Инвеститори активисти увеличават натиска за разделяне на германски компании

Според тях това е добър начин да се повишат цените на акциите

Siemens Energy е пример за успешно разделяне на бизнес
Siemens Energy е пример за успешно разделяне на бизнес
Siemens Energy е пример за успешно разделяне на бизнес    ©  Reuters
Siemens Energy е пример за успешно разделяне на бизнес    ©  Reuters
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Инвеститорите активисти подновяват усилията си за разделяне на някои от най-старите германски компании, тъй като смятат, че опростяването на бизнеса е обещаваш начин да се повишат цените на акциите на дружествата. Това е сигнал за засилване на активността на акционерите след затишието през изминалата година, което според инвестиционната банка Lazard се дължи на енергийната криза, причинена от войната в Украйна, пише Reuters. Според Лорънс Елбаум от адвокатската кантора Vinson & Elkins инвеститорите търсят стратегии за повишаване на стойността, които не изискват голямо финансиране в условията на труден пазар.

През изминалата година германският борсов индекс DAX 30 се е представил най-слабо от всички големи европейски фондови пазари, отчитайки ръст от 2%. Съотношението цена - печалба на германския бенчмарк индекс DAX е 14.6, доста под съотношението от 20.9 на американския S&P 500, съобщава агенцията.

Deka Investment, упрявляваща активи на стойност около 367 млрд. евро и притежаваща дялове в повечето големи германски корпорации, многократно е отправяла забележки към германските компании за структурни слабости. Според Инго Шпайх, ръководител на отдела за устойчивост и корпоративно управление, активизмът ще се засили през тази година, подкрепен от "ниската оценка на германските корпорации в сравнение със САЩ и от динамиката на активизма, която не е особено голяма". Според него с времето много от германските компании са натрупали бизнеси, които няма смисъл да бъдат обединени.

Възможности за активисти

Джо Кезер, бивш изпълнителен директор на Siemens и председател на надзорния съвет на Siemens Energy, заяви, че Съединените щати са много по-напреднали, а също и по-успешни в областта на акционерния активизъм. През октомври американският производител на медицинско оборудване Medtronic представи планове да отдели своите предприятия за мониторинг на пациенти и вентилатори в отделна компания. Други американски компании, които са обявили разделяния през последните години, са Johnson&Johnson, General Electric и др.

Кезер е изпълнителен директор на Siemens в периода 2013 - 2021 г., като през този период компанията отделя Siemens Energy и Siemens Healthineers и обединява подразделението на Siemens за вятърна енергия с испанската Gamesa. "По-малките структури могат да се възползват от неизползваната енергия и да кристализират скритата стойност, особено в сложна среда с трудни пазарни условия", заяви той пред Reuters. Като добавя, че в Германия все още има много проблеми с управлението, които създават възможности за активисти и че отношението "приятели и семейство" в германските управителни съвети означава, че в сравнение с други страни компаниите са по-малко наясно, че принадлежат на своите акционери.

Миналия месец германският финансов мениджър Флосбах фон Щорх заяви, че Siemens е създала около 126 млрд. евро стойност - от дивиденти, обратно изкупуване на акции и нарастване на цените на акциите - от 2003 г. насам, което е най-много сред всички германски листнати компании.

Все още няма коментари
Нов коментар