🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Сгъваемите смартфони: все още нишови устройства

Кои модели се предлагат в България и заслужават ли си парите

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

В продължение на години иновациите в смартфоните по-скоро се случваха под повърхността, а не толкова в дизайна. Всеки нов правоъгълен модел със стъклен екран и гръб приличаше на предишния, макар и с по-бърз процесор, по-ярък дисплей и по-добра камера. Но става дума за едни от най-могъщите технологични компании в света и нововъведенията в сектора винаги са зад ъгъла. Надежда за промяна носят телефоните със сгъваеми дисплеи и тази година може би бележи по-масовото им навлизане на пазара, когато още няколко производителя ще обявят своите предложения в този сегмент. Технологията все още има своите недостатъци - висока цена, податливи на нараняване екрани и панти, относително малки за новите стандарти батерии и т.н. Но очакванията на всички са след време тези минуси постепенно да бъдат отстранени и джаджите вече да не са нишови. А и възможностите им са големи: потребителят може да разтвори устройството и да достигне до екран (в някои случаи 7.6 инча), далеч по-удобен за гледане на видео и интернет сърфиране. Може и да мултитасква в няколко прозореца, без да прекъсва работата си.

Последните проучвания на анализаторската компания Canalys предвиждат, че пазарът на смартфони със сгъваеми екрани ще достигне 30 млн. бройки през 2024 г. спрямо 8.9 млн. през миналата година. И още по-важното - средната цена да падне наполовина до около 1000 долара след две години. Само през 2021 г. растежът в този сегмент е 148% спрямо 7% на целия смартфон сектор. И в момента на българския пазар се предлагат няколко модела на Samsung, Motorola и Huawei, които показват възможностите на технологията. "Капитал" ги разгледа.

Samsung Galaxy Z Fold 3

Samsung се налага като лидера в новата "сгъваема" категория, като всеки следващ модел на компанията подобрява недостатъците в предишния. Както си личи и от името, излезлият през миналата година Galaxy Z Fold 3 е третата генерация на големия вариант смартфон със сгъваем екран на южнокорейския гигант. Екранът в разтворен вид достига впечатляващите 7.6 инча с резолюция 2208х1768 пиксела. В същото време добавя и 120 Hz адаптивно опресняване и до 1200 нита пикова яркост, което означава, че на слънце е видим без проблеми. Както и при всеки модел със сгъваем екран, сгъвката е ясно различима, но след известно ползване човек свиква с нея. Селфи камерата е под дисплея. Външният екран пък е 6.2 инча, макар и доста издължен в съотношение 25:9. Въпреки това е достатъчен за работа като обикновен смартфон. В този модел Samsung са работили здраво върху подобряване на издръжливостта. Вече има IPX8 рейтинг за водоустойчивост, а сгъваемият екран има ново защитно фолио, което според компанията подобрява здравината му с 80%. Пантата също е здрава и смартфонът може да бъде поставян в няколко пози, например като лаптоп. Някои от приложенията са оптимизирани за ползване с Galaxy Z Fold 3, а Samsung за първи път въвежда поддръжка и на своя стилус S Pen, познат от серията Note (в комплекта няма включен такъв). Тройната камера е същата като във Fold 2 и се справя с ежедневните задачи, но и целта на модела не е да бъде лидер в тази категория. Що се отнася до сухите характеристики: Galaxy Z Fold 3 използва чипсета на Qualcomm Snapdragon 888, има 12 GB RAM и се предлага с 256 GB или 512 GB вградена памет. Батерията пък е 4400 mAh и макар да е малка спрямо стандартите на пазара, стига без проблем за един пълен ден при нормална работа. И стигаме до цената, която е сочена като най-голямата въпросителна при избор на такъв модел. При пускането на пазара цената беше 3500 лв. за версията с 256 GB, но сега може да бъде намерен онлайн и за 2400 лв., както и с план от операторите.

Samsung Galaxy Z Flip 3

Излязъл по едно и също време с Galaxy Z Fold 3, Galaxy Z Flip 3 залага на друга форма и стратегия. Това е най-достъпният смартфон със сгъваем екран на пазара. Прегъва се хоризонтално и така е далеч по-компактен, защото може да се побере и в малка дамска чанта. И той надгражда спрямо предшественика си Galaxy Z Flip 5G в много отношения. Алуминиевата му рамка е по-издръжлива, а стъклото от двете страни на тялото е защитено от Gorilla Glass Victus. Разгърнатият хоризонтално екран е 6.7 инча с резолюция 2640х1080 пиксела, също със 1200 нита пикова яркост. И той вече има IPX8 рейтинг за водоустойчивост, както и с 80% по-здраво ново защитно фолио. Подобрен е и външният дисплей, който вече е четири пъти по-голям с диагонал 1.9 инча. През него може да се получават нотификации и всякаква информация, а служи и като визьор за селфита. Може и да се приема обаждане без нужда от отваряне, като просто се включва високоговорителят. Предната камера е двойна. Пантата е здрава и според Samsung може да издържи поне на 200 000 отваряния и затваряния. И Galaxy Z Flip 3 използва Snapdragon 888, има 8 GB RAM и се предлага със 128 и 256 GB. Може би единственият минус е батерията - тя е с капацитет 3300 mAh и е недостатъчна за цял ден. Но пък в такова малко тяло трудно може да се побере по-голяма. Цената при пускането на пазара беше около 2000 лв., но в момента се предлага онлайн и за около 1500 лв., както и през операторите.

Motorola RAZR 5G

Първият Razr на Motorola от 2004 г. е сочен за революционен и до днес е един от най-култовите модели. Razr 5G също е наследник на обявения в края на 2019 г. смартфон със сгъваем екран. Тогава той дебютира на висока цена със слаб процесор и показатели. Малко след това през 2020 г. беше пуснат и RAZR 5G и макар да е модел над година и половина, все още се предлага и тук. От Motorola ползват чипсет Snapdragon 765G и 8 GB RAM, които са напълно достатъчни за всекидневно ползване. Разтвореният хоризонтално екран е 6.2 инча с резолюция 2142х876 пиксела. За разлика от горните модели телефонът има само две позиции - отворена и затворена. Външният дисплей е 2.7 инча с 800x600 пиксела и е достатъчно голям за нотификации и лесен контрол над основните функции. RAZR 5G се предлага с 256 GB вградена памет, а батерията му е 2800 mAh и е недостатъчно голяма за значително ползване през цял ден. Основната камера е 48 мегапиксела и се справя в ежедневни условия, а другият сензор е 20 мегапиксела. Тъй като е модел от 2020 г., може да бъде открит все по-трудно, но цената му в България сега е около 2000 лв.

Huawei P50 Pocket

Huawei има значителен опит в смартфоните със сгъваем екран, но трите досегашни модела в този сегмент бяха с голям "таблет" екран. И така и не се появиха масово в Европа заради американските санкции срещу китайската компания. Неотдавна Huawei пусна първия си модел с хоризонтален сгъваем дисплей, който вече се предлага и в България - P50 Pocket. Той е част от премиум серията Р и всъщност основните му недостатъци са извън контрола на производителя - няма 5G (което не е толкова важно) и не използва услугите на Google. В същото време качеството на изработка и възможностите са наистина премиум. Сгъваемият OLED екран е 6.9 инча с пропорции 21:9, 2790x1188 резолюция и 120 Hz опресняване. Основният плюс на дизайна спрямо конкурентите е, че пантите позволяват плътно затваряне без пространство между тях, каквото има при други модели. Но както и при останалите в сегмента, сгъвката се усеща, но лесно се свиква с нея след известно ползване. В сгъната форма отгоре има два кръга - единият съдържа тройната камера, а другият е допълнителният екран от 1 инч, през който се получават нотификации, обаждания, могат да се правят бързи селфита и се стига до контролиране на основни функции. Тройната камера пък може би е най-добрата сред моделите със сгъваем екран, включително и в нощни снимки. P50 Pocket използва Snapdragon 888, има 8 GB RAM и 256 GB вградена памет. Батерията е 4000 mAh и стига за цял ден ползване. Как P50 Pocket ще бъде приет от потребителите зависи от това колко използват екосистемата на Google. Моделът ползва софтуера на Huawei ЕMUI 12, базиран на Android 11, но без Google услуги. Много приложения - банкови, стрийминг и други, могат да бъдат открити през AppGallery на Huawei, както и през външни платформи като APK Pure. Цената му в България е 2800 лв.
4 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    yyv16559523381128021 avatar :-|
    Slayer fsd

    https://apksunny.com/ -where you can find and download hundreds of high quality MOD APK games and apps for Android devices.

    Нередност?
  • 2
    lyv16588160511133070 avatar :-|
    Steven Sanders

    Dzwoneknatelefon is the perfect site for people who want to download the best songs as ringtones. With a huge selection of songs to choose from, people can find the perfect ringtone for any mood or occasion. The ringtones are high quality and will sound great on any phone. Whether people are looking for a fun, upbeat ringtone for their phone or a more calming, relaxing tone, they will be able to find it at https://dzwoneknatelefon.com/.

    Нередност?
  • 4
    nru16782966191166092 avatar :-|
    GB WhatsApp

    Everyone is looking for messenger, that's why we have come up with https://gbwhatsap.download/ for you free; you can use it for free, I hope you will check out our website. Because we keep visiting your website daily and you give good articles daily.

    Нередност?
Нов коментар