🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Блицкригът на Нинова в "Кинтекс"

Оръжейният търговец е поредното дружество, където икономическият министър сменя ръководството

Корнелия Нинова започна масови смени в ръководствата на подопечните й дружества, въпреки че повечето назначения бяха само отпреди месеци
Корнелия Нинова започна масови смени в ръководствата на подопечните й дружества, въпреки че повечето назначения бяха само отпреди месеци
Корнелия Нинова започна масови смени в ръководствата на подопечните й дружества, въпреки че повечето назначения бяха само отпреди месеци    ©  Цветелина Белутова
Корнелия Нинова започна масови смени в ръководствата на подопечните й дружества, въпреки че повечето назначения бяха само отпреди месеци    ©  Цветелина Белутова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Служителите в дружествата под шапката на икономическото министерство вероятно вече са претръпнали. Със или без основание почти всеки нов министър помита ръководството. Някои може би с идеята да подобрят управлението, други с видима цел да благоустроят верни партийни кадри.

Още в първите месеци на новия кабинет лидерът на БСП Корнелия Нинова, която пое прекръстеното Министерство на икономиката и индустрията, също тръгна по познатия курс, въпреки че повечето назначения бяха само отпреди месеци и инициирани от настоящия премиер Кирил Петков. Във фокуса й сега е оръжейният сектор, а последната жертва са директорите на търговеца "Кинтекс" - на практика най-голямото държавно дружество от военния комплекс. Те са не просто отстранени, а и обвинени в нарушения, за които е сигнализирана и прокуратурата. Доколко за това има основания е трудно да се прецени, тъй като от министерството на Нинова бързо се върнаха към традициите му от късния ГЕРБ мълчаливо да отказва информация.

Държавният търговец

"Кинтекс" в годините на социализма беше държавния монопол в износа на оръжие от българските заводи. След промените много от тях бяха приватизирани, бързо се появиха и частни посредници, но компанията запази позиции като търговец. Тя, от една страна, сключва договори за покупка с производители на оръжия, а от друга - с външни контрагенти, на които продава продукцията, като печалбата му идва от маржа.

До голяма степен секторът е обвит в секретност, но по официални данни основните пазари на компанията са Алжир и Индия, чиито армии ползват съветски тип въоръжение. Други пазари са загубени, защото преминават към натовско въоръжение или пък са дълги години под ембарго. Причината "Кинтекс" да продължава да е фактор е граденото дълги години име, както и че е държавно, което за много правителства е своеобразна гаранция. Оборотът на дружеството през последните години се движи между 331.6 млн. лв. през рекордната 2017 г. и 233.9 млн. лв. за 2020 г., откогато е и последният публикуван отчет. А по думите на досегашния директор Александър Михайлов резултатите за миналата година са добри на фона на общата икономическа среда. Въпреки това той е уволнен.

Секретна проверка

Решението за освобождаването на почти целия съвет на директорите на "Кинтекс" по изключение този път беше обявено с прессъобщение от икономическото ведомството, като само няколко часа по-късно документите бяха подадени в Търговския регистър. Накратко, Нинова твърди, че инспекторатът на министерството е извършил проверка на "Кинтекс" за 2021 г. и е установил "редица нарушения и явен конфликт на интереси на изпълнителния директор". Михайлов от своя страна е категоричен, че такава проверка поне на място в дружеството не е правена (виж интервюто).

Любопитна подробност е, че той беше назначен едва в края на октомври 2021 г., т.е. практически носи отговорност за дейността на дружеството само за два месеца от годината. Преди него две години на поста беше Иван Пенчев. И тъй като самият Михайлов не е получил подробни мотиви за уволнението си, търси причините в периодично тиражираните медийни публикации срещу него, които той отхвърля като фалшиви новини.

Всъщност какво точно е установила проверката на инспектората скоро едва ли ще се разбере. Причината е, че Нинова е изпратила доклада на прокуратурата и Агенцията за държавна финансова инспекция, а докато тече проверката, информация не може да се огласява. По ирония на съдбата точно от такъв подход се оплака самата тя наскоро. В началото на април тя направи специално изказване в парламента, след като Сметната палата изпрати доклада си от проверката в Държавната консолидационна компания на прокуратурата и той беше засекретен. Тогава тя обясни, че така се "затварят устите" на тези, които искат да огласят данните.

Разчистване от горе надолу

Чисто структурно "Кинтекс" е собственост на Държавната консолидационна компания (ДКК), която е подопечна на Министерството на икономиката и индустрията. Затова и кадровото разчистване в търговското дружество започва, след като бяха направени промени в ръководството на холдинга. В началото на февруари Корнелия Нинова освободи целия съвет на директорите, като повечето от позициите бяха попълнени с партийни кадри.

Само ден след като новите назначения в ДКК бяха вписани в Търговския регистър, те гласуваха смяна на изпълнителния директор на дъщерния производител на боеприпаси ВМЗ. На мястото на Иван Гецов, който беше дългогодишен служител на завода, преди да оглави дружеството през 2015 г., беше върнат предшественикът му Иван Стоенчев.

Сега явно е дошъл ред и на "Кинтекс". Интересното е, че всички тези промени на практика стават по еднолично решение на министъра - новите назначения са "до провеждането на конкурс". Не е ясно обаче кога такива процедури ще бъдат обявени. Нещо повече, по думите на Михайлов при встъпването на Нинова в длъжност много конкурси в ДКК са били във финална фаза, но са били спрени. А нови не са открити.

Новите директори

Според подадените документи в Търговския регистър, които предстои да бъдат вписани, от целия досегашен съвет на директорите на "Кинтекс" поста си запазва единствено председателят Анита Великова. За кратко тя е била изпълнителен директор на дружеството след предишното освобождаване на Александър Михайлов през 2018 г.

В ръководството отново влиза Валери Гроздев, който става и изпълнителен директор. Той също за кратко е бил начело на компанията през 2017 г., когато е бил заменен от Александър Михайлов. Преди това Гроздев е бил на експертна длъжност в дружеството.

Дългогодишен служител на "Кинтекс" е третото ново попълнение - Пламен Пешев, който преди време е бил освободен от дружеството по неизвестни причини.

В борда сега влиза и друг бивш кадър на "Кинтекс" - Александър Павлов. Преди четири години той беше изненадващо назначен за директор на дирекция, без преди това да има някакъв опит.

В публичните регистри няма информация за последния нов член на съвета на директорите - Борислав Йорданов.
1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар