Приходите на фирмите в България скачат до 400 млрд. лв. въпреки пандемията

Стоте най-големи компании от класацията "Капитал 100" отчитат 70 млрд. лв. оборот и спад от под 7% през 2020 г.

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Финансовите резултати на компаниите в страната през 2020 г. показват, че пандемията не е ударила тежко много бизнеси. Докато някои фирми са имали доста добра година, други усетиха удара от кризата, но средният резултат е растеж. Приходите на работещите фирми в страната се повишават с 4% до 397.5 млрд. лв. през 2020 г., което е леко забавяне спрямо отчетения темп от 6% през предходната година. В същото време разходите също нарастват, и то малко по-бързо - с 5%, като така печалбата се увеличава с едва 2% до 27 млрд. лв. спрямо предкризисната 2019 г. Икономическите последствия от коронавируса си личат най-силно при отчетената данъчна загуба, която през последните години намаляваше, но през 2020 г. нараства с цели 27% до 6.3 млрд. лв.

Изненадващо, основният двигател на растежа на печалбата през 2020 г. са не ИТ фирмите, а компаниите в строителството, а най-големите загуби идват от преработващата промишленост. Това показват данни на Националната агенция за приходите (НАП) за миналата година след обработване на данъчните декларации на компаниите, предоставени след запитване на "Капитал".

Подробна поименна разбивка кой каква година е имал ще е видима в класацията на най-големите компании "Капитал 100", която ще бъде публикувана на 30 юли. Картината сред местните сто гиганта, които имат оборот от 70 млрд. лв., е малко по-тъмна от средното за всички дружества - приходите на топ 100 компании са се свили с под 7%, показва подреждането. Най-големи спадове имат компаниите от сектор горива и енергетика.

357 хил. са компаниите, които са подали декларации за корпоративен данък в НАП. Подобно задължение имат само фирмите с дейност.

Строителството води, технологии и търговия следват

Справката на НАП има разбивка по сектори само по отношение на печалбата и загубата. От числата става ясно, че най-голям остава секторът на търговията с печалба от почти 5.9 млрд. лв. през 2020 г. Тук е и едно от по-значителните увеличения за годината - макар че на годишна база растежът е едва 5%, номинално това се равнява на цели 282 млн. лв. повече от постигнатото през 2019 г. Преработващата промишленост остава на второ място с 5.2 млрд. лв., което също се равнява на 5% над печалбата от предходната година.

На третата позиция има разместване - докато през 2019 г. това място заемаха финансовите и застрахователните компании, миналата година печалбата им е с почти 1 млрд. лв. по-ниска и пада до 1.97 млрд. лв. Мястото на финансовия сектор заема строителството, където пък фирмите отчитат увеличение на печалбата с цели 46%, или 805 млн. лв., до обща печалба от над 2.5 млрд. лв. Така секторът е големият двигател на растежа тази година, без който общата печалба щеше да е под предкризисните си стойности.

Стимул идва и от сектор информационни и комуникационни технологии, където печалбата превишава 2.3 млрд. лв., или с 15% над нивото си от 2019 г.

Загубите: Индустрия, транспорт, финанси и имоти

В кризисната 2020 г. данъчната загуба, декларирана от фирмите в страната, нараства с 1.3 млрд. лв. до над 6.3 млрд. и основният двигател на това са браншове в индустрията. С най-голям принос за увеличението на негативния резултат са фирмите в преработващата промишленост, където загубите се повишават с 456 млн. лв. спрямо 2019 г. до общо 1.1 млрд. В добива загубите намаляват тройно. Но фирмите в енергетиката отчитат двойно по-големи загуби - до общо 583 млн. лв. през 2020 г.

Двойно по-големи отрицателни резултати отчитат и други сектори като транспорта, където общата сума се увеличава до 432 млн. лв., и относително малкия сектор "Други дейности" със загуба за 94 млн. лв., където обаче влизат множество малки бизнеси като фризьорски салони, фитнеси, химическо чистене, дейността на работодателски, синдикални, бизнес организации и такива с нестопанска цел, ремонт на електроника и домакински уреди.

Секторите, които най-силно изпитаха ограниченията миналата година - хотели и ресторанти, развлечения, също отчитат лоши резултати през 2020 г. При хотели и ресторанти загубите нарастват с 49% до 371 млн. лв., а печалбата на фирмите се свива със 141 млн. лв. В сектор култура и развлечения спадът на печалбата е с една трета до 100 млн. лв. през 2020 г., но пък загубите намаляват с 10% до 84 млн. лв.

Все още няма коментари
Нов коментар