🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Загуби ли Силициевата долина монопола си върху глобалните технологии

Сърцето на технологичната индустрия стана едновременно по-малко доминираща и повече

Миналата година в САЩ са сключени над 17 хил. сделки с рисков капитал - с 40% повече, отколкото през 2020 г.
Миналата година в САЩ са сключени над 17 хил. сделки с рисков капитал - с 40% повече, отколкото през 2020 г.
Миналата година в САЩ са сключени над 17 хил. сделки с рисков капитал - с 40% повече, отколкото през 2020 г.    ©  Shutterstock
Миналата година в САЩ са сключени над 17 хил. сделки с рисков капитал - с 40% повече, отколкото през 2020 г.    ©  Shutterstock

Силициевата долина изглежда в момента като голяма среща на колежани. Тъй като ограниченията за ковид-19 отпадат в цяла Америка, технологичните братя (и от време на време технологични момичета), които не са се срещали на живо от години, сега се срещат навсякъде. Компании от Alphabet до Zynga призовават работниците да се върнат в офиса. Рисковите капиталисти се стичат от вторите си домове край езерото Тахо или ранчота в Уайоминг. Чужденците, които по време на пандемията се срещаха по-рядко в Сан Франциско от еднорозите, отново могат да бъдат забелязани на юг от Маркет стрийт - популярно място за стартиращи фирми на стойност 1 млрд. долара или повече.

Хората изглеждат еднакво. И все пак мястото се чувства различно. Вашият гост-колумнист, който се отправя към Берлин, след като прекара общо 12 години, включително цялата пандемия, в Сан Франциско, през последните три десетилетия, подозира, че много завръщащи се ще се почувстват като непознати в чужда земя. Не защото всички изглеждат внезапно обсебени от децентрализираната "web3" (която са те) или защото долината е достигнала връх (което не е). Силициевата долина се промени и не само в резултат на пандемията.

Парите няма да изчезнат

Когато Шумпетер се премести там в средата на 90-те години, дори някои водещи рискови капиталисти караха тромави дрънкалки. Сега една бърза Tesla е задължителна (Ferrari често стои в гаража). По същия начин бизнес метаболизмът на хъба, който малко места биха могли да съвпаднат в началото, се ускори. В пандемията скачането от работа на работа стана още по-развито и бързо. Много фирми предлагат шестцифрени парични бонуси и повишения на заплатите с 25%, за да задържат таланта. Обещаващите стартиращи фирми могат да съберат пари за дни, а не за седмици. Миналата година в САЩ бяха сключени над 17 хил. сделки с рисков капитал (VC) - с 40% повече, отколкото през 2020 г., според доставчика на данни PitchBook.

Всички тези пари, наливани в ограничен брой сделки, помогнаха да се повиши средната оценка на стартиращите компании в късен етап до 115 млн. долара през 2021 г., почти двойно повече от нивото през 2020 г. Увеличават се външни инвеститори, включително хедж фондове като Tiger Global и Coatue Management, които преди инвестираха основно на публичните пазари. Тези нови играчи внасят нова философия, в която представянето на фирмата и нейното вписване в цялостното портфолио превъзхождат конвенционалните съображения за рискови капитали като познаване на основателя или разбиране на индустрията.

Оценките на компаниите може вече да са пострадали в резултат на покачващите се лихвени проценти. Но парите няма да изчезнат. Нетрадиционните инвеститори, от фирми за частен капитал до семейни компании, продължават да идват. И парите не са единственият ускорител. Самата технология също напредва. Zoom улеснява хората да провеждат интервюта за нова работа и предприемачите да представят пред потенциални инвеститори. По думите на Майк Волпи от компанията за рисков капитал Index Ventures това създаде много по-ефективен пазар.

31%

от технологичните работни места сега се предлагат в метрополии като Силициевата долина, което е спад от 36% преди пандемията.

Той също така вече е много по-глобален. В края на 90-те години на миналия век стартовата униформа на Силициевата долина от изпрани тениски, шорти и космати крака беше (за щастие) ограничена до района на залива. Днешният по-малко отблъскващ външен вид на Силициевата долина - риза, каки панталони, бели маратонки, е масовият моден избор на основателите. Докато преди няколко години базата в долината все още беше задължителна за амбициозни предприемачи, инженери и инвеститори, сега те вече не трябва да присъстват физически, за да получат достъп до капитал, талант и ноу-хау. Утвърдените технологични фирми също разширяват географския си отпечатък. Много от тях строят офиси на места като Остин и Ню Йорк. Няколко, включително Hewlett Packard Enterprise и Oracle, са преместили централите си в Тексас. Мозъчният тръст The Brookings Institute наскоро изчисли, че 31% от технологичните работни места сега се предлагат в метрополии като Силициевата долина, което е спад от 36% преди пандемията.

Повече инвестиции в Европа

Компаниите за рисков капитал от своя страна са научили, че не е нужно да шофират до стартъп или да надушват основателя отдалеч, за да сключат изгодна сделка. Sequoia вече не изисква лични презентации на живо от предприемачи и е напълно доволна от предварително записаните видеопрезентации. Повече от колегите на Sequoia на Sand Hill Road, историческия център за фирми за рисков капитал в Пало Алто, гледат към Европа. Рисковите инвестиции отвъд Атлантическия океан са нараснали от по-малко от 40 млрд. долара през 2019 г. до над 93 млрд. долара миналата година, което е почти равностойно на Силициевата долина според CBInsights, друг доставчик на данни. Sequoia наскоро отвори офиси в Лондон. Други компании за рискови капитали планират европейски аванпостове. Много вече имат азиатски.

Районът на залива е загубил своя "географски монопол" в технологиите, обобщава Фил Либин, сериен предприемач, който управлява mmhmm, фирма за видеоконферентна връзка (чиито инвеститори включват Sequoia). Самият Либин сега живее в Бентънвил, Арканзас, по-известен като дом на Walmart, отколкото като технологичен център.

Част от тази дисперсия може да се забави или дори да се обърне. Тъй като ковид-19 избледнява и е напът да се превърне в ендемичен вирус, дори закалените в Zoom рискови капиталисти биха предпочели да разпитват основател на стартираща компания, докато пият бутилка каберне в Напа, отколкото чрез видеоразговор.

Те могат също така да станат по-взискателни относно това къде да вложат капитала си сега, когато става все по-скъп. Това може да благоприятства стартиращи компании наблизо, които е по-лесно да се следят как се развиват.

Долината не се предава

Всичко това ще направи ли Силициевата долина по-икономична и по-малко актуална? Не залагайте на това. Вярно е, че следващата компания за трилиони долари може да не се роди в Силициевата долина, а на място, откъдето идват повечето от днешните компании. Но има вероятност тя да се появи от мисленето в Силициевата долина. Нейният високооктанов рисков капитализъм, и в още по-голяма степен, нейните капиталисти и капитали са проникнали на технологичните сцени от Стокхолм до Шанхай и Сао Пауло. Това може да е лоша новина за наемодателите в Сан Франциско, второкласните предприемачи в Маунтин Вю и други търсещи приходи от наем, които се възползваха от първоначалния географски монопол на района на залива.

За всички останали, било то технологични специалисти на юг от Пазара, които най-накрая могат да си позволят апартамент наблизо, или иноватори в Мумбай, които могат да използват пари и опит от Силициевата долина, това е благодат.

2022, The Economist Newspaper Limited. All rights reserved

Все още няма коментари
Нов коментар