🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Добивът на мед в световния лидер Чили ще нараства по-бавно

Компаниите в сектора искат повече правна сигурност за инвестициите си

През миналата година добивът на мед в страната е намалял в сравнение с 2021 г.
През миналата година добивът на мед в страната е намалял в сравнение с 2021 г.
През миналата година добивът на мед в страната е намалял в сравнение с 2021 г.    ©  Reuters
През миналата година добивът на мед в страната е намалял в сравнение с 2021 г.    ©  Reuters

Добивът на мед в световния лидер Чили ще нараства с по-бавни темпове през това десетилетие от очакваното. Пикът ще бъде по-нисък и ще бъде достигнат по-късно, се казва в правителствен документ, видян от Reuters. Според непубликуван доклад на регулаторния орган Cochilco, до който агенцията има достъп, вероятният добив на мед ще достигне пик от около 7.14 млн. тона през 2030 г., спрямо миналогодишната регулаторна прогноза от 7.62 млн. тона през 2028 г. Има вероятност производствените затруднения в Чили да доведат до повишаване на световната цена на метала, която от 2020 г. насам надхвърли 9 хил. долара за тон.

Протестите във втория по-големина производител Перу, довели до политическа криза, също затрудняват добива на метали.

"Много от важните проекти през следващото десетилетие не са напреднали по отношение на инженерните или екологичните основи по време на пандемията", се казва в доклада, като се добавя, че прогнозата му е "доста по-ниска от прогнозите, направени през предходните години".

Въпреки очаквания по-бавен растеж, докладът предвижда производството на мед в страната да нарасне със 17% и да достигне 6.58 млн. тона през 2033 г. Очаква се производството на метала за миналата година да е било 5.345 млн. тона, да достигне 5.467 млн. тона през 2023 г. и 5.891 млн. тона през 2024 г. Прогнозите на регулатора зависят от пускането в експлоатация на всички планирани минни проекти, като се добавя, че проектите за разширяване на настоящите мини няма да са достатъчни, за да бъдат изпълнени прогнозите. "Необходимо е да се реализират всички нови инициативи от националното инвестиционно портфолио, което ще допринесе за 17% от производството до 2033 г.", се казва в доклада.

Производствените затруднения в Чили могат да доведат до повишаване на световната цена на медта, която след 2020 г. надхвърли 9 хил. долара за тон.

В отговор на запитване на Reuters научният ръководител в Cochilco Виктор Гарай заяви, че пикът не може да настъпи по-рано, тъй като новите проекти се нуждаят от проучвания и анализи, които "отнемат много време".

Забавяне на производството

Регулаторният доклад отчита спад на производството на мед в Чили през миналата година спрямо 2021 г., но в него се обяснява, че това "би трябвало да затвори цикъла на производствени загуби, свързани с пандемията (COVID-19)". Той също така прогнозира и спад на производството след достигане на пика през 2030 г., тъй като някои операции се закриват или произвеждат по-малко "без очаквани проекти за замяна, които биха позволили продължение".

Чилийският сектор за добив на мед, най-големият износител в страната, е поискал повече "правна сигурност" за инвестициите, след като правителството наскоро отказа разрешителни за проекта за добив на желязо и мед Dominga и в условията на несигурност относно новата конституция. Миналата сряда главният изпълнителен директор на минната компания Freeport-McMoRan заяви, че проектите за разширяване на производството в Чили са спрени, докато политическата ситуация в страната не се изясни.