🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Johnson & Johnson и три дистрибутора плащат 26 млрд. долара заради опиоидната епидемия

Парите ще бъдат платени по искове, че компаниите са помогнали за разрастването й

J&J заедно с дистрибутори на лекарства ще платят 26 млрд. долара заради влиянието си в разгръщащата се опиоидна криза в САЩ
J&J заедно с дистрибутори на лекарства ще платят 26 млрд. долара заради влиянието си в разгръщащата се опиоидна криза в САЩ
J&J заедно с дистрибутори на лекарства ще платят 26 млрд. долара заради влиянието си в разгръщащата се опиоидна криза в САЩ    ©  Reuters
J&J заедно с дистрибутори на лекарства ще платят 26 млрд. долара заради влиянието си в разгръщащата се опиоидна криза в САЩ    ©  Reuters
Бюлетин: Ритейл Ритейл

Всяка седмица получавайте най-важното и интересно от ритейл сектора във вашата поща

Трите най-големи дистрибутора на фармацевтични продукти заедно с производителя на лекарства Johnson & Johnson (J&J) се съгласиха да платят 26 млрд. долара, за да удовлетворят искове на различни градове и щати. Градските и щатските управи заведоха иск срещу четирите компании, като причината е тяхното влияние в разрастването на опиоидната епидемия на територията на САЩ. През миналата седмица изтече крайният срок, до който McKesson, AmerisourceBergen и Cardinal Health заедно с J&J трябваше да преценят дали достатъчно голям процент от градовете и щатите, които са завели искове, са склонни да участват в споразумението.

Питър Муги, адвокат на ищците, които са избрали да работят с адвокатската кантора Levin Papantonio, участвала в преговорите, каза, че в крайна сметка над 7000 местни власти са се включили в споразумението. "Почти 40 щата са на 99% или повече", каза той за участието. И четирите компании продължават да бъдат изправени пред искове в Алабама, Оклахома, Вашингтон и Западна Вирджиния. Ню Хемпшир пък отказа да се договори с J&J.

Съдебните дела обвиняват дистрибуторите в слаб контрол, който е позволил на огромни количества болкоуспокояващи, предизвикващи пристрастяване, да бъдат пренасочени за продажба. Ищците също така твърдят, че производителите на лекарства, включително J&J, омаловажават риска от пристрастяване при рекламните си кампании, когато пускат на пазара лекарствата за облекчаване на болката.

Когато исковете бяха внесени през юли, планът беше трите дистрибуторски компании да платят 21 млрд. долара в следващите 18 години, а J&J - 5 млрд. долара за период от 5 години.

Взети заедно, исковете са най-големите досега сред многото случаи, свързани с опиоиди, които се разиграват в цялата страна. Очаква се те да осигурят значителен тласък на усилията, насочени към обръщане на кризата на места, които са били опустошени от нея, включително много части от селските райони на Америка.

Обявяването за постигане на съгласие отваря пътя на компаниите да започнат да извършват плащания към властите през април. Според официални лица парите са предназначени за финансиране на здравни и други програми, насочени към справяне с кризата.

"Заради парите следващата година ще има живи хора, които иначе щяха да умрат", каза в интервю главният прокурор на Северна Каролина Джош Стайн, водещ преговарящ за споразумението. "Никога няма да имаме достатъчно пари, за да разрешим незабавно този проблем", заяви пред американската телевизия ABC Джо Райс, един от водещите адвокати, които представлява местните власти в съдебния спор, довел до споразумението. "Това, което се опитваме да направим, е да дадем шанс на много малки общности да се опитат да променят някои от проблемите си", добави той.

Изпълнителният директор на Коалицията на доставчици на здравни услуги Camden Катлийн Нуунан изрази мнение, че според нея значителна част от средствата трябва да бъдат заделени за други цели. Главната е изграждане на домове за зависими от опиоидите. Тя смята, че голяма част от тях не могат да останат чисти достатъчно дълго време, за да получат право на пребиваване във временен приют. Намирането на места за живеене за тях "би ги стабилизирало, а това би ни помогнало в желанието ни да помогнем на тях", добави Нуунан.

Поради фаталните свръхдози, които продължават да са често срещани в САЩ, до голяма степен поради разпространението на фентанил и други незаконно произведени синтетични опиоиди, експертите по обществено здравеопазване призовават правителствата да използват парите, за да осигурят достъп до лечение на наркотици за хора със зависимости. Те също така подчертават необходимостта от финансиране на програми, за които е доказано, че работят, и полагане на превантивни мерки, насочени към младите хора.

5 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    zelenizemliani avatar :-|
    Светла Балканска

    Защо сте сложили тази снимка на новина, която е по съвсем друга тема?

    Нередност?
  • 2
    evpetra avatar :-|
    evpetra

    Господин Шишков, какво означава това:
    "...един от водещите адвокати, които представлява местните власти..."?

    Нередност?
  • 3
    bqa1482605492513444 avatar :-|
    Desimir Ivanov
    • + 1

    До коментар [#2] от "evpetra":
    И аз се питам какво значи също и това:
    "да осигурят достъп до лечение на наркотици за хора със зависимости."
    Според мен означава поредната статия написана от google translate

    Нередност?
  • 4
    evpetra avatar :-|
    evpetra

    Не е "google translate" - във Вашия пример просто са разместили думите. Моят пример обаче показва неприятната тенденция все по-малко хора да съумяват да съгласуват частите на речта в изречението. А за числителните съществителни вече си мисля, че са престанали да ги учат в училище. Чувам "два цяло" или "десет хиляда броя" например и се чудя как не им проговаря на тези журналисти (защото предимно при тях забелязвам тези грешки!) чувството към родния език!

    Нередност?
Нов коментар