🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Има неща, по-големи от големите печалби

Красимира Недева, собственик на Zaara Estate

Красимира Недева, собственик на Zaara Estate
Красимира Недева, собственик на Zaara Estate
Красимира Недева, собственик на Zaara Estate
Красимира Недева, собственик на Zaara Estate
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Zaara Estate е млада бутикова винарна с хотел в мъничкото село Главан в Сакар планина. Още от създаването си през 2016 следва ясна и не съвсем често срещана концепция - малки количества, високо качество и още по-висока добавена стойност. Според Красимира Недева, собственик и изпълнителен директор, дори и най-малкият бизнес има сила, много по-голяма от простото генериране на печалба.

Защо избрахте село Главан? Отдалечената локация не е ли пречка за развитието на хотела?

Изборът на локация е част от мисията ни. Родът ми произхожда от Главан, имам прекрасни детски спомени от летата, прекарани тук. Селото ми е много мило и развитието му за мен е лична отговорност. Освен винарната в Главан имаме и млекарница (млякото е от собствените ни стада), резиденция за възрастни хора, овощни и зеленчукови градини. Вярвам, че каквото е добро за един, трябва да е добро за цялото. Затова бизнесите ни не само генерират приходи, но и развиват, променят средата към по-добро, подкрепят каузи и като цяло се стремят да дават на света повече, отколкото получават. Когато създавахме хотела, се сблъсках с много скептицизъм по отношение на локацията му, но това съвсем не ме отказа. Дори в рекламната концепция на Zaara Estate заложихме именно на нея като ключово предимство и избрахме слогана "Място над нещата". Оказа се, че отдалечаването всъщност помага на гостите да се потопят в един по-различен, по-автентичен свят, в който им предлагаме градински зеленчуци и плодове, бабино сирене и сладко, бутиково вино и истинско, неподправено от типичния хотелиерски хладен професионализъм гостоприемство. Така изборът на село Главан се оказа добър и за нас, и за гостите ни, и за цялото село.

Първото българско вино, отлежало на дъното на Черно море, е с вашата марка Dogma. Считате ли това за най-голямото постижение на Zaara Estate досега?

Твърдо не. Отлежаването на вино на дъното на морето беше много интересен и много успешен експеримент, но истински високите постижения според мен са каузите, за които наистина успяваме да помогнем, а те стават все повече. Дори създадохме линия вина с името Cauza. С различните реколти избираме каузи, за които отделяме приходи от всяка продадена бутилка. Реколта 2020 беше посветена на възстановяването на изгорелите гори на Сакар, а реколта 2021 подкрепя отглеждането на кучета водачи. Всяка година се отказваме и от традиционните коледни календари и подаръци и даряваме средствата за тях за различни по-важни неща, например оборудване за болниците в Първомай, Гълъбово и Стара Загора.

Особено щастлива съм, че с колегите от други винарни в региона се обединихме с мисията да популяризираме Сакар като винена дестинация и организирахме заедно две изключително успешни събития като част от проекта "Сакар в 4 сезона". Това за мен е поредното доказателство, че докато ожесточената конкуренция в името на печалбите ни разделя, мисиите ни обединяват. А това е добре за всички.

Повече информация за нашите продукти можете да получите на zaaraestate.com, както и да поръчате на zaaraestate.com/shop.