🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Хората, технологичните платформи и партньорствата променят начина на работа на финансовата функция

Kонсултантската компания EY Bulgaria съветва финансови директори за адаптацията им към променяващата се бизнес среда

Хората, технологичните платформи и партньорствата променят начина на работа на финансовата функция
Хората, технологичните платформи и партньорствата променят начина на работа на финансовата функция
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

За седма година консултантската компания EY Bulgaria организира конкурса за финансов директор на годината CFO of the Year 2022.

По традиция конкурсът ще отличи онези финансови лидери в България, които задават тенденциите в развитието на финансовата функция и пътя към финансовата функция на бъдещето и дават своя принос за утвърждаване на добрите професионални практики в общността.

Финансовите директори на български и международни компании могат да подават своите кандидатури до 14 октомври 2022 г. Повече информация за конкурса може да намерите на www.capital.bg/cfo2022.

Ако традиционно оперативният модел на отдел "Финанси" бе определян от мащаба на компанията, разходите и съображенията за ефективност, в последните години това се променя.

Глобален анализ на EY, световен лидер в сферата на одита, данъчните и финансовите консултации и сделки, показва, че финансовите директори трябва да преосмислят оперативния модел на финансовата функция, за да отговорят на променящите се изисквания на средата.

Очертават се четири мегатенденции, които променят финансовите функции и които всеки CFO трябва да оцени и адаптира към своята стратегия:

1. Променяща се роля и нарастващи очаквания към финансите

Все по-често ролята на финансовата функция в компаниите не се ограничава до счетоводството и контрола, а включва предоставяне на подкрепа на мениджмънта чрез аналитични доклади и бизнес прогнози. Едновременно с това те трябва да отговорят на изискванията на все повече заинтересовани страни, които поставят фокус върху социална отговорност, устойчивост, краткосрочни финансови резултати и създаване на дългосрочна стойност.

Според данните от проучването на EY - DNA of the CFO, 87% от финансовите директори вярват, че за да осигурят ефективност на работата, в бъдеще те ще трябва да създадат нови поддържащи структури в отделите си с допълнителни умения.

2. Ролята на технологиите

Продължаващото развитие на ERP системите и появата на революционни технологии, като автоматизацията и мащабния анализ на данни, дадоха възможност на финансовите функции да предложат същото ниво на обслужване с по-малко хора. Тези фактори оказват влияние и върху оперативния модел на финансите. Така например решенията къде да се разположат споделените финансови центрове все повече са повлиявани от възможността за намиране на подходящите квалифицирани хора и все по-малко от цената на труда.

3. Привличането на финансовите специалисти на бъдещето

Привличането на таланти със силни дигитални умения е от ключово значение за развитието на финансовите функции. В бъдеще това означава, че част от талантите, от които отдел "Финанси" има нужда, няма да бъдат с традиционното счетоводно образование и опит, а по-скоро ще имат компетенции в технологиите и анализа на данни.

4. Променящата се роля на финансите изисква промяна в оперативните модели

За да създадат финансова функция за бъдещето, финансовите директори трябва да преустроят своите оперативни модели около внедряването на технологични платформи, създаването на партньорства с трети страни и намирането и задържането на правилните хора.

Намирането на подходящите експерти не изключва и аутсорсване на част от финансовите функции към трети страни. Според същото проучването на EY - DNA of CFO, 78% от финансовите директори смятат, че ще търсят външни партньорства, за да осигурят финансови процеси, изискващи специализирани знания и технологии. Компаниите, които инвестират в екосистемни взаимоотношения, ще се възползват от редица конкурентни предимства, като по-нисък рисков профил и по-ниски разходи.

На базата на променената бизнес среда, експертите от EY очертават четири стъпки, които финансовите директори трябва да обмислят и да предприемат сега, за да се подготвят за новата си роля и да продължат да създават стойност в много по-широка екосистема:

  • Направете оценка на технологичните си платформи, за да можете да работите с екипа си безпроблемно и отдалечено.
  • Помислете за внедряване на партньорска екосистема, за да постигнете гъвкавост и ефективност на разходите и по-голям капацитет на екипа.
  • Вземете стратегически решения как да организирате и развиете уменията на значително намаления финансов екип и се фокусирайте върху стимулите за създаване на дългосрочна стойност за бизнеса.
  • Намерете правилния баланс между вътрешния екип, офшорните партньори, аутсорваните бизнес процеси (BPO), за да отговорите на изискванията на всички заинтересовани страни към финансовата функция.