🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Новите фабрики на България

През 2020 г. бяха обявени под 430 млн. лв. инвестиции в производство, което е едва една трета от тези през 2019 г.

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Темата накратко
  • През 2020 г. бяха обявени под 430 млн. лв. инвестиции в производство, което е едва една трета от тези през 2019 г.
  • Преобладаващата част са проекти на български компании, а близо половината са в Северна България.
  • През последните години България рядко е избирана от нови и големи чужди инвеститори.

Отминалата 2020 г. трудно може да бъде наречена успешна за инвестициите в производство. Това едва ли е изненадващо, като се има предвид, че пандемията отложи плановете на много фирми и ги направи предпазливи към започването на ново производство или разширяването на съществуващи фабрики. Своеобразната класация на 15-те най-големи инвестиции, която "Капитал" традиционно прави, показва, че в момента се подготвят или изпълняват проекти за по-малко от 430 млн. лв. Това е едва една трета от сумата през 2019 г., когато производствените компании обявиха планове да вложат общо 1.3 млрд. лв. Продължава и тенденцията от последните години България да не успява да привлече нова голяма международна инвестиция. Вложенията най-често са в разширения на вече дошли производители или са на малки компании.

Затова пък държавата се похвали с рекорд - през 2020 г. има бум в издаването на сертификати по Закона за насърчаване на инвестициите. По данни на икономическото министерство подкрепа е дадена на 34 проекта за над 1 млрд. лв., което е невиждано от шест години, но реално много от проектите са по-стари. Най-големият производствен проект, който е практически четвърт от общата сума, е за технологично обновяване на КЦМ за 130 млн. евро. Той обаче не е включен в списъка на "Капитал", тъй като реално започна в края на 2019 г. с подписването на инвестиционен заем с Европейската инвестиционна банка, която дава половината от финансирането за него. В класацията не присъства и друг сертифициран металургичен проект - този на свързаната с Първа инвестиционна банка "Хармони 2012" за над 45 млн. лв., заради многото въпросителни около него. Компанията, която купи активите на фалиралия ОЦК в Кърджали преди повече от осем години, официално заяви пред държавата намерение да изгради инсталация за преработка на съдържащи цинк материали, но според представители на сектора реализирането на проекта е малко вероятно. Другите по-големи държавно подкрепени инвестиции са за логистични бази, офиси, хотели и медицински центрове.

Фотогалерия: Новите фабрики на България

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15
Цялата галерия

За разлика от предходни години голяма част от производствените проекти в селекцията на "Капитал" са в хранително-вкусовата индустрия. Впечатление правят и планираните няколко инвестиции в областта на металургията и рециклирането, които по принцип са по-капиталоемки и минават през по-сложни екологични процедури. Половината от проектите са за разширяване на съществуващи предприятия, а другите са за изграждане на нови производства. Интересен факт е, че преобладаващата част са на български компании, включително и най-голямата обявена инвестиция - на месопроизводителя "Бони холдинг".

За разлика от предходни години този път само два от проектите са в района на София. Близо половината са в централната и източната част на Северна България, като Девня присъства с две инвестиции - в съществуващия завод на "Солвей Соди" и в нова металургична мощност на "Технойон". В Южна България отново водеща локация е Пловдив, където проекти подготвят общо три компании. На инвеститорската карта се появява и Кюстендил с германски проект за автомобилни компоненти.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    telqk avatar :-?
    telqk
    • - 7
    • + 6

    Кой би инвестирал на територия на която или ще го опраскат или ще му краднат бизнеса?

    Нередност?
  • 2
    svetlozar_savov avatar :-P
    SS

    Чакаме Ковид инвестиции от прехвърлени от братски Китай производства ...

    Нередност?
Нов коментар