Нинова и Нитова в атака срещу старите шефове на ВМЗ и "Кинтекс" с избрани числа

Засегнатите страни опровергават информацията на министъра и ДКК. А отчетите на дружествата все още не са публикувани

Изпълнителният директор на държавния холдинг ДКК Смиляна Нитова отказа да даде конкретни данни за нарушенията в "Кинтекс" с аргумента, че предстои проверка от компетентните органи
Изпълнителният директор на държавния холдинг ДКК Смиляна Нитова отказа да даде конкретни данни за нарушенията в "Кинтекс" с аргумента, че предстои проверка от компетентните органи
Изпълнителният директор на държавния холдинг ДКК Смиляна Нитова отказа да даде конкретни данни за нарушенията в "Кинтекс" с аргумента, че предстои проверка от компетентните органи    ©  Надежда Чипева
Изпълнителният директор на държавния холдинг ДКК Смиляна Нитова отказа да даде конкретни данни за нарушенията в "Кинтекс" с аргумента, че предстои проверка от компетентните органи    ©  Надежда Чипева
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Дни наред пред медиите икономическият министър Корнелия Нинова и назначеното от нея ръководство на Държавната консолидационна компания (ДКК) представяха данни за лоши финансови резултати и нарушения в дъщерните "Вазовски машиностроителни заводи" (ВЗМ) и "Кинтекс", с които аргументираха решението за смяна на директорите им. Сопотският завод, при който новият борд все още не е вписан, светкавично отговори, като представи съвсем различни числа. Бившият директор на "Кинтекс" също опроверга обвиненията в нарушения.

А истината е трудно да се проследи, тъй като дружествата все още не са публикували отчетите си, макар че срокът отдавна мина. Но нежеланието на ДКК да даде конкретни отговори оставя усещането, че данните се представят избирателно.

Битката в "Кинтекс"

Последната такава акция беше организираната пресконференция в сряда, на която новите ръководства на ДКК и "Кинтекс" изнесоха данни за нередности по времето на изпълнителния директор Александър Михайлов, който беше освободен преди месец. Според изпълнителния директор на ДКК Смиляна Нитова за първото тримесечие на тази година оръжейният търговец е отчел 17 пъти по-малка печалба, отколкото преди година. Какво обаче стои зад това число и каква е причината така и не стана ясно.

Още по-неясни бяха представените резултати от проверка на състоянието на "Кинтекс", която е била възложена от ДКК на новото ръководство. От изказването на Нитова се разбра само, че по времето на Михайлов са били сключвани договори за дейност, която дублира дейността на служители от "Кинтекс", както и договори, които препокриват дейността на един граждански договор с друг. Като "фрапантен" тя определи агентски договор за 0.5 млн. долара, който е бил сключен след приключване на дейността по него.

Основната критика беше срещу подготвяния договор за над 40 млн. евро, който Михайлов обяви покрай уволнението си. Нитова обясни, че такъв договор не е намерен и няма следи да е бил подготвян.

Самият Михайлов обаче побърза да опровергае обвинението, като се появи пред сградата на министерството, където се проведе пресконференцията. "Шокиран съм, че ДКК и новото ръководство на "Кинтекс" отричат да има нов проектодоговор за 40 млн. евро", заяви той. Той посочи конкретно, че на 22 март и на 28 март в дружеството са получени официални възлагателни писма от министерство на отбраната на африканска държава, като с първото се приема офертата на "Кинтекс", а с второто се уточнява, че договорът трябва да бъде подписан до 30 май. Това обаче явно не се е случило. Михайлов предположи, че целта е да се представи пред обществеността, че такъв проект няма, и договорът да се сключи постфактум, като към него се "пришие комисионер". "Възможно е също да се целят нерегламентирани преговори с доставчиците да завишат цените с цел отчисления", добави той.

Михайлов не пожела да коментира изнесените данни от отчета на "Кинтекс", като изказа съмнения, че той може да е "преработван" от новото ръководство.

Сопотският завод

Изпълнителният директор на ДКК атакува и ръководството на ВМЗ, което предстои да бъде сменено по заповед на Корнелия Нинова. Спорът там започна преди седмица, когато икономическият министър обяви на брифинг, че финансовите резултати са се влошили през първото тримесечие на 2022 г. и дружеството е отчело загуба. От ВМЗ контрираха с различни данни и обявиха, че компанията е напът да отчете рекордни приходи през 2022 г.

В сряда Нитова не коментира разминаването в числата, като предпочете да се фокусира върху другото обвинение срещу ръководството - че ВМЗ дължи близо 55 млн. лв. дивиденти за петте години от 2017 до 2021 г., но отказва да ги плати. "Аз лично съм писала две писма, с които е указано какъв е размерът и в какъв срок трябва да се плати", заяви тя.

От ВМЗ обаче побързаха да разпространят съобщение, което опровергава информацията. "За миналата година ВМЗ има печалба от малко над 1 млн. лв., които сме в готовност да изплатим веднага към държавния бюджет. Това не е направено, защото 2 месеца от ДКК не одобряват финансовия ни отчет", каза от завода. От там припомнят още, че предходните години дивиденти към бюджета не са плащани на база на решение на Министерския съвет, което беше взето във връзка с ковид кризата. От компанията изказват готовност да платят дължимите суми към бюджета, но след като повишат заплатите на работниците, за което се водят преговори със синдикатите, и след като започнат програма за модернизиране, която се оценява на 50 млн. лв.

Междувременно от пресцентъра на икономическото министерство в четвъртък обявиха, че Корнелия Нинова е договорила увеличение на заплатите във ВМЗ.