🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Vodafone преговаря за сливане с Three UK

Новата компания би била най-големият мобилен оператор във Великобритания

Vodafone обяви, че би притежавала 51%, а Hutchison 49% при успешно приключване на обсъжданата сделка
Vodafone обяви, че би притежавала 51%, а Hutchison 49% при успешно приключване на обсъжданата сделка
Vodafone обяви, че би притежавала 51%, а Hutchison 49% при успешно приключване на обсъжданата сделка    ©  Reuters
Vodafone обяви, че би притежавала 51%, а Hutchison 49% при успешно приключване на обсъжданата сделка    ©  Reuters

Vodafone води преговори със собственика на мобилния оператор Three - CK Hutchison, за сливане на техния бизнес във Великобритания. Евентуалната сделка би създала нов водещ играч на пазара телекомуникационните услуги в страната.

Vodafone обяви, че би притежавала 51%, а Hutchison 49% при успешно приключване на обсъжданата сделка. Първото признание за преговори между двете компании идва след сериозни промени в лидерския състав на Vodafone. Френският телекомуникационен милиардер Ксавие Ниел и шведският активист инвеститор Севиан придобиха дялове във Vodafone в последните няколко месеца, като и двамата имаха амбиции за промяна на дейността на компанията.

Базираната в Хонконг Hutchison проучва продажба от известно време, след като не успя да разрасне Three UK до мащаба на най-големите играчи Vodafone, EE и O2. Компанията беше основана преди повече от 20 години, като до момента продължава да заема четвърта позиция по пазарен дял.

"Чрез обединяването на нашите бизнеси Vodafone UK и Three UK ще придобият необходимия мащаб, за да могат да ускорят въвеждането на пълно 5G в Обединеното кралство и да разширят широколентовата свързаност към селските общности и малкия бизнес", се казва в изявление на Vodafone. Наличието на широколентова свързаност в страната е сериозен проблем, като редица институции и региони изостават сериозно от големите областни центрове по скорост на достъпния интернет.

Vodafone заяви, че е необходима сделка за създаване на нова телекомуникационна група предвид огромните разходи за разгръщане и поддръжка на нови 5G мрежи. "Условията за осигуряване на процъфтяваща конкуренция на пазара трябва да бъдат поддържани, в противен случай Обединеното кралство е изложено на риск да загуби възможността да бъде 5G лидер", каза говорител на Vodafone пред медиите, цитиран от The Guardian. "Както Ofcom установи, някои оператори в Обединеното кралство - Vodafone UK и Three UK - нямат необходимия мащаб, за да постигнат целите с капитала си. Чрез комбиниране на нашите бизнеси, Vodafone UK и Three UK ще получат необходимия мащаб, за да могат да ускорят внедряването на пълна 5G в Обединеното кралство и да разширят широколентовата свързаност към селските общности и малкия бизнес", се добавя в изявлението.

Регулаторите до момента се противопоставяха на подобни сделки, защото намаляват броя на мрежите на основните пазари от четири на три. В момента обаче има сигнали, че това вече ще се промени, след като пандемията от ковид-19 се отрази сериозно на пазара.

Hutchison се опита да купи O2 мрежата на Telefonica във Великобритания преди седем години, но беше блокиран от регулаторите. Telefonica създаде съвместно предприятие с Virgin Media на Liberty Global, като то се състои от фиксиран и мобилен оператор, като по този начин беше увеличена конкуренцията с BT.

Сливането ще подлежи на задълбочено разследване от Службата за конкуренция и пазари. Vodafone обаче посочи, че BT е купил мобилния оператор EE през 2015 г., докато Virgin Media и O2 са се слели през 2020 г. "Обединеният бизнес ще предизвика двата вече консолидирани играча и ще донесе ползи чрез достъп на конкурентна цена до трета надеждна, висококачествена и сигурна 5G мрежа в Обединеното кралство", каза говорител на Vodafone, цитиран от Reuters.

Все още няма коментари
Нов коментар