🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Vestas вдига цените на вятърните турбини, очаква тежка 2022 г.

Датската компания очаква инфлацията и по-високите цени на материалите да се отразят върху печалбата

Vestas беше отличена като най-зелената компания в света в ежегодната класация на Corporate Knights.
Vestas беше отличена като най-зелената компания в света в ежегодната класация на Corporate Knights.
Vestas беше отличена като най-зелената компания в света в ежегодната класация на Corporate Knights.    ©  Reuters
Vestas беше отличена като най-зелената компания в света в ежегодната класация на Corporate Knights.    ©  Reuters
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Датската компания Vestas, която е един от лидерите в производството на вятърни турбини, обяви, че проблемите в сектора от 2021 г. ще бъдат валидни и тази година. Проблемите с веригата на доставки, както и покачващите се цени на материалите, които са нужни за производството на турбини, са двете главни причини за прогнозата на компанията.

Ръководството също така обяви, че поради тези две обстоятелства, вдигането на цените на продуктите на компанията е неизбежно. Според изпълнителния директор Хенрик Андерсен повишаването на цените би дало възможност на компанията да "ускори темпа на инвестициите във възобновяема енергия". Това е и главната причина компанията да обяви марж на печалбата за 2022 г. между нула и четири процента. Това е значително по-ниско от очакванията за 2021 г., като тогава компанията предвиждаше между 6 и 8%. В крайна сметка, заради затруднената иконмическа обстановка, маржът за миналата година беше 3%.

"Ние очакваме настоящата предизвикателна бизнес среда да продължи и през 2022 г., което пречи на нашите перспективи за 2022 г. За да смекчи тези краткосрочни предизвикателства, индустрията трябва да покаже дисциплината, която е необходима за защита на рентабилността и подобряване на създаването на стойност в дългосрочен план", заяви пред Financial Times Андерсен.

Vestas разкри, че тази година ще бъде "силно засегната от инфлацията на разходите" и прогнозира приходи между 15 и 16.5 млрд. евро. Постъпленията за 2021 г. възлизат на 15.6 млрд. долара, което едва покрива прогнозите на компанията от ноември. Тогава тя обяви очаквани приходи между 15.5 и 16.5 млрд. долара, докато в началото на годината очакванията бяха за оборот между 16 и 17 млрд. долара. "В допълнение Vestas ще изпита повишено въздействие от инфлацията заради разходите за суровини, компонентите за вятърни турбини и цените на енергията.

Без изненади

Обявлението от датската компания не е изненада, след като миналата седмица германската Siemens Energy намали финансовите си очаквания. Това беше трети подобен ход на компанията в последните девет месеца, което се отрази и на акциите на компанията. Те паднаха с малко над 16%. Siemens Gamesa заяви, че основният му марж на печалба тази година може да спадне до минус 4% и в най-добрия случай ще достигне само 1%, докато преди това очакваше марж от 1% до 4%. "Разходите им са се увеличили до небето за вятърните турбини, за които са получили пари преди няколко тримесечия и това е огромно предизвикателство", заяви пред Reuters анализаторът на Sydbank Джейкъб Педерсен.

На 19 януари Vestas беше отличена като най-зелената компания в света в ежегодната класация на Corporate Knights. Тя сравнява около 7 хил. компании, като най-важното условие е те да имат оборот над 1 млрд. долара. Според експертите от Corporate Knights стратегията за развитие на компанията, която беше представена в началото на 2020 г., отличава Vestas, за която устойчивостта и ефикасността са на преден план. "Vestas успешно помогна на нашите партньори да избегнат повече от 1.7 млрд. тона въглеродни емисии през последните четири десетилетия. Изграждането на по-устойчиво бъдеще за нашата планета обаче изисква да правим повече. Тъй като енергийният преход се ускорява, Vestas е посветена на това да гарантира, че тази трансформация се развива устойчиво, в тясно сътрудничество с нашите партньори", каза тогава Андерсен.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    telqk avatar :-P
    telqk
    • - 1
    • + 1

    Вдигането на цените на турбините е несериозно на фона, че няма кой да духа - и меркелица не иска!

    Нередност?
Нов коментар