🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Германия ще може да получава газ от Франция от средата на октомври

Макар и със сравнително малък капацитет за нуждите на Германия, всяка възможна доставка е от полза

Реактивираният интерконектор ще позволи на Франция да достави на Германия до 20 TWh газ от резервите си тази зима
Реактивираният интерконектор ще позволи на Франция да достави на Германия до 20 TWh газ от резервите си тази зима
Реактивираният интерконектор ще позволи на Франция да достави на Германия до 20 TWh газ от резервите си тази зима    ©  Reuters
Реактивираният интерконектор ще позволи на Франция да достави на Германия до 20 TWh газ от резервите си тази зима    ©  Reuters

Франция е напът да възобнови изоставен газопровод, чрез който ще може да доставя на Германия до 100 GWh газ на ден. Очаква се проектът официално да заработи от 10 октомври, след края на последната фаза по обществено обсъждане и одобрение от френския енергиен регулатор, съобщи Euractiv. Проектът започна, след като двете страни обявиха готовността си за по-тясно енергийно сътрудничество през предстоящите зимни месеци в условията на недостиг на природен газ и електроенергия.

В началото на септември френският президент Еманюел Макрон обяви, че страната му е готова при необходимост да изпраща известни количества газ на Германия, която е заплашена от недостиг през зимата след спирането на руските доставки. От своя страна Франция ще разчита на по-голям внос на електроенергия от Германия в периоди на пиково потребление, докато френската енергийна компания EDF остава с рекорден брой неработещи ядрени реактори.

"Не очакваме Франция да реши газовите ни проблеми. Но всяка възможна доставка на газ е знак за пазарите, че ще издържим зимата", казва пред Reuters източник от германското правителство. Реактивираният интерконектор ще позволи на Франция да достави на Германия до 20 TWh газ от резервите си тази зима. Количеството се равнява на приблизително 2% от газовите нужди на най-голямата икономика в Европа. Франция вече доставя малки количества газ на Германия, обикновено през Белгия или Швейцария.

Френският оператор на газова система GRTGaz обяви на 7 септември, че тестовете на газовия междусистемен газопровод между двете страни са били успешни. На 15 септември започна фазата на обществената консултация на проекта, последният етап преди старта. За да започне Франция да изпраща газ по тръбопровода от 10 октомври, е необходимо Висшият енергиен съвет на страната да даде окончателна зелена светлина.

Проектът ще позволи на френския оператор GRTGaz да продава 100 GWh на ден на Германия. Количеството възлиза на това, което четири ядрени реактора могат да произведат на ден, каза главният изпълнителен директор на GRTGaz Тиери Труве по време на представяне на проекта. Засега все още не е ясно колко дългосрочно ще е начинанието, но ползите от него, изглежда, ще бъдат тествани още тази зима.