🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Френската левица използва енергийната криза, за да оказва натиск върху Макрон

Тя иска извънреден данък не само за производителите на електроенергия, но и за всяка компания с прекалено голяма печалба

Макрон призова ЕС да създаде "механизъм за вноски за енергийните оператори, чиито разходи за производство са доста по-малки спрямо продажните цени на пазара"
Макрон призова ЕС да създаде "механизъм за вноски за енергийните оператори, чиито разходи за производство са доста по-малки спрямо продажните цени на пазара"
Макрон призова ЕС да създаде "механизъм за вноски за енергийните оператори, чиито разходи за производство са доста по-малки спрямо продажните цени на пазара"    ©  Reuters
Макрон призова ЕС да създаде "механизъм за вноски за енергийните оператори, чиито разходи за производство са доста по-малки спрямо продажните цени на пазара"    ©  Reuters

Левицата във Франция опитва да използва европейската енергийна криза, за да се утвърди като ефективна опозиция на президента Еманюел Макрон. Тя иска налагането на извънреден данък не само за производителите на електроенергия, както френският държавен глава призова ЕС да направи, но и за всяка компания, за която се прецени, че има прекалено голяма печалба, пише Financial Times. Партията "Непокорена Франция" на крайнолевия Жан-Люк Меланшон заяви, че ще подкрепи профсъюзите в планираните през септември национални протести заради поскъпналите ежедневни разходи, и използва новата си позиция в ключова парламентарна комисия, за да настоява за въвеждането на данъка.

Тази инициатива е от съществено значение за новото обединение на левицата NUPES, което разполага със 147 депутати и стана вторият най-голям блок в парламента след изборите през юни. Но желанието за постигане на победи срещу Макрон в законодателния орган може да бъде затруднено, тъй като съставящите NUPES формации имат различия относно политики и стратегии.

Макрон саботира левицата със свой план

Правителството на френския президент е против широкообхватен извънреден данък върху компаниите, постигащи печалби в енергийната криза, тъй като това би влязло в противоречие с неговата пробизнес програма. Същевременно обаче то накара контролирания от държавата ядрен оператор EDF да внесе в бюджета 9 млрд. евро, като наложи таван на цената на електричеството, за да се защитят потребителите, а операторите на ВЕИ допринесоха с 8 млрд. евро. Освен това правителството оказа натиск върху компании като петролния гигант TotalEnergies доброволно да намалят цените, за да помогнат на клиентите и бизнесите да се справят с ефектите от инфлацията.

Френското правителство оказа натиск върху компании като петролния гигант TotalEnergies доброволно да намалят цените.

Макрон опита да саботира инициативата на левицата, като миналата седмица призова ЕС да създаде "механизъм за вноски за енергийните оператори, чиито разходи за производство са доста по-малки спрямо продажните цени на пазара". Европейската комисия заяви, че като цяло подкрепя идеята и сега предстои разработването на подробно предложение, като целта е да се постигне крайно решение до края на месеца.

Но Манон Обри, евродепутат от "Непокорена Франция", критикува Макрон, че преднамерено не е използвал думите "данък" и "огромни печалби", което подсказвало, че намерението му е да "ограничи размера на тези такси". Тя заявява, че NUPES ще застане зад "мобилизацията на гражданите, за да се гарантира, че корпорациите ще платят своя справедлив дял от данъците".

Левицата опита да прокара извънредния данък през парламента през юли, като предложението беше да се въведе ставка от 25% върху корпорации, чиито печалби са се повишили по време на енергийната криза. Тя обаче претърпя неуспех заради обединения фронт на партията на Макрон и на десните "Републиканци", който се аргументира с доброволното решение на TotalEnergies за намаляване на цените.

Сплотяващата цел за левите партии

Филип Марлиер, професор по европейска политика от University College London, казва пред FT, че гражданските протести са от значение за "Непокорена Франция" точно толкова, колкото и дейността на партията в парламента, която често е описвана като "радикална опозиция на всичко". Правителството на Макрон я обвинява, че не търси решения, а се опитва да създаде хаос, и затова отказва да преговаря с нея.

За да постига намеренията си, блокът NUPES трябва да остане единен.

Засега широкообхватният извънреден данък играе ролята на обща цел, зад която левите партии се обединяват, без да се налага да отстъпват от принципите си. Но за да постига намеренията си, блокът NUPES трябва да остане единен. А неразбирателствата вече си проличават - например желанието на "Непокорена Франция" да излезе с отделна листа от кандидати на европейските избори през 2024 г. среща опозицията на някои в блока. Според Марлиер как ще се справят с тези разногласия ще бъде тест за издръжливостта на NUPES, които сега "още са във фазата на медения месец".