🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Дефицитът на полупроводници ще тежи на британския автопазар и тази година

Проблемите водят до спиране на заводи в страни в Европа

Около 20% от новите автомобили, продадени на Острова през миналата година, са изцяло електрически модели или хибриди.
Около 20% от новите автомобили, продадени на Острова през миналата година, са изцяло електрически модели или хибриди.
Около 20% от новите автомобили, продадени на Острова през миналата година, са изцяло електрически модели или хибриди.    ©  Reuters
Около 20% от новите автомобили, продадени на Острова през миналата година, са изцяло електрически модели или хибриди.    ©  Reuters
Бюлетин: Ритейл Ритейл

Всяка седмица получавайте най-важното и интересно от ритейл сектора във вашата поща

Недостигът на полупроводници ще продължи да вреди на автомобилния пазар във Великобритания през тази и следващата година, предвижда The Society of Motor Manufacturers and Traders (SMMT). По данни на организацията регистрацията на нови автомобили през изминалата година се е повишила с 1% до 1.65 млн. спрямо 1.63 млн. през 2020 г. Преди последното покачване на случаите на коронавирус на Острова SMMT прогнозира около 1.96 млн. нови автомобила за 2022 г., съобщава Reuters.

"Годината не е добра, а следва също толкова лоша година", заяви изпълнителния директор на SMMT Майк Хоуз във връзка с влиянието на недостига на чипове върху продажбите, който прекъсна възстановяването след пандемията. По негови думи един автомобил се нуждае от 1500 до 3000 полупроводника, които се използват във всичко - от сензори за спирачки до сервоусилватели и системи за развлечение.

Проблеми и в други страни

Британските производители на автомобили не са единствените, които са пострадали от недостига на компоненти. През първата половина на декември Mercedes обяви, че ще удължи периода на поддръжка на своя завод в Унгария до 1 месец, приключващ на 12 януари, поради недостига на необходимите компоненти. Проблеми се забелязват и в завода на Nissan в британския град Съндърланд, в който поради затрудненото производство през изминалата година компанията започва да съкращава персонала. Skoda също така удължава коледната си ваканция до 10 януари поради затруднени доставки. Според Nissan и Renault недостигът на полупроводници ще продължи до средата на 2022 г.

Разрастване на пазара за електромобили във Великобритания

Според SMMT около 20% от новите автомобили, продадени на Острова, са изцяло електрически модели или хибриди. Изцяло електрическите модели са 11.6% от продажбите през 2021 г. - повече от общия брой за периода между 2016 и 2020 г., като през декември те са достигнали близо 25%. Хибридите на свой ред представляват 8.9% от продажбите.

SMMT заявяват, че трябва да се вземат още мерки, за да се понижи цената на електрическите автомобили и да се подобри инфраструктурата, необходима за тяхното зареждане, преди да влезе в сила забраната на продажбата на автомобили само с двигател с вътрешно горене, планирана да започне от 2030 г. В Европа и Америка голямо предизвикателство е осигуряването на възможност на хората, които паркират на улицата, да зареждат своите автомобили.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    chitatelsz avatar :-|
    Читател

    Преди години и ние произвеждахме полупроводници, ама вече са демоде, много соц. Даже имаше редица остроумия по темата.

    Нередност?
  • 2
    crusible avatar :-|
    crusible

    До коментар [#1] от "Читател":

    Полупроводници се произвеждат и сега в България. Даже една от фирмите инвестира огромна сума в разширяване на производството точно на тези продукти.

    Нередност?
Нов коментар