелис. Компанията е основана от Петър Митев и Владимир Койлазов, а преди четири години V-Ray донесе на Койлазов и технологичен "Оскар" за цялостен принос в киното в категория "Научни и инженерни технологии". Българското дружество "Хаос софтуер" е една от най-големите български софтуерни компании с около 320 служители и приходи за 2020 г. от 46 млн. лв.

Число на деня

357 млн. лв.

са приходите от нощувки в хотели през август, което е с 80% над сумата година по-рано, отчете НСИ. В над 3 хил. места за настаняване са направени 5.4 млн. нощувки, от тях 3 милиона са от чужденци, които са платили 236 млн. лв.

ПАЗАРИ

Още една китайска компания пред фалит

Китайската компания за недвижими имоти Sinic предупреди инвеститорите си, че няма да може да погаси кредити на стойност от близо 1 млрд. долара заради липса на ликвидност. В съобщение до борсата председателят на борда на директорите на китайската компания, Жанг Юунлин пише, че задълженията са предимно към чуждестранни кредитори с гарантирана доходност над 8.5%. Икономистите очакват проблемите с ликвидността на най-задлъжнелите китайски компании в строителния сектор да продължат до края на годината.

Все още няма коментари
Нов коментар