Риск, повече риск, моля

Индивидуалните инвеститори по света залагат на все повече рискови активи, а очакванията им за доходността приемат космически размери

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Правилото гласи, че колкото по-млад е един инвеститор, толкова по-толерантен към риска може да бъде той. Напредването на годините предполага тази зависимост да се променя - с наближаване на пенсионна възраст по-важното е натрупаните спестявания да се съхранят, за да осигурят достойни старини. Сега едно от най-мащабните глобални проучвания, правено сред 23 хиляди индивидуални инвеститори в 33 държави, показва, че правилата се променят или поне не се спазват. Според Global Investor Study 2021 на британската компанията за управление на активи Schroders (с активи за почти 1 трлн. долара), публикувано в края на миналата седмица, апетитът за риск не е толкова висок само при младите, но и при по-възрастните поколения.

И докато за първата група е нормално да инвестират в криптовалути, технологични акции и нишови сектори като биотехнологиите, то за първи път такъв повишен интерес се наблюдава при по-възрастни спестители, дори и за някои на възраст над 75 години. В изследването си личи и още една тенденция - свръхочакванията, които имат младите по отношение на доходността в бъдеще. Децата на Robinhood и Reddit залагат почти на сляпо, че възходящият тренд няма никога да приключи.

Последните две години бяха белязани от доста форсмажорни събития - в началото на 2020 г. ковид-19 сложи край на най-дългия бичи пазар в историята, за да донесе едно от най-бързите възстановявания на глобалните пазари на акции. Отрицателните лихви по държавните облигации и депозитите, поддържани от централните банки, резонно насочиха огромен ресурс към борсовите пазари. За първи път се родиха и няколко трилионни компании - Apple вече е на прага на умопомрачителните 3 трилиона долара. Технологиите и новите платформи като Robinhood, както и специализираните форуми като Reddit позволиха на армиите от дребни инвеститори по целия свят да залеят пазарите и да стават все по-важен фактор за тяхното представяне. Много хора откриха, че от акции може да се печели, просто защото хванаха възходящия тренд. А зад инвестиционните им решения често стоят препоръки от форуми, приятели или просто чист активизъм, например "спасяването" на GameStop. Разбира се, това разми и границите в разбиране между инвестиране и хазарт. Ефектите от това може би ще се видят в бъдеще. Крипто бумът също повиши очакванията за бъдещи печалби, като именно виртуалните валути са сред най-желаните активи, но и първата инвестиция за много начинаещи инвеститори.

Крипто за малки и големи

На този фон резултатите от проучването на Schroders не са толкова изненадващи. Една трета (33%) от хората между 55 и 74 години посочват, че те са купили крипто през последните 12 месеца до пролетта на 2021 г. Това е инвестиция за първи път за 16% от тази група, докато 17% посочват, че са добавили крипто актив към вече съществуващ такъв в портфейлите им. За същия период цели 15% от спестителите над 75 години са инвестирали във виртуални активи.

Документът на Schroders - Global Investor Study 2021 е едно от най-мащабните годишни проучвания за настроенията, поведението и трендовете сред индивидуалните инвеститори. То е правено между март и август тази година, като обхваща над 23 хиляди инвеститори в 33 държави. Всеки един от анкетираните е обявил, че планира да инвестира поне 13 хил. долара през следващите 12 месеца. И докато проучването доказва, че младите са най-свързани с криптовалути, то разликата в рисковия профил между тях и по-възрастните се стеснява повече, отколкото можеше да се очаква. Например 24% от най-младите (18 - 22 години) са инвестирали в крипто за първи път през последната година в сравнение с 22% от тези между 42 и 54 години.

Апетитът за риск обаче се увеличава и с активите на възникващите индустрии - сред всички възрастови групи много популярни за първа инвестиция са акциите на компаниите от EV сектора (електрически автомобили, батерии, зарядни и т.н.), биотехнологиите и фарма сектора, както и всички свързани с тях акции и фондове. На трето място по популярност са интернет и тех акциите заедно с крипто активите. Всъщност това са секторите на новата икономика, които очертават и трендовете на бъдещето. Акциите на технологичните акции бяха тези, които изтеглиха нагоре от мечия пазар през 2020 г., те бяха и основните ракети на борсите. Днес те са най-големите компании по капитализация - абревиатурата FAAMG, в която влизат Facebook (Meta), Apple, Amazon, Microsoft и Alphabet (Google), струва цели 10 трлн. долара и донесе стотици проценти доходност за своите инвеститори.

"Много хора усещат, че могат да поемат повече риск в преследване на доходност след пандемията", казва Лесли-Ан Морган от Schroders. Според нея икономическите сътресения в началото на пандемията са сред причините за това.

"В среда на ниски лихви изборът на по-рискови активи става все по-завладяващ, което не е изненада", коментира Морган. През последните години стойността на много инвестиции, включително и на по-големите криптовалути, силно нарасна. Този тренд обаче може и да не продължи. "Като цяло данните показват, че делът на инвеститорите, които са готови да поемат по-голям риск, се е увеличил, но 63% от тях заявяват, че представянето на техните инвестиции също така оказва влияние и върху психичното им здраве. Което трябва да гарантира, че към риска се подхожда разумно", казва Лесли-Ан Морган.

Помни историята

Колумнистът на Bloomberg Майкъл Гилбърт посочва в свой текст и загрижеността, която предизвикват високите очаквания за доходността - повече от половината от хората на възраст под 51 години очакват да реализират поне по 10% годишно през следващите пет години.

И докато двуцифрените печалби (в проценти) за S&P 500 може да изглеждат като норма през последните периоди, то общата възвращаемост на индекса от 1999 г. е под 6% през четири години след това. A през 2008 г. - годината, в която фалира Lehman Brothers, отрицателни спрямо повече от 37%. Нещо повече - след годините на бума от 90-те, когато се надуваше интернет балонът и оптимизмът беше подобен на днешния с убеждение, че едва ли не никога няма да свърши растежът, идва най-дългият пореден годишен спад на S&P 500. В рамките на три години - 2000 - 2002 г., той губи общо 47%.

Всичко това показва, че хората с по-дългосрочен хоризонт на инвестиране, в случая младите, може да се окажат в един момент по-разочаровани. А причината е, че просто още не осъзнават, че на пазарите има цикличност.

На кого да вярваме

Проучването показва, че хората, които правят собствени изследвания преди инвестиции, са склонни да поемат най-малко риск - едва 29% от тях. Процентът на онези, които биха рискували след съвет от независим финансов съветник, е 39%. Нещата обаче се променят, когато става въпрос за съветите на правителствата и осигурителните им компании. Половината от хората, които се вслушват в тях, са склонни да поемат по-голям риск, малко над 40% е делът на онези, които вярват на съвети в социалните мрежи.
Все още няма коментари
Нов коментар