Сливанията и придобиванията са за рекордните 5.6 трлн. долара

Достъпните заеми и високите оценки на активите са в основата на голямата активност на инвеститорите през тази година

Високите печалби на корпорациите и общите очаквания за икономически ръст са дали на главните изпълнителни директори увереност да се целят в големи сделки.
Високите печалби на корпорациите и общите очаквания за икономически ръст са дали на главните изпълнителни директори увереност да се целят в големи сделки.
Високите печалби на корпорациите и общите очаквания за икономически ръст са дали на главните изпълнителни директори увереност да се целят в големи сделки.    ©  Reuters
Високите печалби на корпорациите и общите очаквания за икономически ръст са дали на главните изпълнителни директори увереност да се целят в големи сделки.    ©  Reuters

Сделките за сливания и придобивания в глобален мащаб тази година достигат рекордната стойност от 5.6 трлн. долара, което е ръст от 63% спрямо 2020 г. За първи път е преминат прагът от 5 трлн. долара, показват данните на Dealogic, цитирани от Reuters. Големият обем се дължи на лесно достъпния капитал и високо оценените акции на компаниите. Сред факторите е още отлагането на сделки заради пандемията миналата година, когато сливанията и придобиванията отбелязаха най-ниско ниво за последните три години. Както обикновено технологичният и здравният сектор водят класацията.

Общият обем на сделките в САЩ почти се е удвоил до 2.6 трлн. долара през 2021 г. В Европа те са нараснали с 47% до 1.26 трлн. долара, докато в Азия и Пасифика са с 37% повече спрямо миналата година и достигат 1.27 трлн. долара.

Споразуменията са стимулирани и от бума на капиталовите пазари. Високите печалби на корпорациите и общите очаквания за икономически ръст са дали на главните изпълнителни директори увереност да се целят в големи сделки, смятат експерти. Корпоративните баланси са здрави, а капиталът остава широко достъпен на исторически ниски цени, коментира Крис Руп от JPMorgan.

Рекордни суми

Прави впечатление, че броят на сливанията и придобиванията тази година засега не е по-голям от този през предходните години. За сметка на това се отчитат много сделки с голяма стойност, което стои в основата на рекордния резултат.

Част от най-мащабните споразумения като това на AT&T с Discovery за 43 млрд. долара и изкупуването на Medline Industries за 34 млрд. долара бяха обявени през първата половина на годината. Но второто полугодие не дава сигнал за забавяне на темпото. През ноември KKR направи оферта за най-големия италиански телекомуникационен оператор, Telecom Italia, оценявайки го на приблизително 40 млрд. долара. Това би било най-голямото досега изкупуване от частен капитал в Европа и второто по големина в световен мащаб.

Достъпното финансиране е довело до сделки с частен капитал, като техните обеми са се удвоили спрямо миналата година до рекордните 985.2 млрд. долара.

След година на локдауни водещите инвестиционни банки на Уолстрийт възвръщат позициите си, като все повече отново се срещат на живо с клиентите си. "Тази година очакваме да надхвърлим 100 млрд. долара такси от глобална дейност по инвестиционно банкиране", каза Бертолд Фюрст от Deutsche Bank.

Разделянето на компании също е било доходоносно за инвестиционните банки. Сред компаниите, които тази година разделиха бизнеса си на части, са General Electric, Johnson & Johnson и Toshiba.

Очакваните препятствия - регулации и вдигане на лихвите

Скоростта на сделките не показва забавяне, докато инвеститорите и компаниите се подготвят за вдигане на лихвените проценти. Цената на заемните средства се очаква да се повиши през идните месеци, след като Фед сигнализира необходимостта от увеличаване на лихвените проценти догодина, за да противодейства на растящата инфлация.

Консултанти изразяват опасения от пречките пред сделките, които в последно време поставя Федералната комисия по търговията на САЩ. Придобиването на британския производител на чипове Arm от Nvidia за 40 млрд. долара е последният пример за блокирана сделка. Според специалистите се е удължило и времето за разглеждане и одобрение на договорите.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    sablezub avatar :-|
    sablezub
    • - 1
    • + 1

    Твърде известните ви икономисти Карл Маркс и Владимир Ленин със задоволство се усмихват от оня свят, гледайки как се потвърждава икономическата им теория за укрупняване на капитала и неговия преход към империализъм с тия изяждания на малките капиталистически акулки от по-големките.

    Нередност?
  • 2
    sfasaf avatar :-|
    sfasaf

    И какво става? Едни напечатани милиарди отиват за окрупняване на компании, което има точно нулев ефект върху икономиката. Да не говорим че в това трудно време довеждат до масови съкращения в обединените корпорации.

    Трябва да има по-тежка регулация на такива сделки през кризисни периоди.

    Нередност?
Нов коментар