🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Samsung ще строи летище за 11 млрд. долара във Филипините

Първоначално проектът беше възложен на китайска компания, но пропадна

Филипините са една от най-бързо развиващите се страни в Югоизточна Азия
Филипините са една от най-бързо развиващите се страни в Югоизточна Азия
Филипините са една от най-бързо развиващите се страни в Югоизточна Азия    ©  Unsplash
Филипините са една от най-бързо развиващите се страни в Югоизточна Азия    ©  Unsplash
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Консорциум, воден от Samsung, ще изгражда ново летище в Кавите, провинция с около 4 млн. души население във Филипините. Проектът, който може да достигне около 11 млрд. долара, първоначално се очакваше да бъде възложен на китайската China Communications Construction, но през миналата година сделката пропадна след дълги и сложни преговори между двете страни.

Sangley Point International Airport (SPIA) Development Consortium, съставен от южнокорейската Samsung's C&T (строила "Бурж Халифа" в Дубай), германската Munich Airport International, британската Ove Arup и други местни компании, ще разполага с 18 месеца да предложи финализиран проект за летището, предвидено да обслужва над 80 млн. пътници годишно.

"Предизвикателството е голямо, но консорциумът е много добре подготвен за предстоящата работа, силно ангажиран да изпълни проектите в рамките на сроковете поради местните и международни членове, които са всички разработчици и инвеститори с висока репутация и имат завидни резултати в разработване на мащабни инфраструктурни проекти", коментират от SPIA в съобщение до медиите.

До 2028 г. в операция трябва да влезне първият терминал на летището, като планът е да бъде с два терминала, но с възможност за разширение до четири. "Това ново летище е бъдещето на страната", споделя в прессъобщение губернаторът на провинцията Йонвик Ремула.

Филипините е една от най-бързо развиващите се страни в Югоизточна Азия. През 2021 г. държавата достигна БВП от 395 млрд. долара, като бележи ръст от над 400% за последните 20 години. През юли МВФ повиши прогнозата си за ръст на БВП през 2022 г. до 6.9% от 6.7%, като очакванията са до 2025 г. БВП на Филипините да надхвърли 550 млрд. долара. Проектът може да създаде около 50 хил. нови работни места и да привлече нови директни чуждестранни инвестиции, с което търговията в региона да продължи да нараства.

Летището

Sangley Point е бивша американска военноморска база, където се намира командването на филипинския флот и военноморските съоръжения, което предоставя ключови услуги за поддръжка на армията, споделя пред японската медия Nikkei Asia високопоставен служител на филипинския флот, "изразявайки предпазливост, че китайска държавна компания можеше да получи проекта за летището".

Поемането на проекта от южнокорейски, филипински и европейски компании се приема като правилно решение от местните власти и медии предвид проблемите в региона на Южнокитайско море, където териториални спорове между двете съседки - Филипините и Китай, носят напрежение от години.
Все още няма коментари
Нов коментар