🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Как се промени ролята на финансовия директор и защо да се включите в конкурса CFO of the Year 2022

Николай Гърнев, управляващ съдружник на EY за Югоизточна Европа

Николай Гърнев, управляващ съдружник на EY за Югоизточна Европа
Николай Гърнев, управляващ съдружник на EY за Югоизточна Европа
Николай Гърнев, управляващ съдружник на EY за Югоизточна Европа
Николай Гърнев, управляващ съдружник на EY за Югоизточна Европа
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Тази година EY Bulgaria организира седмото издание на конкурса CFO of the Year. Как решихте да стартирате конкурса и какви са ползите от него?

Като международна компания, която предоставя финансови услуги и консултации на бизнеса, ние ежедневно работим с финансовите професионалисти. За съжаление те са по-малко познати в обществото. А е добре да има разбиране, че финансовият директор има огромен принос за успеха на всеки един бизнес и че финансовата професия дава много добри възможности за развитието на един млад човек.

За нас беше важно да създадем конкурса за финансов директор на годината (CFO of the Year) като форум, който да отличава добрите практики в професията, да насърчава професионалното развитие на финансовите специалисти и да позиционира професията на финансиста като атрактивна, интересна и модерна, каквато в действителност е.

В последните години много се говори за голяма промяна в ролята на финансовия директор от оперативна в стратегическа. Какви са качествата, които трябва да притежава един добър CFO (Chief Financial Director)?

Наистина през последните години професията на главния финансов директор претърпя еволюция и постепенно се разви от оперативен контрол на финансите и отчитане на финансовите резултати до стратегически партньор и двигател на бизнеса. Днес говорим много повече за стратегическата роля, защото с развитието на технологиите голяма част от работата на финансистите е покрита от различни софтуерни програми. Финансовите професионалисти трябва добре да познават възможностите на технологиите, да могат да анализират данните и на база на тях да подпомагат със съвети както изпълнителния директор, така и функционалните отдели в една компания като продажби, маркетинг, човешки ресурси, производство.

Ключово е и разбирането на бизнеса на компанията и приноса, който всеки един отдел има за постигане на общите цели. Той трябва да комуникира лесно и да превежда езика на финансите на езика на бизнес целите на организацията и през цифрите да разказва възможностите и бъдещето на бизнеса.

И не на последно място, добрият финансов директор трябва да има добър екип зад себе си, да обединява и да създава среда, която да мотивира и в която всеки се чувства на мястото си и работи по проекти и задачи, които харесва.

Какъв съвет бихте дали към един бъдещ финансов директор?

Преди да стане финансов директор, един финансов професионалист минава през различни етапи на развитие. В EY съм наблюдавал развитието на много колеги, тъй като посредством нашата работа ние създаваме условия за "изграждане" на финансови специалисти. Много млади колеги натрупват богат професионален опит от различни индустрии като одитори, придобиват знания и международно призната счетоводна квалификация, като ACCA (Association of Chartered Certified Accountants, United Kingdom) и постепенно започват да израстват като финансови професионалисти и извън EY. Това, разбира се, не е единственият път. Oсобено в съвремието ни възможностите за придобиване на международна счетоводна квалификация вече не са обвързани със задължително икономическо образование преди това.

Но при всички случаи фундаментални остават желанието да учиш и да трупаш опит, както и развиването на чисто личностни умения - комуникативност, аналитичност, представяне на идеи, умение за работа с различни хора и екипи. Моят съвет към младите е да намерят свой ментор, от когото да учат и да не се пестят. Едно допълнително усилие днес може да им отвори нова врата утре.

А какво бихте посъветвали всеки финансов директор, който смята да се кандидатира в конкурса CFO of the Year 2022?

Бих ги окуражил да се включат в конкурса и при подготвянето на кандидатурата си да не бъдат скромни. Да поставят фокус върху техния личен принос по отношение на развитието на компанията, на техния екип, на иновациите и процесите, които са въвели. Без значение дали кандидатства финансов специалист с дългогодишен опит, или такъв, който тепърва се развива в професията си, сигурен съм, че когато човек върши работата си с желание и страст, винаги има съществен принос, който може и трябва да споделя. Бих ги насърчил също да представят опита си в повече от една категория, за да имат възможност да покажат повече от своите успехи. Процесът по кандидатстване е максимално улеснен именно за да дадем възможност кандидатите да се фокусират върху съдържанието на кандидатурата си.

CFO of the Year 2022 се провежда с медийната подкрепа на в. "Капитал".

Срокът за кандидастване бе удължен и кандидатури могат да бъдат подавани до 21 октомври включително.

Пълна информация за събитието можете да намерите на capital.bg/cfo2022, а тук можете да зададете своите въпроси за конкурса: [email protected]; 02/8177100