🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Telecom Italia подготвя алтернативен план за развитие

Все още няма яснота дали офертата на KKR ще бъде приета

Новият изпълнителен директор на телекома Пиетро Лабриола ще предложи нов път за развитие на компанията
Новият изпълнителен директор на телекома Пиетро Лабриола ще предложи нов път за развитие на компанията
Новият изпълнителен директор на телекома Пиетро Лабриола ще предложи нов път за развитие на компанията    ©  Reuters
Новият изпълнителен директор на телекома Пиетро Лабриола ще предложи нов път за развитие на компанията    ©  Reuters

Италианският телеком TIM тази седмица ще представи алтернативен план за развитие в следващите две години, твърдят източници на Reuters. В него няма да се включва офертата на американската инвестиционна компания KKR. Това ще е и първата официална изява на новия изпълнителен директор Пиетро Лабриола. Освен плана на Лабриола се очаква на същото заседание да бъдат обявени и годишните финансови резултати на телекома. Компанията вече няколко пъти предупреди, че показателите ще бъдат значително под обичайните нива.

Консенсусът между анализатори е, че очакванията са за 11% годишен спад на основната печалба. Прогнозата е, че вътрешните приходи са спаднали с 2.9% през последната година. Сметките на базираната в Милано инвестиционна банка Arcos показват, че компанията като цяло е загубила 4 млрд. долара през 2021 г. Причината е, че през 2020 г. беше представена промяна в начина на изчисление на данъци, а тя донесе увеличение на приходите от почти 6 млрд. долара. В продължение на две години обаче ефектът от това избледнява, което е и един от големите фактори зад загубите на TIM.

Проблемите не идват само от данъците

Неволите за компанията обаче не идват само от методите за събиране на данъци. Точно това се очаква да бъде и фокусът на плана на Лабриола. Източници на Reuters твърдят, че той се изгражда около идеята телекомът да бъде разделен на две отделни компании. Първата би се занимавала с изграждането и поддръжката на мрежата на телекома, докато втората би се концентрирала върху бизнеса с услуги.

В подкрепа на пътната карта за развитие за момента са се обявили двата най-големи инвеститора в TIM - френската Vivendi и италианският суверенен фонд Cassa Depositi e Prestiti (CDP). Според петия изпълнителен директор на телекома в последните шест години този ход би увеличил стойността на двете компании, а освен това би улеснило и доминирането на пазара.

Източници на Reuters твърдят, че крайната цел на Лабриола е да слее TIM и Open Fiber. CDP отдавна иска подобен ход, защото според фонда обединяването на мрежата за фиксиран достъп на телекома с оптичната на Open Fiber би спестило значителна сума пари на TIM. Италианският телеком има пред себе си задачата да модернизира голяма част от мрежата си, включително и оптичната си такава. В случай че обединяването с държавната Open Fiber, чиято мрежа също има нужда от реновиране, стане реалност, нужните средства за това биха били по-малки.

В случай че сделката стане факт, то контролът върху новата компания би попаднал в CDP. Преговорите между TIM и фонда относно проекта за единна мрежа може да доведат до предварително споразумение по-късно този месец, смятат източници на информационната агенция.

Решението за KKR се очаква в средата на март

През ноември 2021 г. американската инвестиционна компания KKR направи официално предложение за цялостното придобиване италианския телеком, което го оцени на 12.2 млрд. долара. KKR вече има пряк интерес в TIM, след като похарчи 1.8 млрд. евро миналата година за 37.5% дял във вторичната мрежа на групата, известна като FiberCop.

В края на февруари се появи информация, че KKR е против разделянето на телекома на две отделни компании. На 19 февруари италианското издание La Stampa съобщи, че KKR дори е готова да наложи вето на подобно решение. Американската компания има това право благодарение на дела си във FiberCop.

"Офертата на KKR все още е налице, но засега това е начин телекомът да има преговаряща сила за мрежовите си активи", каза трети източник. Очаква се специална комисия в рамките на TIM да даде своето крайно решение за предложението от KKR до средата на март, след като инвеститорите и пазарите имат шанс да реагират на плана на Лабриола. Според източник на Reuters все още е рано да се изключва влиянието на KKR в евентуална компания с концентрация върху мрежата.

Все още няма коментари
Нов коментар