Храни: Всичко расте, всичко се променя

Трима български производители на храни за реалностите и очакванията за цени на продуктите

Бюлетин: Ритейл Ритейл

Всяка седмица получавайте най-важното и интересно от ритейл сектора във вашата поща

Независимо дали има пандемия, инфлация или каквото и да е, хората не спират да се хранят, така че няма проблем, нали? Не, точно този сектор също лесно се оказва жертва на цената на тока, поскъпващите суровини, а често и на липсата им заради нарушенията в доставките. А и тук за разлика от тежката индустрия много от фирмите са по-малки и съответно с по-малко буфери да понесат шок.

Статистиката в края на 2020 г. отчете скок - индексът на цените на производител в селското стопанство скача с 24.4%, движен основно от растениевъдството, като при някои култури скокът достига и 50%. Прогнозите като цяло са ръстовете да продължат. През януари FOB цените от Украйна на хлебната и фуражната пшеница, на ечемика и царевицата се успокояват след месеци на постоянен ръст, отчита Центърът за икономически изследвания в селското стопанство (САРА). Но при слънчогледовото олио и другите маслодайни култури цените тръгват нагоре - един от факторите е опасения за реколтата на соя в Бразилия, където прогнозите са с 8% надолу. А освен нея другата голяма въпросителна е, разбира се, геополитиката.

Предвижданията на САРА са за намаление на млекодайните животни в страната в следващите години до 2025 г. Основен фактор за това са повишените изисквания към животновъдството вследствие на Зелената сделка в ЕС. Изкупните цени на млякото продължават да нарастват, като през декември 2021 средно за ЕС-27 достигат до 0.41 евро/кг, което е увеличение със 17% на годишна база и прогнозата е ръстът да продължи.

Очакванията са през идните два месеца цените на говеждото и телешкото месо да са с около 22% над средните за последните три години заради увеличената издръжка на производството. От началото на януари цените на едро са с около 1.5% по-високи от миналогодишните, но значително под средните за последните пет години (-10%). Българските цени засега се задържат на нивото от последните три месеца, което е за сметка на брутния марж на производителите. Цената на свинското в Европа остава ниска основно защото Китай забрани вноса на свинско месо от Италия поради огнищата на африканска чума по свинете в страната.

Всеки сегмент обаче среща и специфични проблеми, както личи от разказите на производителите:



Целта е да задържим цените на нашите продукти до края на годината

Любомир Джеков, собственик на микрофирмата "Бейкър стрийт 2020" - Русе, която произвежда занаятчийски хляб с квас и питки за бургери

Още през септември миналата година търговецът на ток, с който имам подписан договор за доставка, ме предупреди, че от следващия месец трябва да подпишем нов договор заради повишението на цените на ел. енергията. И наистина последваха резки промени в цените на тока.

Увеличиха се и цените на суровините, мелниците вдигнаха цените на различните видове брашно. Те са увеличени с между 20 и 40%. Цените на горивата скочиха също с около 20%.

В резултат себестойността на продукцията ни нарасна средно с около 20% за различните видове хляб. Известно време ние задържахме цените на крайните продукти, но бяхме принудени да ги повишим - при някои хлябове увеличението е с 30-40 стотинки, при други достига до един лев. Оставили сме засега известни буфери в цените, за да не се налага да ги променяме всяка седмица или месец. Целта е да задържим тези цени през цялата 2022 г., но това не зависи само от нас.

Засега е трудно да се правят прогнози. Зимата в нашия регион е топла, засега дъждовете и снегът са недостатъчни. Това дава отражение върху добивите на зърнените култури, които са основни за нашия бизнес. Много зависим от реколтата, макар че по-големите добиви не означават непременно по-ниски цени, тъй като цената зависи и от качеството на зърното.

Стъпили сме здраво на земята и се опитваме да действаме адекватно спрямо ситуацията, но смятаме, че до края на 2023 г. не се очакват по-леки времена. Колеги занаятчии, както и по-големи производства за хляб и хлебни изделия вече затвориха в различни части на страната. Нашето предимство е, че сме малки и гъвкави.



Себестойността на продукцията нарасна с около 25-30%

Наско Тачев, директор "Бизнес развитие" във фирма "Ненко Трифонов фуудс", производител на млечни продукти с марката "Ведраре" и "Дунавия"

От началото на миналата година започна скок на цените на пластмасовите кофички за мляко, вакуум фолиа и на алуминиево фолио, като на годишна база този скок вече е 50%. Кашоните и дисплеите от велпапе поскъпнаха с 40%, а тенекиите за зреене на сирене - с 85%.

Ние имаме собствена ферма за крави и биволици, но изкупуваме козе и овче мляко от други ферми. За една година цената на фуража, с който храним животните, се повиши с около 20%, цената на суровото краве мляко скочи с около 20%, а на овче и козе - с около 30%. За този период токът се повиши три пъти, дизеловото гориво поскъпна с около 30%, компресираният природен газ също поскъпна двойно. В същото време вдигнахме заплатите във фирмата с 12%.

Всичко това доведе до нарастване на себестойността на продукцията с около 25-30% и до корекция на цените на крайните ни продукти през ноември 2021 с между 5 и 20% за различните продуктови групи. Но корекцията на цената на киселите млека изостана, защото пазарът не го позволи. От 1 март предстои ново увеличение на киселите млека с между 13 и 18%. Някои колеги в сектора намалиха грамажа на продуктите, за да не вдигат цените, но това не е наша политика.

Не вярвам, че суровините и крайните продукти ще растат още, тъй като пазарът няма да го позволи. Ако цените на ел. енергията и природния газ тръгнат надолу, цените на крайните продукти ще се успокоят.



Няма да успеем да се върнем на предишните нива като маржове

Йордан Вачев, собственик и управител на месопреработващата фирма "Лалов и Вачев", производител на продукти с марката "Майстор Цветко"

За нашето производство най-осезаем е скокът при ел. енергията. Налице е скок и на суровините - на говеждото месо с 30-40% и на пилешкото с 20-30% на годишна база. При свинското месо все още има големи наличности в Европа и през 2021 не беше отчетено поскъпване, но то е предстоящо и ние очакваме избухване. Смятаме, че е въпрос на седмици, тъй като се отглеждат все по-малко свине, много ферми в ЕС фалираха, а фуражите от старата реколта се вдигнаха с 50%.

За една година цените на спомагателните материали - опаковки, хартия, кашони, скочиха с около 50%. Различните видове подправки и функционални добавки, които се използват в месопреработката, също се повишиха - средно с 30-40%, някои и със 100%. Периодично актуализираме и работните заплати, предстои нова актуализация предвид инфлационните процеси.

В края на 2021 г. повишихме цените на продуктите от говеждо месо с 20-30%, но на останалите задържахме цените. Сега обаче сме пуснали предизвестия с искане за промяната им с между 5 и 10% за различните продуктови групи.

Няма да успеем да се върнем на предишните нива като маржове. Подготвяме се за тежки времена, надявам се да не работим на загуба.
Все още няма коментари
Нов коментар