🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Историята сигурно е полудяла

По-важните теми, които ще намерите в новия брой на "Капитал"

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Историята не обича да се движи с една и съща скорост. Понякога за дълго време не се случва нищо, но след това идват моменти, в които важните събития се струпват едно върху друго и животът на хората се променя за години напред. Сега живеем в такъв момент и той ще продължи през следващите месеци.

Само си представете - вярвали ли сте някога, че въоръжени фенове на Тръмп ще превземат американския Сенат? Шокиращото развитие на гражданското противопоставяне в САЩ стигна много бързо абсолютно неочаквани висоти и кадрите от Вашингтон напомнят гледки в страни, които любезно можем да наречем нестабилни демокрации. (Повече тук.)

Всичко това се случва на фона на другата голяма драма от последните месеци. С одобрението на първите ваксини срещу COVID драмата със здравната криза и съответно затрудненията за икономиките в по-засегнатите държави мина в изцяло нов етап. Въпросът сега не е дали проблемът с епидемията може да бъде решен, а кога. Ако преди от държавите се изискваше основно да намират доста трудния баланс между затварянето и икономиката си, сега разрешаването на кризата вече зависи от способността им да осигурят бърз достъп до голямо количество ваксини и да организират изключително сложната логистика по бързото им поставяне. Някои държави, като например Израел, ще се справят вероятно преди средата на март с това да са ваксинирали почти 100% от населението си. Европейският съюз не успя да организира бърз достъп до ваксините и в момента това предизвиква вълна от недоволство на континента, но вероятно до края на първото тримесечие проблемът ще бъде преодолян. Тогава вече краят на кризата ще зависи от това колко бързо отделните държави ще могат да организират масовата имунизация. В този текст ще видите първи сметки кога това може да се случи в България. Няма да е скоро.

Освен епидемията тази година тук ще има и два вида избори. През пролетта ще се избира нов парламент и съответно ново правителство, а през есента ще се гласува за президент. Особената обстановка - промененият свят, приоритети и нагласи на хората, прави прогнозата за ефекта от тези избори доста трудна. През последните месеци черните лебеди станаха толкова много, че сега изглежда като да са зад всеки ъгъл. При всички положения ще имат значение не само изборите, но и подготовката за тях. През близките три-четири месеца управлението на държавата ще бъде подчинено на предизборни сметки и това носи определени рискове. В броя ще видите прогнозите на няколко души какво ще се случва до и след изборите.

Тази година много неща ще се променят, но и някои ще си останат същите. На 1 януари беше официално открито продължението на "Турски поток" през България. Церемонията всъщност беше в Сърбия, а за да избяга от неловката ситуация, Бойко Борисов "откри" интерконектора с Гърция и обяви, че България е диверсифицирала газовите си доставки, защото оттам започва да пристига азерски газ. Истината, както често става по тази тема, е с няколко нюанса по-друга. В този текст може да прочетете разбираемо обяснение защо този сюжет е важен и какво означава.

Миналата година на моменти беше истински критична за много бизнеси, но това не означава, че всичко беше спряло. Доказателството за това е тук, където са събрани някои от новите фабрики, открити през 2020 в България. Да, обикновено те са повече, но въпреки това списъкът е изненадващо голям за толкова кризисна година.

И ако след това имате нужда от малко по-интелектуална гледна точка към света, вижте интервюто с писателя Салман Рушди, взето от журналиста Димитър Кенаров. Може и да не сте съгласни с всичко в него, но при всички положения е доста интересно да се прочете.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    mockinbird avatar :-|
    Vladimir Lyubenov
    • - 3
    • + 1

    Бележити чудеса наоколо.
    Както всички разбрахме, при все по-ускореното развитие на всичко - нет, технологии, информационни потоци и визуализацията на далечни образи, все по-често се появяват хора средна и ниска ръка на челни позиции.
    Синдромите на мангъров, бареков и тръмп са само част, само първите случаи. Преди тях имаше найджъл фарадж, Льо пен, борис джонсън и Валери Божинов, ако си спомняте. Има и Георги от Видин. Как да ви го обясня? Ами с интернета. Както правилно се възмущаваме от доста време, целокупното човечество всеки ден започна да разбира от всякакви несложни неща като вирусология, прокуратура, КТБ, Росенец, американски избори, руски ваксини и прочие. Няколко неща се набиват на очи:
    Елитите страдат. Страдат да наложат елементарен здрав разум в управляваните. Всеки отделен един-единствен човек се смята в правото си да знае повече (понеже ползва фейсбук и гълта всичко от фийда) и да налага мнението си над всеки отделен единствен министър-председател. Загуби се всякакъв авторитет. Какъв е смисълът да си качествен, умен, да се бориш цял живот и на 40 г. да успееш да постигнеш обществено положение, когато бабикян и/или Гошо могат да се провикнат на площада и да съберат тълпа, за да мятат домати по тебе? Никакъв. Забележете: ти влагаш в постигането на нещо цял живот. Минал си по всички стъпала, печелил си пари, уважение и си работил страшно здраво. Те не са вложили нищо. Те влагат само... приказки. Думи. Бля бля бля бля и БЛЯ. Но понеже инфромационните технологии отдавна излязоха от маркетинговия микс и са практически мигновени, думата на бабикян или Гошо се чува. Кой, как и колко - няма значение, но се чува.
    Второ. Елитите страдат и защото така са решили. Допреди малко време, решения се взимаха незабавно, решенията бяха... решителни, решенията се налагаха с пълна сила и пълния мащаб на закон, устав или обичайно право. Понеже сме преминали прага на мизерията (на света има достатъчен брой милиарди хора), няма как да се случат Големи депресии, и пари винаги ще се измислят, напечатат, намерят. Потребители колкото щеш. Каквото и да правиш, няма да загубиш. Огромните разходи покрай пандемията просто нищо не са, биха могли да са сто пъти повече и нищо. Всичко ще е наред. Колкото искате, колкото трябва. Та, елитите се отпуснаха. Забравиха какво е да си спазваш думата, да следиш за спазването на думата, развихриха всякакви толерантности и в резултат някой може да събере привърженици на площада и да влезе в Капитолия. Заебахме меритокрацията. На управляващи позиции изскачат случайни хора, щото има толерантност и равноправие. Изтрещели средни и под средното индивиди се опиват от получено медийно внимание и приказват буквално врели-некиплеи, а ние трябва да губим страшно много енергия - всъщност цялата си енергия - за да устоим, опровергаваме, наливаме акъл и да отправяме призиви. Както и преди ви казах: няма смисъл да им се отговаря. Гледай си задачите, върши си работата, оправяй това от живота, което ти тече и не се занимавай с изтрещели.
    Трето. Горното в пълна сила важи за президента, чийто български произход е само една любезност от страна на Решетников. Знаете това вече. Та нека си приказва, нека се опива. Вече е сгазил каквото и както трябва, чакаме го есента и така.
    Четвърто. Не се притеснявайте от всякакви изборни комбинации от нови субекти. Само за пример, прикритите съветски социалисти от дабългария не могат да се понасят един-друг, както остава да понасят и партньори някакви, с претенции. Сл.трифонов тепърва ще се сблъсква с проблема за лошия материал, всъщност вече на два пъти се сблъска - и с нелоялност, и с наркотици. Отделно, той въплъщава най-ярките, най-истинските принципи на капитализма, той е всъщност.. архикапиталист. Строги, незабавни решения с максимална ефективност. Не е възможно да работи нито с дабългария, нито с БСП с вечните им отлагания, мърморене, незаемане на позиция, усукване, извъртане и бягаме от отговорност, никога невзимане на решения. Маноловци и бабикянци още не знаят, че са клоуните на парада и много често ме развеселяват жестоко, ама от сърце, така че нека съберат какъвто вот си искат :Д
    Всички, вкупом, цялата тая пасмина е едно цяло отражение на първата половина на темата. Прочетете я пак.
    Пето. Invoke 25th Amendment n-o-w.
    Now.

    Нередност?
Нов коментар