НАП: Приходите на всички компании в България скачат с 15% до 456 млрд. лв.

Ръстът за 2021 г. на стоте най-големи компании според класацията "Капитал 100" е двойно по-голям

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Финансовите резултати на всички фирми в страната през 2021 г. са на най-високите си стойности за последното десетилетие. През изминалата година приходите на работещите компании в България са скочили с 14.8% до 456.2 млрд. лв. Това е най-бързият темп на растеж от 2015 г. насам, когато ускорението беше със 17%, но от по-ниска база. Данните от данъчните декларации показват, че в страната са активни 364 хил. дружества. Но подреждането на "Капитал" на стоте най-големи компании показва още по-силен ръст - над 38%. И силна концентрация, след като дружествата от топ 100 формират 1/5 от общо отчетените приходи в държавата.

Година на печалбите

Същевременно нарастването на разходите е с двуцифрен темп, но той е малко по-умерен - 12%. В резултат общата печалба, отчетена от бизнеса в страната, също бележи забележителен скок - с цели 38% до 37 млрд. лв. Възстановяването от корона кризата се вижда и в данните за отчетената данъчна загуба, която намалява с 8.3% до 5.8 млрд. лв.

Основният двигател за скока в печалбите е енергийният сектор, чиито финансови резултати бумтят благодарение на инфлацията в цените на ток и газ. Положителен принос има и селското стопанство, както и хотелиерството и ресторантьорството. Това показват данни на Националната агенция за приходите (НАП) за миналата година след обработване на данъчните декларации на компаниите, предоставени след запитване на "Капитал".

Броят на активните фирми в страната също бележи ръст - със 7.2 хил., след като през 2020 г. беше отчетен спад. От 2016 г. само дружествата с дейност имат задължение да подават декларации за корпоративен данък в НАП, което изключва неактивните предприятия от сметката.

Големите 100

Силният ръст на оборота на фирмите в България е още по-ясно видим и в числата на най-големите компании в страната, които "Капитал" подрежда за 16 поредна година. Новата класация "Капитал 100" ще бъде публикувана на дигитално на 28 юли, а книжният й вариант - ден по-късно. От нея се вижда, че през 2021 г. водещите 100 дружества в страната отчитат грандиозен скок на бизнеса си с 38% спрямо 2020 г., като общо постъпленията им надхвърлят 90 млрд. лв., или една пета от декларираната сума за икономиката миналата година.

Печалбата на най-големите 100 компании пък е почти тройно по-висока спрямо финансовите им резултати отпреди година - общо 6.7 млрд. лв.

Печелившите: Търговия, индустрия и енергетика

Справката на НАП не включва разбивка на приходите по сектори, като такава е дадена само по отношение на печалбата и загубата. От предоставените данни се вижда, че най-голям остава секторът на търговията, който през 2021 г. отчита печалба от почти 8.4 млрд. лв. - с близо 2.5 млрд. лв. повече спрямо година по-рано, или ръст с 42%.

Втората позиция остава за преработващата промишленост с близо 6.5 млрд. лв. печалба за 2021 г. в сравнение с 5.2 млрд. лв. за предходната година. Челната тройка на най-печелившите допълва енергетиката с 3.5 млрд. лв., което представлява ръст със забележителните 173.7% на годишна база.

Загубите намаляват

През 2021 г. икономиката започна да се възстановява от кризата, причинена от пандемията от COVID-19. Това се вижда в данните на НАП за данъчната загуба, декларирана от фирмите в страната, която намалява с 520 млн. лв. до 5.8 млрд. лв. Понижението идва главно от по-добри резултати в преработващата промишленост, където загубите се свиват с 530 млн. лв. в рамките на година до минус от 577 млн. през 2021 г.

По-съществено ограничаване на загубите в номинална стойност е отчетено и в хотелиерството и ресторантьорството, където сумарният минус се свива с близо 149 млн. лв. до общо 222 млн. лв., както и в транспорта - понижение със 143 млн. лв. до обща загуба 289 млн. лв.

Класацията "Капитал 100" е част от абонаментния план Premium на "Капитал". Всички читатели с такъв абонамент ще имат достъп до изданието на 28 юли.

Изданието ще се продава и в търговската мрежа, където ще може да бъде открито след 29 юли - в магазините Inmedio, във веригите "Фантастико", "Билла", OMV, Lukoil, Shell, както и в мрежата за разпространение на "Икономедиа". Цената на списанието е 59 лв.

Класацията може да бъде закупена в хартиен или в електронен формат и от сайта на "Капитал". При предварителна поръчка, направена до 28 юли, ще получите подарък "Капитал 100" за 2021 в pdf формат.
2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    mickmick avatar :-|
    mickmick

    Разделете компаниите на групи - да видим откъде идват големите приходи. Щото обикновено 80% от увеличението идва от 20% от компаниите - та кои са те?

    Нередност?
Нов коментар