Директорът на "Кинтекс" е бил уволнен по непроверен граждански сигнал

Документи от ДКК опровергават тезата на икономическия министър Корнелия Нинова, че е имало проверка от инспектората

Александър Михайлов остава директор на "Кинтекс" до решението на съда
Александър Михайлов остава директор на "Кинтекс" до решението на съда
Александър Михайлов остава директор на "Кинтекс" до решението на съда    ©  Цветелина Белутова
Александър Михайлов остава директор на "Кинтекс" до решението на съда    ©  Цветелина Белутова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Директорът на "Кинтекс" Александър Михайлов е бил уволнен по непроверен сигнал на гражданин, а одит от инспектората на Министерството на икономиката не е бил извършван. Това става ясно от документи, изпратени от едноличния собственик - Държавната консолидационна компания (ДКК), до ръководството на оръжейния търговец. Те опровергават публично оповестените твърдения на икономическия министър Корнелия Нинова, че проверка на инспектората е открила "редица нарушения и явен конфликт на интереси на изпълнителния директор", което беше използвано като аргумент за незабавното освобождаване на Михайлов и още трима членове на борда. Междувременно вписването на управленските промени в Търговския регистър беше спряно до произнасянето на съда по искането за обявяването на уволнението за нищожно.

Кой пише

В началото на миналата седмица Корнелия Нинова обяви в прессъобщение, че за установените нарушения инспекторатът е изготвил доклад, който тя е изпратила в прокуратурата и Агенцията за държавна финансова инспекция. Същия ден по нейно нареждане ДКК взе решение за освобождаване на Александър Михайлов и другите членове на борда без председателя Анита Великова. Мотиви за другите три уволнения не бяха посочени.

От документи, с които "Капитал" се запозна, става ясно, че инспекторатът всъщност не е извършвал проверка и не е изготвял доклад, тъй като в свое становище посочва, че няма такива правомощия. Обвиненията срещу Михайлов на практика се базират на два сигнала от едно и също лице, подписано като Иван Димитров, които са изпратени от имейл [email protected]. Друга идентификация на въпросния гражданин липсва. Затова и в позиция до медиите от "Кинтекс" определят тези сигнали като "анонимни" и "доноси". Нещо повече - от там посочват, че не е направен никакъв опит жалбоподателят да бъде установен, в това число и чрез искане за проверка от ДАНС или друг специализиран орган, независимо че информацията засяга стратегическо предприятие като "Кинтекс".

Именно тези сигнали, съдържащи "твърдения за нарушения", са предадени от Нинова на прокуратурата. Това се вижда от писмото й, разпространено от "Кинтекс" до медиите.

Какво има в сигналите

Още след решението за освобождаване на ръководството на "Кинтекс" Александър Михайлов коментира в интервю за "Капитал", че вероятните причини за уволнението му са периодично тиражираните медийни публикации срещу него, които той отхвърли като фалшиви новини. От документите сега се вижда, че сигналите повтарят точно такива твърдения. В позицията си до медиите Михайлов обяснява, че именно за да разсее всички съмнения, в свой доклад от 28 януари 2022 г. до Нинова той е дал обективна информация по всяко от тях с позоваване на документи и свидетелства. "Този доклад обаче не е предоставен на прокуратурата. Очевидно същият е прикрит от министъра на икономиката и индустрията", пише той.

Това по думите му засилва съмненията, че уволнението му е свързано с прекратеното от него източване на милиони от "Кинтекс" и/или предстоящи съмнителни сделки на фона на войната в Украйна и искания за военна помощ. Подробности за въпросните сделки не се разкриват. Миналата седмица обаче Михайлов обяви, че при встъпването си в длъжност в края на октомври 2021 г. е установил подписани неизгодни договори за над 10 млн. лв. за един определен контрагент.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    evpetra avatar :-@
    evpetra
    • + 1

    Този въпрос трябва да бъде поставен в Народното събрание и Нинова трябва да даде обяснения за лъжите си!

    Нередност?
  • 2
    xyha avatar :-|
    xyha
    • + 2

    оставка на таи , държи се като ББ .

    Нередност?
Нов коментар