🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Платформа за каравани под наем с инвестиция след история от първи 300 резeрвации

Българската Karavani.bg привлече 50 хил. евро от фонда Innovation Capital, a скоро ще работи в Гърция и Румъния

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Българската платформа за онлайн резервации на каравани под наем Karavani.bg привлече 50 хил. евро от фонда за рискови инвестиции Innovation Capital. Той работи с финансиране от еврофондове през държавния Фонд на фондовете. Средствата ще отидат в надграждане на онлайн платформата и услугите, които предлага, както и за международната й експанзия.

Компанията "Каравани БГ" предстои да потърси и финансиране от частни инвеститори. "В края на месеца планираме първото събитие, в което ще срещнем екипа с партньори, настоящи и потенциални инвеститори и ще предложим възможности за микро-инвестиции в компанията," обяснява Николай Неков, съосновател и мажоритарен собственик във фирмата според справка в Търговския регистър. С инвестицията, Innovation Capital влиза с 8% в компанията, а потенциалните частни инвеститори ще си разделят до 10% дял, като ще могат да инвестират минимум 1500 евро.

Каравана като инвестиция

През 2017 г. Неков и негов приятел, които имат консултантска компания, купуват обща каравана. Решават да съчетаят приятното с полезното и докато не я използват за ваканциите си, да я отдават под наем. "Много бързо обаче се изправихме пред предизвикателствата на подобна дейност," разказва Неков. "Оттук дойде идеята да се фокусираме върху дигитализацията на процеса по отдаване на каравани. Да работим за решаването на проблемите и предизвикателствата, с които собствениците трябва да се справят."

В следващите години купуват още 3 каравани с бизнес цел, и постепенно се оформя идеята за онлайн платформа за отдаване на каравани и кемпери. Обединяват проекта с консултантския си бизнес, преструктурират екипа си и започват да работят по направата на сайт. "След около 6 месеца работа, през юни 2021 г. официално стартирахме Karavani.bg", казва Неков.

Проекта развиват с личен капитал - разработката на платформата, екипът и рекламата струват над 70 хил. лева. "За първата и втората версия на платформата работихме с външни подизпълнители, които ни помогнаха да валидираме концепцията", казва Неков.

Планът е в бъдеще поддръжката да става вътрешно. "В момента сме в процес на изграждане на вътрешен екип, който ще работи по всички нови функции, и превръщането на настоящата платформа в международна и ефективна система."

Ръст и пак ръст

"Бързият растеж, който отчитаме, ни поставя в позиция да разширявяваме екипа от 10 души, като в момента имаме отворени позиции за програмисти," казва Неков. А растеж очевидно има - от 2021 до 2022 г. броят на резервациите се увеличава над 5 пъти, твърди той. "Увеличихме приходите си над 6 пъти, общият ни оборот скочи над 4.5 пъти, а броят успешни резервации до момента е над 325," разказва за ръста Неков.

Моделът, описан на сайта, е: комисионна от 7% се дължи за нощувките, които идват през платформата. Плащането минава през Karavani.bg и след това те превеждат към собственика останалите 93% от сумата по банков път.

Финансова инжекция за растеж

Регистрираните потребители в платформата са над 500, а активните предложения на сайта - 181, като освен каравани, може да се резервират нощувки в кемпери, бунгала, палатки и куполни къщи. "Всички обекти са разположени в къмпинги в България, но в началото на следващия сезон това ще се промени. Повече за тези планове ще разкажем скоро", казва Неков. Първите набелязани пазари са Румъния и Гърция.

С парите от инвестицията на Innovation Capital, Karavani.bg ще развие и нови услуги. В момента работи по B2B предложения за компании, които искат да предложат на служителите си опции за дистанционна работа или почивка. "Интересът е голям и вече преговаряме с първите компании, които ще предложат каравана под наем на морето за целия сезон на служителите си," обяснява за проекта Неков.

"Същевременно активно работим и в посока да направим платформата ни още по-удобна и лесна за използване от крайните клиенти, и по-ефективна за собствениците на каравани", завършва той.

Все още няма коментари
Нов коментар