GSM антени в Германия ще бъдат захранвани с вятърни микротурбини

В голям мащаб технологията може да има значителен ефект за енергийното потребление на телекомите

Телкомуникационна кула на Vantage Towers оборудвана с MOWEA микротурбини
Телкомуникационна кула на Vantage Towers оборудвана с MOWEA микротурбини
Телкомуникационна кула на Vantage Towers оборудвана с MOWEA микротурбини    ©  Vantage Towers
Телкомуникационна кула на Vantage Towers оборудвана с MOWEA микротурбини    ©  Vantage Towers
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Две германски фирми - Vantage Towers и MOWEA започват пилотен проект за превръщане на телекомуникационните кули на мобилните оператори в енергийно независими съоръжения, които сами да произвеждат нужният им ток чрез малки вятърни турбини. Очаква се реализацията на проекта да приключи през втората половина на тази година, тъй като е нужно да се получат съответните разрешителни.

Приблизително 752 от микро-турбините на MOWEA ще бъдат поставени на 52 обекта на Vantage Towers, като енергията им ще бъде използвана за захранване на оборудването на Vodafone. Телекомът има за цел да намали въглеродния си отпечатък с 50% до 2025 и да бъде напълно въглеродно неутрален до 2040-а.

При средни ветрови условия се очаква обектите да генерират общо 650 мВтч електроенергия (колкото е потреблението на около 60 домакинства на година). Турбините са оразмерени по такъв начин, че да няма излишно производство на ток или да се налага такъв да бъде връщан в мрежата. Целта е енергията, която ще се произвежда от вятърните турбини на MOWEA, да покрива около и над ⅔ от нуждите на антените. Също така те ще имат и спирачно устройство, което да ги блокира, когато вятърът е с по-висока скорост от 17 м/с. Перките пък са оптимизирани и проектирани по такъв начин, че да шумът от тях да не превишава децибелите на човешки говор.

Средно на една телекомуникационна кула, в зависимост от енергийните ѝ нужди, може да бъдат монтирани 8-16 турбини малки турбини.

Вивек Бадринат, изпълнителен директор на Vantage Towers, коментира, че "ако пилотният проект е успешен има ясен потенциал за бъдещо му разширяване", той може да се разшири до над 82 хил. обекта в цяла Европа, с които разполага компанията. Ако на всички кули бъдат оборудвани с турбини, то произведената енергия на годишна база може да надхвърли 1 млн. мВтч.

Микротурбини за града и още нещо

Компанията MOWEA е създадена като стартъп в Техническия университет в Берлин през 2016 г., а целта и е изработването и усъвършенстването на широкодостъпни малки модулни ветроенергийни системи. Те позволяват генериране на енергия там, където не е възможно поставянето на големи перки.

Техните продукти обхващат широк диапазон от потенциални локации- телекомуникационни кули, покриви на битови и офис сгради, дори вътре в сградите- например в сървърните помещения. Турбините разполагат и с комуникационен интерфейс за смарт дистанционно управление.

От MOWEA споделиха за "Капитал", че перките на техните турбини нарочно се боядисват с черен цвят, за да спомагат ориентацията на птиците и да избягват опасности от сблъсък.

Колко струва

От Vantage Towers отказаха да коментират размера на инвестицията по техния пилотен проект "Wind-Powered Radio Tower". MOWEA също отказаха да коментират финансови въпроси по телекомуникационния проект и на запитване за средна стойност за една турбина те също не коментират с точни цифри, заявявайки че цената зависи от конкретния проект. Преди да се започне работа по даден обект се анализират редица фактори. Например при ниски или незадоволителни нива на вятърен потенциал, компанията отказва да изпълни проекти. Обикновено територии, които са по-близо до морето, имат по-голям потенциал и съответно дават по-добра възвращаемост на инвестицията. Според MOWEA срокът за възстановяване на вложените средства е средно 6-7 години.

Според изследване на организацията около 1.3% от наличните по света 5.2 милиона телекомуникационни кули са захранвани с ВЕИ. Което създава широко поле за приложение на технологиите на MOWEA - вече се водят разговори за интегрирането им в различни мрежи в ЕС. За момента от компанията не са получили интерес от Балканите, но се надяват до края на тази или следващата година да има и такива проекти.

В проекта Wind-Powered Radio Tower с Vantage Towers те са подпомогнати от иновационния инкубатор на Vodafone- Vodafone Uplift с достъп до маркетинг и бизнес ресурси на Vodafone.

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    ajsayder avatar :-|
    sim4o
    • - 1

    Toва е бъдещето !

    Нередност?
  • 2
    amerikanbastard avatar :-|
    amerikanbastard
    • + 2

    Използването на микро турбини има смисъл най-вече, където няма наблизо възможност за захранване от съществуващата ел. мрежа. Именно по тази причина само 1.3% от наличните по света 5.2 милиона телекомуникационни кули са захранвани с ВЕИ!
    Всичко друго е усвояване на "едни пари"!

    Нередност?
  • 3
    ajsayder avatar :-|
    sim4o
    • - 1
    • + 1

    До коментар [#2] от "amerikanbastard":

    Taka намаляваме яко въглероден отпечатък!
    Ако се добавят и батерии - и ще може цялото устройство да е независимо от мрежата.

    Нередност?
Нов коментар