Huawei се стреми да увеличи присъствието си на пазара на чипове

Решението е продиктувано от желанието на компанията да изгради независима от САЩ верига на производство

Планът на Huawei включва както закупуването или тясното сътрудничество с компании, които имат опит в сферата, така и наемането на кадри, които да повишат възможностите й
Планът на Huawei включва както закупуването или тясното сътрудничество с компании, които имат опит в сферата, така и наемането на кадри, които да повишат възможностите й
Планът на Huawei включва както закупуването или тясното сътрудничество с компании, които имат опит в сферата, така и наемането на кадри, които да повишат възможностите й    ©  Reuters
Планът на Huawei включва както закупуването или тясното сътрудничество с компании, които имат опит в сферата, така и наемането на кадри, които да повишат възможностите й    ©  Reuters
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Китайският технологичен гигант Huawei залага на опаковането на чипове, твърди японското издание Nikkei. Решението на производителя на електронна техника идва, след като санкциите, които САЩ наложиха върху компанията, спряха достъпа на компанията до ключови за произвеждането на полупроводници материали.

Опаковането на чипове е последният етап от производството на полупроводници, при който блокът от полупроводников материал е капсулиран в носеща кутия, която предотвратява физически повреди и корозия. Корпусът, известен като "пакет", поддържа електрическите контакти, които свързват устройството към платка.

Планът на Huawei включва както закупуването или тясното сътрудничество с компании, които имат опит в сферата, така и наемането на кадри, които да повишат възможностите. По този начин компанията започна сътрудничество с Quliang Electronics, която специализира именно в опаковането и тестването на чипове. Според няколко различни източника на Nikkei Quliang в момента повишава възможностите на завода си в Гуанжоу, като целта е да се даде възможност на Huawei да може да изпробва технологиите си за опаковане.

Huawei също така установи партньорство с BOE Technology Group, като целта е разработване на технология за опаковане на чипове на ниво панел. Тази технология се различава от стандартната с това, че чиповете се сглобяват върху подложки, подобни на дисплеи, а не върху обичайните вафли.

Huawei търси хора от цял свят

Китайският технологичен гигант започна опити да привлича по-висококвалифицирани кадри, които да помогнат за по-бързото развитие. Компанията е увеличила усилията си по привличането на работници от световния лидер в пакетирането на чипове ASE Technology Holding of Taiwan. Освен това технологичната компания започна да търси работници на международно ниво. Така например има обява за инженер със специалност чипове в Мюнхен, разработчик на софтуер в Истанбул и разработчик на изкуствен интелект (AI) в Отава.

Huawei изпраща екипи за изграждане на няколко мини производствени линии в Шенжен, Шанхай и Ухан в сътрудничество с местни производители на чипове. Целта е различни дизайни на чипове да бъдат пуснати в пробно производство, съобщават за Nikkei множество източници, информирани по въпроса.

Желанието на Huawei да се превърне в един от големите играчи в бранша на опаковане на чипове идва, защото този вариант е много по-лесно осъществим след санкциите. Това е така, защото има немалък брой китайски компании, които произвеждат апаратурата и технологията, които са нужни за дейността. По този начин Huawei може да прескочи ограниченията за търговия със САЩ и да изгради независима мрежа на доставки на ключовия за бъдещето продукт. За сериозните намерения на компанията говорят и инвестициите, които направи в последните няколко години. Тези за технологии, които са свързани с чипове, се увеличават в последните три години. Над 70% от вложенията на компанията през 2021 г. са били именно с доставчици, свързани с полупроводници.

Според технологичния анализатор Брейди Уанг, който работи в Counterpoint Research, компанията вече е доказала възможностите си да открива кои ще са ключовите технологии в следващите години. "Естествено е, че Huawei допълнително ще идентифицира някои ключови области, за да придвижи напред своите технологии и да заложи на нови кръгове от инвестиции, особено след като пострада най-много в настоящите геополитически конфликти", каза Уанг пред Nikkei. "Въпреки това не е възможно никоя компания, държава или регион да разчита напълно на собствените си сили. Като се има предвид сегашното напрежение между САЩ и Китай, всички страни, региони и компании определено ще трябва да осигурят някои ключови предимства и жизненоважни технологии", добавя анализаторът.