🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Wines of Sakar - примерът за фестивален винен туризъм

Сакарските изби насочват общите си усилия към популяризиране на своя район

Wines of Sakar - примерът за фестивален винен туризъм
Wines of Sakar - примерът за фестивален винен туризъм
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Мистичният Сакар е малък, но многолик район и през последните години е посещаван от все повече туристи от цял свят. Те са привлечени не само от качеството на местните вина, а и от богатството на древната му история, запазената природа, автентичните храни и гостоприемството на местното население.

Климатът в Сакар е континентално-средиземноморски, с мека зима, горещо и сухо лято и постоянно въздушно течение, а почвите са с отличен дренаж. Близостта на долината на р. Марица и разчупеният нископланински релеф формират разнообразни терени с изложение юг, югозапад и югоизток, а всичко това благоприятства отглеждането на качествени грозда от сортовете шардоне, вионие, димят, тамянка, мерло, сира, каберне фран, мавруд, рубин и др.

Винаритев Сакар от години работят заедно, за да обособят своя регион с отчетливи тероарни характеристики и като винено-кулинарна дестинация. Обединени под името Wines of Sakar, избите "Тера Тангра", "Малката звезда", "Изба Коларово", "Иво Върбанов", "Винарна Братанов", "Вила Басареа", "Заара Естейт" и "Росалеа" са вече разпознаваеми не само със своите вина, но и с общите им инициативи, чрез които представят района си по един впечатляващ, вкусен, ароматен и приключенски начин.

Общото откриванена гроздоберапрез 2015 слага началото на редица събития през годините, а "Екстремен винен тур 4 х 4" става запазена марка за Сакар.

През 2022 винарите избират нов формат за "4х4" - серия от фестивали, чиито домакини са различните изби и които представят Сакар през четирите сезона с неговите вина, местни блага и традиции по един съвременен начин. Винарите създават и своя винено-туристическа карта на района.

"Пролет сред лозята" - винен фест "Южен Сакар" 4х4 обедини винарните, местни производители на традиционни за региона фермерски храни, местни занаятчии, творци и музиканти в изба "Коларово". Дневният фестивал привлече винени любители и специалисти, приключенски настроени семейства с деца, ценители на местната кухня от цяла България.

"Лято над нещата" - Винен фест "Южен Сакар" 4х4 представи района по един по-романтичен начин, а домакин беше "Заара Естейт". Винената вечеря сред лозята бе изпъстрена с естествени природни цветове, омагьосана от вълшебния глас на Милица Гладнишка и джаз звуците на Васил Спасов, а сакс феерията на Mike Sax (Милен Стойков) разтанцува всички под звездите на сакарското небе.

Септември ни очаква "Есен на звездата" - Винен фест "Южен Сакар" 4х4 във винарска изба "Малката звезда", а традиционните чествания по случай гроздобера ще накарат гостите да усетят трепета на местните винари по прибирането на реколтата. Заедно с ежегодния фестивал "На Хармана" уикендът на 9 - 11.09.2022 обещава да бъде изпълнен с винено-кулинарни приключения, фолклор и съвременна музика.

Зимният фестивал на 3.12.2022 във винарска изба "Росалеа" пък ще ни представи плодовете на септемврийския гроздобер, опитвайки млади вина от новата реколта, но и забележителни отлежали бутилки. Какъв по-хубав начин от този да попълним личната си енотека с редки вина или да поглезим любими хора по време на зимните празници.

Сакарските изби успяват по магнетичен начин да насочат общите си усилия към популяризиране на своя район както чрез взаимни участия на изложения и фестивали в цяла България, така и организирайки сами такива в пределите на своите земи. Лозарството и винарството в района имат хилядолетна история и традиции, но и стоят гордо в настоящето, а с тези общи инициативи гледат смело към бъдещето.

Последвайте Wines of Sakar в социалните мрежи и не пропускайте предстоящите им събития!

Контакти:

[email protected]

0887 714 586; 0888 566 438