🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

"Еврохолд" ще опита да набере капитал чрез варианти на БФБ

При интерс към книжата, даващи право за участие в бъдещи емисии акции, компанията може да привлече между 40 и 130 млн. лв.

След загубите заради отнетия лиценз в Румъния собственият капитал на ръководната от Асен Христов "Еврохолд" е паднал под уставния, което вероятно е сред причините за емисията
След загубите заради отнетия лиценз в Румъния собственият капитал на ръководната от Асен Христов "Еврохолд" е паднал под уставния, което вероятно е сред причините за емисията
След загубите заради отнетия лиценз в Румъния собственият капитал на ръководната от Асен Христов "Еврохолд" е паднал под уставния, което вероятно е сред причините за емисията    ©  Цветелина Белутова
След загубите заради отнетия лиценз в Румъния собственият капитал на ръководната от Асен Христов "Еврохолд" е паднал под уставния, което вероятно е сред причините за емисията    ©  Цветелина Белутова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Публичният холдинг "Еврохолд България" планира мащабна емисия варанти, чрез която при наличие на интерес може да набере директно до 130 млн. лв., а в бъдеще още над 0.5 млрд. лв. Това става ясно от покана за общо събрание на акционерите на 30 май, качена в Търговския регистър, където това е единствена точка.

Бизнесът на "Еврохолд" е концентриран в две основни направления. Компанията е собственик на застрахователя "Евроинс", който освен в България развива бизнес и в повечето страни от региона. Миналата година в мащабен скандал едноименната румънска застрахователна компания от групата загуби лиценза си, а председателят на надзорния съвет на "Еврохолд" Асен Христов обвини румънския финансов регулатор в рекет и опит за рейд спрямо бизнеса им.

Другият основен сектор на холдинга е енергетиката, където той навлезе през 2021 г., след като придоби бизнеса на CEZ в България. Това включва електроразпределението на София и цяла Западна България, както и търговец на ток, обслужващ групата и бизнес клиенти.

Купи сега, използвай после

Варантите са инструмент, който дава право, но не и задължение да се участва при бъдещо увеличение на капитала по предварително зададени условия и параметри. Конкретно при "Еврохолд" планът е да се емитират до 260.5 млн. варанта - колкото са акциите на компанията. Това не е случайно - като всеки акционер получава безплатно по едно право за всяка своя акция, което може да използва или да продаде на друг инвеститор, който би искал да участва в емисията.

Правото на свой ред дава възможност да се запише един варант при емисионна цена 0.50 лв. Така при наличие на голям интерес компанията би могла директно да набере малко над 130 млн. лв., като според описанието в поканата за ОСА емисията ще се счита за успешна, ако са пласирани 78.15 млн. права (30% от всички), т.е. минималната търсена сума 39 млн. лв.

Варантите ще могат да се упражнят през следващите 10 години, като те дават право да се запише по една акция при цена 2 лв. Така реално упражняването на правата би започнало да става изгодно, ако борсовата цена на акциите на "Еврохолд" се покачи над 2.50 лв. Последно те се търгуват на 1.27 лв., така че купувачите на варантите би следвало да разчитат на поне около 100% скок в борсовите котировки.

Всички детайли трябва да бъдат описани в проспект, който трябва да бъде одобрен от КФН. Според поканата посредник по емисията ще е дъщерното на "Еврохолд" "Евро финанс".

Накъде ще отидат постъпленията

По неофициална информация на "Капитал" в известна степен операцията е продиктувана от чисто технически причини. Вследствие на натрупани загуби, включително и заради отписванията заради загубата на румънския бизнес, капиталът в индивидуалния отчет към края на 2023 г. пада до 218.7 млн. лв. Това е под уставния капитал и по изискванията на Търговския закон има година да се предприемат мерки за привеждането му в съответствие. Макар много фирми в страната хронично да са под това ниво и да си съществуват безпроблемно, при по-големи и публични компании това генерира забележки от одитори, а понякога може да доведе и регулаторни мерки. Така чрез записването на поне минималния брой варанти това ще бъде постигнато, като вероятно основният акционер има осигурени средства за целта, но по-скоро не се разчита на пълно пласиране на емисията.

В поканата няма пояснения за какво ще бъдат използвани набраните средства, като това предстои да се види от проспекта. От "Еврохолд" обясниха, че предназначението ще е за намаляване на кредитната задлъжнялост.

Холдингът все още няма публикуван консолидиран отчет към края на 2023 г. Към септември приходите са над 2.75 млрд. лв. От тях над 1.7 млрд. лв. са от енергетиката, където се отчита почти 1 млрд. лв. спад, но това е предимно ценови ефект. А 1 млрд. лв. идват от застраховането, където има ръст спрямо преизчислените данни за 2022 г., като се обяснява, че "нарастването на приходите от застрахователен бизнес е резултат от еднократен ефект от прекратяване на договора с "Евроинс Румъния Застраховане - Презастраховане" С.А., Румъния (в несъстоятелност)". Печалбата скача от 122 на 218 млн. лв.

Консолидираните активи към септември 2023 г. са 2.62 млрд. лв., докато собственият капитал е 266 млн. лв. и групата има над 1 млрд. лв. задължения към банки и още 220 млн. лв. облигационна емисия. Основен акционер с малко над 50% е "Старком холдинг", в което мажоритарен дял има председателят на надзорния съвет на "Еврохолд" Асен Христов.

Любопитен момент е, че като част от румънската сага на компанията презастраховането на румънския застраховател беше прехвърлено към "ЕИГ Ре", което също е част от "Евроинс иншурънс груп". А покрай отнемането на лиценза то пое и част от активите на компанията, което го изстреля сред големите български застрахователи със 193 млн. лв. брутни записани премии към септември, което му отрежда 7% пазарен дял по данни на КФН. В годишния отчет на "Еврохолд" обаче е записано, че в края на 2023 г. е сключен предварителен договор за продажба на "ЕИГ Ре" и на 31.12.2023 г. контролът над него е загубен, "като са извършени всички необходими нотификации към компетентния орган съгласно приложимото законодателство". Към момента все още в Търговския регистър няма вписана смяна в собствеността.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар