🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Във Великобритания пробват четиридневна работна седмица без промяна в заплатите

70 от тях ще работят с изследователи, за да оценят ефектите върху производителността

Началото на експеримента във Великобритания идва след реакция на някои директори срещу възможноста за гъвкава работа.
Началото на експеримента във Великобритания идва след реакция на някои директори срещу възможноста за гъвкава работа.
Началото на експеримента във Великобритания идва след реакция на някои директори срещу възможноста за гъвкава работа.    ©  Reuters
Началото на експеримента във Великобритания идва след реакция на някои директори срещу възможноста за гъвкава работа.    ©  Reuters
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Десетки компании във Великобритания започнаха дейност на четиридневна работна седмица без намалено заплащане на персонала, след като пандемията накара мениджърите да преосмислят подхода си към работата в офиса и извън него. Около 70 компании с повече от 3300 работници тази седмица ще започнат шестмесечен експеримент, за да проверят дали промяната ще доведе до загуба на ефективността на работа.

Няколко компании като технологичната WANdisco и онлайн банката Atom вече са приложили подобни схеми с надеждата, че по-малкото работни дни ще повишат производителността във времето, когато хората са на работа, и ще повишат морала на персонала, съобщава Financial Times.

Проектът, който се счита за най-големия гъвкав работен експеримент от този вид, се организира от групата 4 Day Week Global заедно с мозъчния тръст Autonomy и изследователи от Cambridge, Oxford и Boston College. Autonomy проведе подобни изследвания в Исландия от 2015 до 2019 г. в съдействие с исландската Асоциация за устойчива демокрация (Alda), които доказаха, че съкратената работна седмица (по брой часове) води до по-висока или еднаква производителност, както и до по-ниски нива на стрес.

Началото на експеримента във Великобритания идва след реакция на някои директори срещу възможността за гъвкава работа. Главният изпълнителен директор на Tesla Илън Мъск миналата седмица каза на служителите си, че трябва да се върнат в офиса за минимум 40 часа седмично, твърдейки, че от това зависи водещата позиция на компанията.

Разнородни компании

Компаниите, които са се регистрирали за схемата, варират от образователни и консултантски фирми до банки, ИТ фирми, търговци на дребно и такива за набиране на персонал. Всяка от тях позволява на изследователите да измерват въздействието върху производителността и благосъстоянието на работниците, както и върху околната среда и равенството между половете в офиса. Подобни програми се очаква да започнат по-късно тази година в Шотландия и Испания.

Джо О'Конър, главен изпълнителен директор на 4 Day Week Global, смята, че Обединеното кралство е "на гребена на вълна от световна инерция зад четиридневната седмица". Според него все повече компании признават, че "новата граница на конкуренцията е качеството на живот и че намалените работни часове дават на някои конкурентно предимство пред останалите на пазара".

Изследователите ще разгледат как служителите реагират на допълнителен почивен ден, измервайки фактори като стрес, удовлетвореност от работата и живота, здраве, сън, използване на енергия и пътуване.

Според Ед Сийгъл, главен изпълнителен директор на Charity Bank, която участва в пилотния проект, пандемията е причината за преосмислянето на начина на работа. "Концепцията от XX век за петдневна работна седмица вече не е най-подходящата за бизнеса от XXI век". "Ние твърдо вярваме, че четиридневна седмица без промяна в заплатата или обезщетенията ще създаде по-щастлива работна сила и ще има еднакво положително въздействие върху производителността на бизнеса, изживяването на клиентите и нашата социална мисия", казва той.