🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Бюджетът на Байдън от 5.8 трлн. долара се насочва към проблемите на икономиката и сигурността

Той включва увеличение на инвестициите в отбрана и по-високи данъци за най-богатите

Предложението на Джо Байдън за бюджет за фискалната 2023 г. се опитва да отговори на желанията на демократите преди междинните избори тази година.
Предложението на Джо Байдън за бюджет за фискалната 2023 г. се опитва да отговори на желанията на демократите преди междинните избори тази година.
Предложението на Джо Байдън за бюджет за фискалната 2023 г. се опитва да отговори на желанията на демократите преди междинните избори тази година.    ©  Reuters
Предложението на Джо Байдън за бюджет за фискалната 2023 г. се опитва да отговори на желанията на демократите преди междинните избори тази година.    ©  Reuters

Увеличение на разходите за отбрана и полиция, както и по-високи данъци за корпорациите и най-богатите. Това са важните елементи от предложението на американския президент Джо Байдън за федерален бюджет за следващата фискална година. Общата му стойност е 5.8 трлн. долара.

Предложението на Байдън включва увеличение от 7% на вътрешните разходи, като в това се включват приоритети като инициативи за борба с насилието, достъпни жилища и производствени инвестиции. Главната цел на увеличението на вложения в производствения капацитет е справяне с проблемите по веригата на доставки, които са една от главните причини за бързото покачване на инфлацията, съобщава New York Times.

Без изненада най-сериозното предложено увеличение е в сферата на отбраната, което е логично на фона на войната в Украйна и повишеното напрежение между Русия и Запада. Бюджетът на президента включва увеличаване на разходите в този сектор до 773 млрд. долара, като 6.9 млрд. ще бъдат насочени към подпомагане на НАТО срещу заплахите от Русия и от други страни. Предвиждат се и инвестиции в увеличаване на възможностите на САЩ за сваляне на вражески ракети.

Бюджетът включва и средства за модернизиране на програмите за ядрено оръжие, включително разработването на нов клас подводници с балистични ракети за военноморските сили (ВМС). Освен това е планирано и създаването на независими правни служби, които да се занимават с обвинения в сексуално насилие във всеки клон на въоръжените сили.

Байдън не е забравил междинните избори

Новото предложение на Байдън се различава значително от целите, които той постави в началото на мандата си. Вместо това фокусът му е върху проблеми, които са от голямо значение за демократите и техните избиратели в щати, които са на ръба преди вота между Републиканската и Демократическата партия.

Причината за това са наближаващите междинни избори, които ще се проведат на 8 ноември тази година. По този начин Байдън изпълни желанието на центристите в Конгреса, които настояваха той да обърне сериозно внимание на икономическите проблеми, които мъчат избирателите на партията. Това също така е директен опит за печелене на гласове на изборите, като до момента се очаква Демократичната партия да изпита сериозни затруднения в това да запази контрола върху Долната и Горната камара.

Друга важна точка от предложението е желанието на Байдън за намаляване на дефицита. Целта на президента е в рамките на следващите десет години е той да бъде намален с поне 1 трлн. долара и за да я изпълни, Байдън иска да промени данъчната структура за най-богатите американци и корпорации.

Американските домакинства с доходи над 100 млн. долара може да бъдат задължени да плащат данък от поне 20%, както и нереализирани печалби в стойността на техните ликвидни активи като акции и облигации, които могат да натрупват стойност с години, но се облагат с данък само когато са продадени.

Белият дом също така предложи увеличаване на най-високата пределна ставка на данъка върху доходите на 39.6% от 37% в момента и повишаване на ставката на корпоративния данък до 28% от сегашните 21%. И двете предложения имат за цел да отменят някои от данъчните облекчения, одобрени от републиканците през 2017 г.

Планът на Байдън за справяне с инфлацията включва опити за нормализиране на предлагането. Ключовите по въпроса предложения са увеличаване на средствата за развитие на пристанищната инфраструктура и на тези за строителството и рехабилитацията на евтин жилищен фонд.

Оръжията отново са в центъра

Справянето с увеличеното насилие с оръжия също е ключова част от бюджета на американския президент. За целта президентът предлага увеличение на финансирането на полицейските управления с 30 млрд. долара, като в тази сума са включени и средства за провеждането на кампании за борба с насилието в различни общности. Министерството на правосъдието ще получи 367 млн. долара, които да се насочат към подкрепа на полицейската реформа, преследване на престъпления от омраза и защита на правото на глас.

"Отговорът не е да лишаваме полицейските ни управления от средства. Той е да финансираме нашата полиция и да им дадем всички необходими инструменти", каза Байдън. "Те се нуждаят от психолози в отдела толкова, колкото се нуждаят от допълнителни пушки", допълни темата президентът.

За ФБР са предвидени 70 млрд. долара, като основната задача пред ведомството ще е да намали насилствените престъпления.

Какви са шансовете бюджетът да бъде приет?

Експерти са на мнение, че шансовете бюджетът в тази му форма да бъде приет са изключително малки. За да се случи това, той трябва да събере подкрепа от представители и на двете партии, но републикански конгресмени вече се обявиха против предложението на Байдън.

То среща опозиция и от представители на демократите. Най-отявлено против е сенаторът от Вермонт Бърни Сандърс, който се обяви против увеличението на разходите за отбрана. "В момент, когато вече харчим повече за военните, отколкото следващите 11 държави, взети заедно, не, нямаме нужда от масивно увеличение на бюджета за отбрана", каза той в свое изявление.

Според експерти е добре, че Байдън най-накрая поставя въпроса за огромния бюджетен дефицит, но те не са толкова убедени в правотата на начина на действие, избран от американския президент. "Целта е добра, но пътят е подозрителен", каза в изявление Робърт Л. Биксби, изпълнителен директор на коалицията Concord. "Бюджетът предполага например, че растежът на (брутния вътрешен продукт) ще остане висок, че инфлацията бързо ще избледнее и че лихвените проценти ще останат ниски. Това е малко вероятна комбинация от фактори", добави Биксби пред New York Times.

Все още няма коментари
Нов коментар