🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Започва търсенето на строител на новите блокове на АЕЦ "Козлодуй"

Планът е новата мощност да зaработи до 2035 г., но това е малко вероятно да се случи

На тази поляна ще бъдат построени новите блокове на площадката в Козлодуй
На тази поляна ще бъдат построени новите блокове на площадката в Козлодуй
На тази поляна ще бъдат построени новите блокове на площадката в Козлодуй    ©  Надежда Чипева
На тази поляна ще бъдат построени новите блокове на площадката в Козлодуй    ©  Надежда Чипева
Още актуални теми и прогнози за сектора можете да проследите на конференцията на Капитал Energy Summit 2024, която ще се проведе на 20 февруари в Sofia Event Center.

Участие във второто издание на форума ще вземат представители на изпълнителната и законодателната власт, регулаторите, европейски институции и висши мениджъри на най-големите компании в енергетиката на България.

Във фокуса на програмата са енергийната стратегия на България, развитието на електропреносната мрежа, ядрената енергия, инвестициите и финансирането във ВЕИ, системите за съхранение на енергия и новата роля на природния газ.

Информация за събитието и билетите вижте тук
Темата накратко
  • Новите два реактора ще са най-голямата инвестиция в България от 1989 г. насам.
  • Планът е да заработи поне един от тях след 11 години, но това е твърде вероятно да не се случи.
  • Много е вероятно строителят да е Bechtel, с които Уестингхаус работят в Европа

Без гръмки обявления, политически спорове и дискусии в обществото, както беше покрай АЕЦ "Белене", изграждането на нови ядрени блокове в Козлодуй изглежда все по-вероятно. Назначеното преди седмица ново ръководство на дъщерно дружество на централата - "АЕЦ Козлодуй - Нови мощности", в лицето на Петьо Иванов, е обявило процедура за избор на т.нар. EPC контрактор за новите блокове, което включва проектиране, доставка и изграждане.

След избирането на "Уестингхаус" (Westinghouse) за доставчик на оборудването и инженерното проучване, сега предстои избирането на основния строител на цялата инфраструктура около реакторите.

Според описанието на търга планът е проектът, поне за 7 блок, да бъде реализиран до 2035 г. Това означава, че след 10 години страната ще има нов ядрен блок, който ще работи заедно с 5-и и 6-и блок на АЕЦ "Козлодуй", чийто живот е до 2050 г. Предвид развитието на ВЕИ и новите технологии за съхранение на енергия и енергийна ефективност обаче това може да постави България в ситуация на свръхпроизводство в определени периоди, дори при пълно затваряне на въглищните ТЕЦ.

Какъв точно е планът за енергетиката след десетилетие не е съвсем ясно, тъй като все още няма актуализирана енергийна стратегия, а в представения в края на 2023 г. преработен Национален план за енергетиката и климата липсват каквито е да е модели и числа за енергийните мощности.

Най-вероятно обаче двата нови блока в Козлодуй ще се строят почти паралелно (което и най-оптималното), като идеята е вторият да бъде пуснат 2-3 години след първия. По различни калкулации целият проект ще излезе между 20 и 40 млрд. лв., които тепърва ще се изяснява откъде ще бъдат осигурени. Конкретната сума ще стане ясна при изготвянето на техническия проект. Най-голямата въпросителна остава дали тази сума няма да нарасне значително, както при други атомни проекти в Европа.

Общата мощност на двата нови блока по американска технология AP1000 ще е около 2220 мегавата, което ще надхвърля с малко повече капацитета на текущите два реактора в Козлодуй.

България се спря на "Уестингхаус" през миналата година, като други опции за доставчици на оборудване на практика не стояха на дневен ред. Именно това остави впечатление, че доводите на българските политици за избора са геополитически особено предвид, че "Уестингхаус" все още нямат опериращ реактор в Европа.

През 2026 може да започне строежът... на хартия

Индикативната дата за начало на строителните дейности е 2026 г., тъй като, докато се избере EPC изпълнител и той започне да работи, ще минат най-малко 1-2 години. В същото време нов ядрен блок трудно може да се изгради за по-малко от 10 години, при условие че България няма опит в новата си история след 1989 за строеж на подобни мащабни енергийни проекти. А практиката по света, дори във Великобритания и Китай, показва, че подобни проекти се бавят с години и опитано може да се очаква да бъдат завършени за поне 15 години, при това с много по-голям от първоначалния бюджет. Което означава след 2040 г.

Съвсем наскоро френската компания EDF, която стои зад английския проект Hinkley Point C за два нови реактора, обяви, че разходите и са експладирали в последните години и това ще доведе до допълнително забавяне. Според информация на Bloomberg US двата блока ще струват между 31-35 млрд. паунда, което се равнява на поне 70 млрд. лв ( два пъти над първоначалната сума). В случая Великобритания не е ангажирана пряко с проекта, като тежестта за разходите пада изцяло на EDF - очаква се по сходен начин да се моделира и строежа на новите блокове в Козлодуй с "Уестингхаус".

Според изискванията на обявата компаниите, които ще могат да заявят интерес за участие в търга, е небходимо да са участвали в поне две пускания на ядрен реактор като главен строител. Донякъде очаквано е, че руски компании няма да бъдат допускани до търга. Финална дума в избора ще има американската компания "Уестингхаус", която в Европа досега е работила с контрактори като Bechtel, Hyundai и Ansaldo.

Именно с голямата американска компания Bechtel работят "Уестингхаус" в Полша, което може да означава, че и в България може да се търси подобно решение. Останалите две фирми са по-скоро сътрудници на Уестингхаус по отношение на по-различни категории ядрени реактори или имат стратегическо партньорство с тях като цяло.

Нови ядрени мощности

Реално процедурата по строеж на новите блокове започна още преди няколко месеца, след като правителството реши да увеличи капитала на "АЕЦ Козлодуй - Нови мощности" с 500 млн. лева. Средствата ще бъдат осигурени като заем от БЕХ, за да не се натоварва държавният бюджет. Първоначалният вариант за целта да се използват постъпленията от продажбата на оборудването за АЕЦ "Белене" изглежда не работи, тъй като не е ясно въобще дали сделката седи на дневен ред в Киев.

А малко преди това беше подписан и меморандум между "Уестингхаус" и няколко български строителни фирми, сред които и ГБС, за бъдещо сътрудничество при реализацията на проекта.

Самата "Уестингхаус" пък бе предопределена за доставчик на обородуването и реакторните технологии за проекта още в началото на миналата година, когато Народното събрание задължи Министерския съвет да преговаря с правителството на САЩ за сключването на междуправителствено споразумение за изграждане на нова ядрена мощност в АЕЦ "Козлодуй" конкретно с технологията AP1000.