НА ЖИВО от 09:00 ч.:
Среща на бизнеса от Черноморието

"Еврохолд" вече има почти по 100% от ЧЕЗ дружествата и ще ги сваля от борсата

В сделки за над 100 млн. лв. подхолдингът ЕЕЕС придоби големи пакети от акциите и планира да отправи търгово предложение

Кирил Бошов и Асен Христов (двамата в средата) са лицата, които са начело на "Еврохолд"
Кирил Бошов и Асен Христов (двамата в средата) са лицата, които са начело на "Еврохолд"
Кирил Бошов и Асен Христов (двамата в средата) са лицата, които са начело на "Еврохолд"    ©  Надежда Чипева
Кирил Бошов и Асен Христов (двамата в средата) са лицата, които са начело на "Еврохолд"    ©  Надежда Чипева
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

След като през лятото на миналата година чрез свое дружество "Еврохолд България" придоби мажоритарните дялове от по 67% в "ЧЕЗ Разпределение" и "ЧЕЗ Електро" в пакет с други активи на чешката компания в България, българският холдинг вече притежава почти 100% в двете дружества. Това стана след сделки на борсата през миналата седмица за общо 103 млн. лв. В сряда от компанията обявиха, че планират да отправят и търгови предложения за остатъчните дялове, като целта им е да отпишат компаниите от публичния регистър и борсата. В случая "Еврохолд", чрез дружеството си Eastern European Electric Company (ЕЕЕС), увеличава дела си в "ЧЕЗ разпределение" с 10.74% и "ЧЕЗ електро" с 27.58% до съответно 99% и 97% от капитала.

Големите сделки по тях бяха сключени на нива около 300 лв. за акция на първата компания, което е над цената на търговото предложение отправено през есента на миналата година от 291 лв. По-висока е тя и при "ЧЕЗ електро" - 28 хил. лв. за акция, при цена от 26.9 хил. на търговото. Очевидно продавачи по пакетите са били и няколко пенсионни фондове, които тогава не приеха офертата, както и други по-малки акционери. Сделките са финансирани със средства от пакета, който беше осигурен с увеличение на капитала на "Еврохолд" и поемане на дълг.

В бъдещото търгово предложение, дори и никой от останалите малки акционери да не продаде акциите си, "Еврохолд България" ще може без проблем да отпише компаниите от борсата, тъй като притежава над 95% от капитала им.

Със свалянето им от борсата ще приключи и ерата на ЕРП-та на капиталовия пазар. Те бяха качени за публична търговия преди 10 години, когато държавата продаде остатъчните си дялове от по 33% в трите енергийни дружества ЧЕЗ, "Енерго про" и ЕВН. Последните две се отписаха бързо след това, след като миноритарни пакети бяха изкупени основно от мажоритарните собственици. С отписването на двете ЧЕЗ компании от борсата ще бъде изтрита и капитализация за над 700 млн. лв. - 140 млн. лв. от "ЧЕЗ електро" и 586 млн. лв. от "ЧЕЗ разпределение". Двете компании пък са с приходи за съответно над 400 млн. и 970 млн. лв.

Влизането на Еврохолд

Преди по-малко от година "Еврохолд България" придоби седем дружества на чешката CEZ Group за 335 млн. евро. Така, тогава холдингът стана собственик на 67% от най-големия дистрибутор и доставчик на електрическа енергия у нас - "ЧЕЗ разпределение" и "ЧЕЗ електро", както и на 100% от най-големия търговец на електроенергия "ЧЕЗ трейд". В пакета влизаха също компания за ИКТ услуги, соларен парк, производствена мощност за енергия от биомаса, както и дружеството, което координираше дейността на всички подразделения на CEZ Group в България.

Впоследствие бяха отправени допълнителни оферти за изкупуване на дяловете на останалите акционери в двете публични дружества. Първоначално те бяха блокирани от Комисията за финансов надзор (КФН), но впоследствие подобрени и съответно одобрени регулатора.

По този начин сумата, която трябваше плати тогава холдингът, се покачи с около 5.3 млн. евро до общо 117.36 млн. евро за остатъчните 33% в двете дружества, като цените оставиха много инвеститори с лош привкус от предложението. Това беше и причината те да не приемат офертите, но сега очевидно пазарната цена е била по вкуса им.

След смяна на имената на всичките придобити дружества ще се промени и името на ЧЕЗ в България, като при одобрение на общите събрания от края на април вече ще се нарича "Електрохолд".