"Фесто производство" спечели наградата на германската икономика за голяма компания

"Смарт органик", Payhawk и Уникредит Булбанк са другите отличени за развитие на двустранните отношения

Наградите на германската икономика се връчват за 18-и път
Наградите на германската икономика се връчват за 18-и път
Наградите на германската икономика се връчват за 18-и път    ©  ГБИТК
Наградите на германската икономика се връчват за 18-и път    ©  ГБИТК
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Производителят на компоненти за автоматизация "Фесто производство" е голямата компания с най-съществен принос към българско-германските икономически отношения през последната година. Това стана ясно при връчването на традиционните награди на германската икономика, които Германо-българската индустриално-търговска камара дава за 18-и път. "Смарт органик" и Payhawk бяха отличени съответно в категориите "Малко и средно предприятие" и "Стартиращо предприятие", а Уникредит Булбанк взе наградата за социален ангажимент. В конкурса тази година участваха общо 19 компании.

Поредна година на растеж

Приносът на "Фесто производство", която е част от германския концерн Festo, към двустранните икономически отношения има съвсем конкретни измерения. "През 2021 г. заводът на Festo в София инвестира 19.6 млн. лв., от които 14 млн. лв. са инвестирани в машини и съоръжения от германски фирми", каза управителят Георги Атанасов на церемонията.

За "Капитал" той обясни, че 2021 г. е била поредна година на ръст за българската компания въпреки пандемията. Продажбите са се увеличили с 25%, а общо износът на "Фесто производство" ще надхвърли 203 млн. лв. към клиенти от целия свят. За сравнение - през 2020 г. компанията отчете оборот близо 165 млн. лв. "Нарастват както общите ни продажби като обем, така и делът, който отива директно за Германия. В същото време ние и купуваме повече материали, а най-големият ни източник както на материали за производство, така и на машини и съоръжения е Германия", каза Атанасов.

За ръста принос имат както съществуващи изделия, така и внедрените в производство нови продукти. Компанията произвежда компоненти за процесна автоматизация, сензори за поток и налягане, свързващи кабели и електрически задвижвания - общо над 2560 вида изделия. По думите на Атанасов интересът към индустриалната автоматизация расте в световен мащаб. "Много компании автоматизират и разширяват капацитета си. От друга страна, някои още търсят по-голяма независимост от хора заради недостига на работна ръка", уточни той.

Във "Фесто производство" вече работят над 1200 души, като повече от 250 са назначени през последната година. Компанията има и технически инженерен център в София с близо 100 служители, които правят разработки във всички инженерни дисциплини - софтуер, хардуер, механика и лабораторно тестване. Само в момента екипът работи по над 40 проекта.

Още победители

Награда получи и производителят на биохрани "Смарт органик", който през ноември набра 6 млн. лв. на борсовата платформа за малки и средни предприятия BEAM. От компанията тогава обявиха, че планират да изградят нова фабрика, а с част от средства да придобият конкурентно дружество в Германия, чието име все още не е обявено. За 2021 г. "Смарт органик" отбеляза двуцифрен ръст на продажбите до малко над 47 млн. лв.

Като стартиращо предприятие беше отличено Payhawk. Компанията е създадена през 2018 г. от Христо Борисов и Бойко Караджов (бивши служители на "Телерик") и предлага финансова платформа за малки и средни фирми, с която да управляват разходния си процес. Наскоро дружеството привлече 193 млн. лв. инвестиция, което му даде оценка 980 млн. лв. Водещ инвеститор в рунда беше американският фонд Greenoaks.