🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Сливанията и придобиванията паднаха до най-ниското ниво от началото на пандемията

Инфлацията и войната в Украйна са главните причини за понижението на сделките

Стойността на анулираните сделки нарасна през първото тримесечие на 2022 г. до 215 млрд. долара, най-високото ниво от 2018 г.
Стойността на анулираните сделки нарасна през първото тримесечие на 2022 г. до 215 млрд. долара, най-високото ниво от 2018 г.
Стойността на анулираните сделки нарасна през първото тримесечие на 2022 г. до 215 млрд. долара, най-високото ниво от 2018 г.
Стойността на анулираните сделки нарасна през първото тримесечие на 2022 г. до 215 млрд. долара, най-високото ниво от 2018 г.

Сливанията и придобиванията (M&A) намаляха до най-ниското си ниво от началото на пандемията, след като нарастващата инфлация, по-строгото регулиране от страна на органите и войната в Украйна доведоха до забавяне. Това се случва след две години на невиждан темп на сключване на сделки. Данните на Refinitiv показват, че M&A сделките са се понижили с 23% през първата четвърт на годината. Общата стойност на договорките за периода е малко над 1 трлн. долара, като спадът е глобален.

Въпреки забавянето частните инвестиционни групи имат най-силното начало на годината в историята. Главната причина за това са натрупаните средства по време на пандемията, по-голямата част от които бяха инвестирани в консолидиране на бизнеса. Инвестиционните групи подкрепиха сделки на стойност 288 млрд. долара, което е ръст от 17% в сравнение с първите три месеца на 2021 г.

"Несигурността от геополитическото напрежение, по-ниският растеж на брутния вътрешен продукт (БВП), инфлацията и цикълът на суровините обикновено биха намалили активността на сливания и придобивания. Но амбициите, които виждаме сред главните изпълнителни директори и бордовете да развият бизнеса си, остават доста високи", казва пред Financial Times Авинаш Мехротра от Goldman Sachs.

Спадът при M&A следва рекордни две години, когато мерките за стимулиране за бизнеса заради пандемията от коронавирус доведоха до процъфтяване на пазарите на акции и рекордни нива на сключване на сделки. Последвалият спад на стойността на технологичните акции в началото на 2022 г. ограничи сливанията и придобиванията, а руската инвазия в Украйна ускори понижението.

"Отнема известно време, за да видите промяната на очакванията", каза Джон Уинкелрид, главен изпълнителен директор на групата за частни инвестиции TPG. "Когато преминете през прекъсване, има момент, когато дейността по сделката се забавя", добавя той пред Financial Times.

Анулирани сделки

Стойността на анулираните сделки нарасна през първото тримесечие на 2022 г. до 215 млрд. долара, най-високото ниво от 2018 г. Близо три четвърти от всички пропаднали сливания са свързани с европейска компания, което подчертава по-строгата регулаторна позиция, заета от органите за конкуренция на Обединеното кралство и Европейския съюз (ЕС).

Подобен спад се наблюдава и при сделките, които включват SPAC компании - след две години, в които този тип дружества беше използван изключително често. През миналата седмица Комисията за ценни книжа и борси на САЩ предложи реформи относно начина на работа на SPAC, които целят ограничаване на свободните прогнози за развитие и привеждане на сделките с празни чекове в съответствие с традиционните листвания.

Сливанията на SPAC представляват само 3% от общите глобални сделки в сравнение със 17% през същия период на 2021 г. Броят на публичните предлагания на SPAC е намалял със 78% тази година в сравнение с първото тримесечие на 2021 г., докато само 38 сливанията с подобни компании са завършени.

"Има толкова много активност, колкото винаги по отношение на опитите частни компании да се обединят със SPAC, но има предизвикателства за затваряне на значителен брой транзакции", казва пред Financial Times Райън Майерсън, партньор в Latham & Watkins. Според него нарастващите изкупувания от инвеститори са оставили много SPAC компании без нужните средства, необходими, за да бъде сливането с друга компания икономически обосновано.