🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Фирмите в България са се увеличили с 12.5% за 10 години

През 2021 г. броят на нефинансовите предприятия надхвърля 412 хил., а заетите в тях са 2.1 млн. души

По предварителни данни за нефинансовите предприятия е отчетен положителен финансов резултат от 29.9 млрд. лв. през 2021 г.
По предварителни данни за нефинансовите предприятия е отчетен положителен финансов резултат от 29.9 млрд. лв. през 2021 г.
По предварителни данни за нефинансовите предприятия е отчетен положителен финансов резултат от 29.9 млрд. лв. през 2021 г.    ©  Цветелина Белутова
По предварителни данни за нефинансовите предприятия е отчетен положителен финансов резултат от 29.9 млрд. лв. през 2021 г.    ©  Цветелина Белутова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Броят на активните нефинансови дружества в България през миналата година е бил точно 412 119, като те растат с едва 0.1% спрямо кризисната 2020 г. Заетите в тях са над 2.1 млн. души, което е с 1.8% повече спрямо година по-рано, и общо са отчели положителен финансов резултат от 29.9 млрд. лв. Това показва статистиката на НСИ, която обобщава данните за нефинансовите предприятия, подали годишен отчет за дейността си в института през 2021 г.

Спрямо десет години по-рано броят на активните компании се увеличава с 12.5%, а заетите в тях са с 3% повече.

Най-много фирми - в сектор услуги и търговия

С най-голям дял през 2021 г. са икономически активните предприятия в сектора на услугите и на търговията (81.6%) и в тях са 62.4% от всички заети лица, показват данните на статистиката. Делът на компаниите в сектори промишленост, строителство и селско стопанство е 18.4% от всички активни предприятия през 2021 г., а заетите лица в тях са 37.6% от всички заети лица в нефинансовия сектор.

През 2021 г. стойността на продукцията, произведена от всички нефинансови компании по текущи цени е 214.4 млрд. лв., като с най-голям дял е сектор промишленост - 41.1%. Този показател показва стойността на нетния оборот, намалена с балансовата стойност на продадените активи, без тази на собствените дълготрайни активи.

Най-големите печалби - в ИТ, преработваща промишленост, търговия на едро

По предварителни данни за нефинансовите предприятия е отчетен положителен финансов резултат от 29.9 млрд. лв. Общата печалба, отчетена от бизнеса в страната (включва и финансови дружества) по данни на НАП, е 37 млрд. лв. и бележи забележителен скок - с цели 38%.

От тази сума почти една трета е на сектор услуги, който завършва 2021 г. с печалба от 9.3 млрд. лв. Над една четвърт от тях са реализирани в сектор "Създаване и разпространение на информация и далекосъобщения".

Промишлените предприятия са приключили 2021 г. с положителен финансов резултат от почти 9.1 млрд. лв., като с най-голям принос е преработващата промишленост, която формира 56.8% от този резултат.

На трето място са търговските фирми с печалба от общо 7.6 млрд. лв. по текущи цени, като на търговията на едро се падат почти две трети от този резултат.

Все още няма коментари
Нов коментар